Allergia vagy koronavírus: Így különböztesd meg a két betegséget a tünetek alapján! - A tisztifőorvos tájékoztat

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Allergia vagy koronavírus: Így különböztesd meg a két betegséget a tünetek alapján! - A tisztifőorvos tájékoztat Az allergia és a koronavírus eltérő tüneteiről készített ismertetőt az NNK, ebből is egyértelműen látható, hogy míg az allergiás tünetek közé tartozik az orrfolyás, tüsszögés, addig a koronavírus lázzal és száraz köhögéssel jár. Az allergia és a koronavírus eltérő tüneteiről készített ismertetőt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Hogyan különböztesd meg az allergiás és a Covidos tüneteket?

Az NNK közölte az MTI-vel, hogy az enyhe időjárással az első allergén növények pollenjei is megjelentek a levegőben. Azt írták: a mogyoró, illetve a ciprus- és tiszafafélék koncentrációja a déli országrészben már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A kőris és az éger pollenjei is már többfelé megjelentek, azonban még alacsony koncentrációban fordulnak elő.



Felhívták a figyelmet arra is, a jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a Covid-19-megbetegedés tüneteitől.
 

Mik a koronavírus és az allergia tünetei?


Erről szombaton a Tisztifőorvos Facebook-oldalán egy ábrát is közzétettek, amelyen felsorolták a Covid-19 és az allergia gyakori, ritka, néha előforduló és nem jellemző tüneteit.

Eszerint a koronavírus gyakori tünetei:
- a láz,
- a száraz köhögés,
- a légszomj
- és a fáradtság.

Ezzel szemben az allergiások gyakori tünetei:
- az orrfolyás,
- a tüsszentés
- és az asztmás nehézlégzés.

Utóbbi, az asztmás nehézlégzés például a koronavírusnál nem jellemző tünetnek számít.



Allergia esetén az egyik nem jellemző tünet a hasmenés, ami a koronavírus-fertőzésnél ritkán előfordul. További nem jellemző allergiás tünetek az izom és ízületi fájdalmak, a torokfájás és a mellkasi nyomás, amelyek a koronavírus esetén a néha észlelt tünetek között szerepelnek.

Olvasd el ezt is!
Allergia vagy Covid-19 fertőzés: Így különböztesd meg a tüneteket a szakorvos szerint »


Forrás: MTI
Fotó: Facebook/Tisztifőorvos, Rawpixel

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2021.02.04