Főoldal > Cikkek > Betegségek > Ha a gyerek mágnest nyel: Mik a tünetei? Mi a teendőd? Miért veszélyes, ha egynél több mágnes kerül a bélrends - Szülők Lapja

Ha a gyerek mágnest nyel: Mik a tünetei? Mi a teendőd? Miért veszélyes, ha egynél több mágnes kerül a bélrendszerbe?

Szülőklapja képA mágnestartalmú térbeli építőjátékok és a hűtőmágnesek elterjedésével gyermekeink egyre gyakrabban találkozhatnak kisméretű mágnesekkel, ezzel párhuzamosan a mágnes mint idegentest is egyre gyakoribb jelenség.

Szerző: Szülők lapja
2020-07-24
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A mágnestartalmú térbeli építőjátékok és a hűtőmágnesek elterjedésével gyermekeink egyre gyakrabban találkozhatnak kisméretű mágnesekkel, ezzel párhuzamosan a mágnes mint idegentest is egyre gyakoribb jelenség. Amennyiben légútba kerül, természetesen azonnal el kell távolítani, idegentest ügyeleten, gégész segítségével, úgy, mint bármilyen más légúti idegentestet - de ez most nem témánk.

Van az a korszak, amikor a kisgyerek mindent a szájába vesz és akár le is nyel, ezért érdemes minden potenciális veszélyforrást elpakolni a keze ügyéből. Persze az ember lehet bármilyen elővigyázatos, vagy akár vendégségben járva megtörténhetnek balesetek, hogy a kisgyerek a desszert mellé pillanatok alatt eltüntet a szájában pár apró mágnest a nagyobb testvér mágneses kirakójából vagy akár hűtőmágnesből.

Milyen jelekből lehet gyanús, hogy a gyermeked lenyelt valamit? Mi ilyenkor a teendő szülőként?
 

Mit tegyél, ha a gyerek mágnest nyelt le és az a bélbe került?


Milyen tünetekből veheted észre?
Ha bármely idegentest, így a mágnes is megakad a béltraktus kezdeti szakaszán, vagyis a nyelőcső területén, annak általában komoly tünetei vannak: szúró mellkasi fájdalom, kényszertartás, nyelésképtelenség, nyálfolyás.

Röntgenfelvétel kimutatja
Ezekből a tünetekből lehet a kórképre következtetni akkor is, ha a gyermek még nem tudja elmondani, hogy mi történt, mert kicsi hozzá és a balesetet épp nem látta senki. A gyanút egy egyszerű röntgenfelvétellel lehet igazolni; megoldása pedig gégész segítségével, idegentest ügyeleten, altatásban történik.


Mágneses betűket se hagyj elöl

Kell-e műtét?
Ha a lenyelt idegentest nem akad el a nyelőcső valamelyik szűkületében, akkor általában már könnyen végighalad az egész gyomor-bél traktuson, hiszen a további szakaszokon normál esetben nincsenek szűkületek. Ezért általában azt szoktuk mondani, hogy ha már a gyomorba magától lejutott az idegentest, akkor - néhány kivételtől eltekintve - beavatkozást nem, csak megfigyelést igényel. (Az említett kivételekhez, speciális esetekhez tartozik pl. az ólomtartalmú idegentest és a gombelem, mert ezek anyaguk révén a gyomorban és a belekben is bajt okozhatnak, ezért mindent meg kell tenni azonnali eltávolításuk érdekében és nem szabad a spontán távozásukra várni.)

Azonban amint látni fogjuk, nem csak a fentiek, hanem a mágnes is speciális helyet foglal el a béltraktus idegentestei között. Ha kiderül, hogy mágnest nyelt a gyermek, nagyon fontos pontosítani, hogy egy vagy több darabról van szó. A kettő között ugyanis alapvető különbség van a kórkép komolyságát és a teendőt illetően, amint azt számos esettanulmány bizonyítja.

Ha 1 mágnest nyelt le a gyerek
Egy darab mágnes általában minden gond nélkül végighalad az egész béltraktuson, ezért ha biztos, hogy csak egyet nyelt le a gyermek, akkor kórházi felvétel nem is szükséges. Ambulánsan készített röntgenfelvétel igazolja a kórképet és egyúttal azt is megmutatja, hol halad az idegentest.

A széklet figyelése szükséges és amíg nem jelenik meg benne a mágnes, addig fémtartalmú, fémcipzáros ruházatot a gyermek ne hordjon, nehogy az akadályozza a mágnes béltraktusban való haladását.


A hűtőmágnes is veszélyes lehet a totyogókra

További, ismételt vizsgálatra akkor van csak szükség, ha a balesettől számított ötödik napon még nem távozott el az idegentest, illetve ha bármi tünet jelentkezne, akkor természetesen korábban is - de ez nem jellemző.

Ha több mágnest nyelt le a gyerek
Egészen más azonban a helyzet, ha több mágnest, vagy a mágnes mellett valamilyen (alumíniumtól különböző) fémet nyelt le a gyermek. Ilyenkor ugyanis a különböző bélkacsokban haladó mágnesek illetve a fémidegentest egymáshoz vonzódva a bélfalakat maguk közé szoríthatják. Ekkor természetesen akadályozzák egymás haladását is, de ennél még nagyobb baj az, hogy korlátozzák a közéjük szoruló bélfalrészletek vérellátását.

Ha ez az állapot hosszan fennáll, akkor bélelhalás is lehet a következmény, bélátfúródással. Világszerte számos esetleírás bizonyítja, hogy ez a kórkép sokszor milyen alattomos és nehezen felismerhető. Többszörös mágnesnyelés miatt számos gyermek esett már át műtéten, melynek során az érintett bélszakaszokat ki kellett iktatni.

Néhány fatális eset is előfordult, mikor a kórképet nem ismerték fel időben és a gyermek a bélátfúródás miatti hashártyagyulladásba belehalt.


Egy hároméves kislány röntgenfelvétele, aki 37 mágnesgolyót nyelt le - forrás: Youtube

Alattomos szövődményei is lehetnek
Ha tehát a kezdeti röntgenfelvétel többszörös mágnes-idegentestet igazol, akkor nem elégséges az ambuláns ellátás, hanem kórházi megfigyelés szükséges gyermeksebészeti osztályon, mert csak így biztosítható, hogy az alattomos szövődményeket időben felismerik.

Ha szükséges, itt naponta is lehet újabb röntgenfelvételt készíteni, amivel az idegentestek haladását lehet követni. A döntő azonban a gyermek állapotának, hasi státuszának folyamatos nyomon követése, így a körülírt hashártyagyulladás is azonnal felismerhető és még kezdeti stádiumban be lehet avatkozni.

A többszörös mágnesnyelés szövődményei miatt sokan a mágnest tartalmazó térbeli építőjátékok betiltását követelik, de mivel ezek egyúttal remek, fejlesztő, ötletes játékok, szerintem eltiltás helyett jobban tesszük, ha vigyázunk kisdedkorú gyermekünkre.

Forrás: Bethesda (Dr. Szabó Cecília)
Fotók: Rawpixel, Youtube

Címkék: mágnes, lenyelte a mágnest

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Laktózérzékenység és tejallergia: Ez a lényeges különbség a két betegség között! - Tünetek, megelőzés, táplálkozás
Laktózérzékenység és tejallergia: Ez a lényeges különbség a két betegség között! - Tünetek, megelőzés, táplálkozás

A tejfogyasztást követő egészségi panaszokat okozhatja valódi allergia, vagy intolerancia. Mi a különbség a laktóz-intolerancia és a tejfehérje allergia között?

tovább a cikkre
Vakbélgyulladás gyerekeknél: Milyen tüneteknél gyanakodj vakbélgyulladásra? - A vakbélgyulladás okai, kezelése
Vakbélgyulladás gyerekeknél: Milyen tüneteknél gyanakodj vakbélgyulladásra? - A vakbélgyulladás okai, kezelése

A köznapi nyelven vakbélgyulladásként ismert betegség - bár kezelése rutinműtétnek tűnhet -, felismerésének nehézsége miatt mégis az aggódó szülők réme. Mik a vakbélgyulladás tünetei? Elkerülhető-e a műtét?

tovább a cikkre
Figyelem, kullancsveszély: Városi parkban, játszótéren is megcsíphet a kullancs! - Miért veszélyes a kullancscsípés?
Figyelem, kullancsveszély: Városi parkban, játszótéren is megcsíphet a kullancs! - Miért veszélyes a kullancscsípés?

A kullancsveszélyre hívják fel a figyelmet a szakemberek: egyes területeken már minden második kullancs hordozza a Lyme-kórt, ezerből egy pedig az agyvelőgyulladás kórokozóját.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Levesek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g burgonya 30 g sárgarépa só

Recept:

A burgonyát és a sárgarépát alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és feltesszük kb. 200-300 ml vízben főzni. Enyhén sózhatjuk. Mikor puhára főtt, átturmixoljuk, hogy ne maradjanak benne zöldségdarabok. Még egyszer átforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Az antibiotikum-szedés aranyszabályai: Ezért ne hagyd abba önkényesen a szedését, ha megszűntek a tünetek

vissza vissza