Poszt-Covid Ambulancia gyerekeknek: Ide vidd el a gyereket, ha nem múlnak a koronavírusos tünetei a fertőzés után

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Poszt-Covid Ambulancia gyerekeknek: Ide vidd el a gyereket, ha nem múlnak a koronavírusos tünetei a fertőzés után Az ambulancián azokat a gyermekeket várják, akik poszt Covid szindrómában szenvednek, a koronavírus-fertőzésük után 6-8 héttel az életminőségüket jelentősen rontó, makacs tünetek maradtak fenn. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika hosszútávú (long) COVID ambulanciáján azokat a gyermekeket várják, akiknél koronavírus-fertőzésük után 6-8 héttel, vagy akár később is az életminőségüket jelentősen rontó, makacs tünetek maradtak fenn.

A közismertebb nevén poszt-COVID szindróma sokféle tünettel járhat, épp ezért a betegellátásban számos orvosi szakma képviselője vesz részt.

Mik a long Covid tünetei gyerekeknél?
A második és harmadik hullámban nemcsak a hazai fertőzöttek száma emelkedett jelentősen, de egyre több gyerek is elkapta a koronavírust. Mint dr. Krivácsy Péter klinikai főorvos, az SBO osztályvezetője elmondta, nőtt azoknak a száma is, akiknél 6-8 héttel, vagy akár még több idővel a fertőzés után is elhúzódó, makacs és az életminőségüket jelentősen rontó tünetek maradtak fenn.

A tünetek rendkívül sokszínűek lehetnek: fejfájás, szédülés, bizonytalanságérzés, fáradékonyság, rossz közérzet, vagy akár hasi fájdalmak, fogyás és keringési gondok.



Ha legalább 4 hétig fennállnak a tünetek
Ha ezek közül akár csak az egyik tünetet is tapasztalják a szülők tartósan, négy héten át, a fertőzést követően másfél-két hónappal is, érdemes orvoshoz fordulni.  

A long COVID szindrómával kapcsolatban eddig főleg a felnőtteket érintően jelentek meg publikációk, gyermekeknél egyelőre még kevés a szakirodalmi adat. Az ezzel a problémával hozzánk fordulók miatt viszont úgy éreztük, foglalkoznunk kell a betegséggel – mutatott rá, miért hozták létre az ambulanciát.

Számos szakorvos foglalkozik a gyerekekkel
Mivel a tünetek nagyon sokszínűek lehetnek, ezért számos orvosi szakmából vontak be szakembereket: kardiológus, pulmonológus, gasztroenterológus, pszichiáter és neurológus szakember is segíti a betegellátást. Minden páciens esetében először egy laboratóriumi tesztekből és esetenként képalkotói eljárásokból álló alapvizsgálatot végeznek, ezt követően pedig a tünetektől függően vonnak be más orvosokat is a kezelésbe. A gyerekek életminőségét, tüneteik alakulását havi rendszerességgel ellenőrzik.

Kiket várnak a long Covid ambulanciára?
0-tól 18 éves korig várnak betegeket, az eddigi tapasztalataik szerint azonban a long COVID szindróma elsősorban az iskolásokat és a kamaszokat érintik. Az ambulancia heti két órás rendelési idővel indul, szerdán 8:00 és 10:00 között, ezt igénytől függően tovább bővíthetik a későbbiekben.

Bárhonnan jelentkezhetnek a betegek a most induló ambulanciára, nincs szükség beutalóra, időpontot foglalni a klinika oldalán lehet, itt »

Egyelőre keveset tudunk a betegségről, a gyógyulás ideje, a betegség lefolyása és a tünetek is nagy változatosságot mutatnak az érintetteknél. A hosszútávú COVID sajnos nem olyan mint a bárányhimlő, amelyet könnyen megismer az ember. Épp ezért fontos a koronavírus-fertőzést követően a gyermekek egészségének utánkövetése, az esetlegesen fennmaradó tünetek figyelése és szükség esetén szakorvoshoz fordulás - mutatott rá dr. Krivácsy Péter.

FRISSÍTÉS: MÁRCIUS 22.
Alig egy nappal a nyitás után máris nagy az igény a gyerekeknek nyitott poszt-Covid-ambulanciára, ahová azokat a koronavírus-fertőzésen átesett gyerekeket várják, akiknek a betegség után egy hónappal is tüneteik vannak - ezt a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikája Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője szombaton közölte az M1 aktuális csatornán.

Krivácsy Péter azt mondta, hogy a klinika csütörtökön jelentette be az ambulancia nyitását, délutánra pedig már júliusig beteltek az időpontok.

Jelenleg az ambulancia csak szerda délelőtt várja az érintetteket, de az igényekhez igazodva új idősávokat nyitnak majd - tette hozzá.

Az osztályvezető arra kérte a szülőket, hogy időpontfoglalás előtt konzultáljanak a gyerek háziorvosával is, mert előfordulhat, hogy más probléma áll a tünetek hátterében.

Forrás: MTI, Semmelweis Médiasarok
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2021.03.22