Allergia és Covid-19: Könnyebben elkapja a koronavírust, aki pollenallergiában szenved? - Szakemberek véleménye

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Allergia és Covid-19: Könnyebben elkapja a koronavírust, aki pollenallergiában szenved? - Szakemberek véleménye A jelenlegi ismeretek szerint nem veszélyezteti jobban a koronavírus az allergiásokat - mondta Szigeti Tamás levegőhigiénés szakértő. Endre László tüdőgyógyász-allergológus szerint viszont a pollenallergia kockázatot jelent. A jelenlegi ismeretek szerint nem veszélyezteti jobban a koronavírus az allergiásokat - mondta Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője 2020. augusztus 14-én, péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

A tapasztalatok szerint az allergiások nem fertőződnek meg könnyebben, mint az egészséges emberek - közölte Szigeti Tamás, az NNK levegőhigiénés szakértője. Hozzátette, hogy az allergia nem szerepel azoknak a betegségeknek a listáján sem, amelyek a koronavírus-fertőzés súlyosbodását okozhatják.

Gyakoribb kézmosás, kézfertőtlenítés és maszkviselés
Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy az allergiások - mivel gyakrabban nyúlnak a betegség miatt irritált szemükhöz vagy orrukhoz - még nagyobb hangsúlyt fektessenek a kézmosásra és -fertőtlenítésre.

Az allergiásoknak azt is javasolta, hogy ne csak zárt környezetben, hanem kültéren is használjanak maszkot, mert az is véd a pollenektől. Az egyszerű orvosi maszk nem nyújt tökéletes védelmet, viszont az arcra jól tapadó FFP2-es típusú már igen - mondta Szigeti Tamás.



Érdekesség, hogy pár nappal ezelőtt Endre László tüdőgyógyász-allergológus az InfoRádióban éppen ennek ellenkezőjét mondta: egy 2020 áprilisában az Allergy szaklapban megjelent ezirányú kutatásra hivatkozva hangsúlyozta, a pollenallergia kifejezetten kedvez a légúton terjedő vírusok elszaporodásának.

A szakember kiemelte, hogy a nyírfa, a fű és a parlagfű virágporában van olyan alacsony molekulasúlyú komponens, ami a nyálkahártyára jutva erősen rontja annak természetes védekezőképességét, éppen ezért az allergiások könnyebben elkaphatják, és jobban meg is szenvedhetik a koronavírust.

Antihisztamin, orrspray és pollenszűrős maszk
Ezért mindenképpen azt javasolta, hogy az allergiások - főleg ha parlagfűre érzékenyek - szedjenek valamilyen antihisztamin-gyógyszert, emellett pedig célszerű az orrukba valamilyen szteroidtartalmú spray-t fújni, ami csökkenti a nyálkahártya gyulladását, de mivel kevés szívódik fel belőle, nem alakul ki a szteroid-mellékhatás.

Endre László is felhívta a figyelmet, a legjobb megoldás az lenne, ha az allergiások nem csak a kötelező helyeken, de mindig viselnének maszkot, ha utcára mennek - erre a célra leginkább valamilyen pollenszűrős változatot érdemes beszerezni.

Olvasd el ezt is!
Allergia vagy Covid-19? - Így különböztesd meg a két betegséget a tünetek alapján »


Forrás: MTI, Infostart
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2020.08.14