"Elképzelhető, hogy újra kell maszkot hordani" - Főként a fiatalokra veszélyes a Covid delta variánsa, mondja Szlávik János

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Szlávik János infektológus elmondta, a koronavírus delta variánsa jobban terjed és nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint az eddigi mutánsok. A koronavírus delta variánsa jobban terjed és nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint az eddigi mutánsok - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa szeptember 1-jén, szerdán az M1 aktuális csatornán.

Szlávik János hangsúlyozta: a statisztikák alapján inkább járványügyileg, mint klinikailag, de fontos a fiatalok oltása.

Gyorsabban fertőz a delta variáns
Hozzátette: míg a korábbi variánsok csak a tünetek megjelenése előtt egy nappal fertőznek, addig a delta variáns már az azt megelőző két napban is.

Elmondta: úgy látja, "sikk lett", és egyre nagyobb igény van az oltásra a fiatalok körében. A szülőknek a főorvos azt javasolja, ha gyermekük akarja a Covid elleni oltást, akkor is adassák be neki, ha ők maguk nincsenek beoltva.

Tudatta: tíz nagyvárosban emelkedett a szennyvíz koronavírus-koncentrációja, vagyis legalább tíz nagyvárosban az elkövetkező hetekben emelkedni fognak az esetszámok. Egyelőre lassan, de jelenleg is emelkednek a számok, ugyanez történt az előző hullámban, és ezt követően berobbant a járvány - tette hozzá.

Lehet, hogy újra kell a maszk
Ha az esetszámok nagyon megemelkednek, elképzelhető, hogy újra kell maszkot hordani - mondta a főorvos, hozzátéve, bízik abban, hogy lezárások, bezárások nem lesznek.


Tábla 2020 novemberében Nagykanizsán

Kitért arra is, hogy Izraelből érkezett hírek szerint a három oltással beoltottak között csökkentek az esetszámok, de ez egyelőre nincs bizonyítva. Magyarországon fel lehet venni a harmadik oltást, ami egyértelműen javasolt az időseknek, az immunhiányosoknak, a daganatos betegeknek, a szervátültetetteknek vagy az olyanoknak, akik immunrendszerüket elnyomó gyógyszert szednek - fűzte hozzá Szlávik János.

Kapcsolódó cikkünk:
14 féle maszkot és maszkhelyettesítőt teszteltek - Melyik a leghatékonyabb a Covid ellen? »


Orbán Viktor szerint a maszk nem segít, az oltás igen
Mindenki vegyen rá legalább egy, eddig be nem oltott embert a családjában, a munkahelyén arra, hogy kérje a koronavírus elleni védőoltást, ötszáz beoltottból ugyanis egy fertőződik meg és a betegség lefolyása nála is enyhébb, mint az oltatlanoknál - ezt már Orbán Viktor mondta augusztus 22-én a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Mint hangsúlyozta, a vírussal szemben az oltás működik, a maszkviselés és az elkülönülés nem. "Csak az oltás ment életet".



A negyedik hullám nem a beoltottakat fenyegeti, hanem az oltatlanokat - emelte ki Orbán Viktor. Hozzátette: sok oltatlan reménykedik, hogy elkerülheti a fertőzést, de nem fogják megúszni.

Hangsúlyozta: mivel a tapasztalat az, hogy a maszkviselés hatékonysága csekély volt, a vakcináé viszont elsöprő erejű, szeptember 1-jétől újabb nagy oltás melletti kampányt indítanak.

Kijevben nem engedik oltás vagy vírusteszt nélkül a szülőket az iskolába
Mindeközben Kijevben nem engedik be az iskolákba a szülőket koronavírus elleni oltás igazolása vagy 72 óránál nem régebbi negatív vírusteszt nélkül - hozta nyilvánosságra az UNIAN hírügynökség a kijevi városvezetés hivatalos weboldalán megjelent közleményre hivatkozva.

A pedagógusok oltottságától függ a távoktatás
Mikola Povoroznik, a kijevi polgármester, Vitalij Klicsko első helyettese közölte azt is, hogy a szülői értekezleteket online fogják tartani. Továbbá ha Kijev a járványhelyzet szerinti "sárga" vagy "narancs" besorolásba kerül, akkor távoktatásra kell áttérni azokban a tanintézetekben, amelyekben a pedagógusok több mint húsz százalékának nincs meg a teljes védettsége, azaz nem vette fel a védőoltás mindkét adagját.

Povoroznik bejelentette: ha a fővárost a legsúlyosabb, azaz a "vörös" kategóriába sorolják át, akkor csakis az alsó tagozatosok, vagyis az 1-4. osztályba járók és a vizsgázók látogathatják az oktatási intézményt, és ők is csak akkor, ha a tanári kar legalább nyolcvan százaléka be van oltva.

Szicíliában már újra kötelező a maszk kültéren és beltéren is
Szicíliában pedig augusztus 30-tól újra bevezették a nyár elején feloldott szigorításokat, miután a delta variáns terjedésével megteltek betegekkel a kórházak - jelentette vasárnap az olasz sajtó.



Szicília teljes területén hétfőtől kötelező a maszk viselése hatéves kortól. A védőeszközt nemcsak belső térben, hanem a szabadban, tehát az utcákon is viselni kell. A vendéglátóhelyeken egy asztalnál csak négyen ülhetnek, a stadionokban, színházakban, koncerttermekben ismét 25 százalékra korlátozzák a jelenlévők számát.

Az intézkedést a kórházak telítettsége tette szükségessé: az osztályokon a Covid 19 betegek aránya jóval meghaladta a veszélyességi küszöbnek tartott 15 százalékot. A lélegeztetőgépre kapcsolt betegek aránya pedig túllépte az alsó határnak tartott tízszázalékos arányt, ami miatt a szicíliai egészségügy egyre nehezebben tudja ellátni a pácienseket.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Varga György, MTI/Mónus Márton, Rawpixel

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2021.09.01