Koronavírus elleni oltás gyerekeknek: Az 5-11 évesek is ugyanazt a hatóanyagot kapnák, csak kisebb dózisban

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Koronavírus elleni oltás gyerekeknek: Az 5-11 évesek is ugyanazt a hatóanyagot kapnák, csak kisebb dózisban Hatékony és biztonságos az 5-11 éves korosztályban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésében kifejlesztett vakcina. Hatékony és biztonságos az 5-11 éves korosztályban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésében kifejlesztett vakcina - közölte a német biotechnológiai vállalat szeptember 20-án, hétfőn.

Ugyanaz a hatóanyag, de kisebb dózis
A kisgyermekeknek fejlesztett oltóanyag nem különbözik a 12 éven felüliek körében már használt vakcinától, de alacsonyabb az adagolás, 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis.

"Az alacsonyabb dózisban beoltott 5-11 éves gyermekeknél a biztonsági profil és az immunogenitási adatok összhangban vannak azokkal, amelyeket vakcinánkkal más idősebb populációkban, magasabb dózisban megfigyeltünk" - összegezte a klinikai vizsgálatok tanulságait Ugur Sahin, a BioNTech társalapítója és igazgatója.

"Örülünk, hogy a téli szezon kezdete előtt adatokat tudunk benyújtani a szabályozó hatóságoknak az iskoláskorú gyermekek e csoportjáról" - tette hozzá a vállalat közleménye szerint.

A Pfizer és a BioNTech azt tervezi, hogy ezeket az adatokat a lehető leghamarabb benyújtja az amerikai és az európai uniós gyógyszerfelügyeleti hatóságoknak (FDA, EMA), és más országok hatóságainak is.



A legkisebb gyerekeknél is vizsgálják a védőoltást
Az Egyesült Államokban, Lengyelországban, Finnországban és Spanyolországban több mint 2200 gyermek bevonásával folytatott vizsgálatban két másik korcsoportban is elemzik a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épülő vakcina hatását. Az egyik a két és öt év közötti gyermekek korcsoportja, a másik pedig a hat hónap és két év közöttieké. Az első eredményeket az év utolsó negyedévére, az október-decemberi időszakra várják - ismertették a közleményben.

A gyártást már előkészítették
Ugur Sahin és a BioNTech másik társalapítója, Özlem Türeci - Ugur Sahin házastársa - a napokban egy német lapinterjúban arra a kérdésre, hogy akár már október közepén el lehet-e kezdeni az ötévesek oltását, kiemelte, hogy a gyártást már előkészítették, de nem tudják befolyásolni, hogy a hatóságok megadják-e az engedélyt, és milyen gyorsan, és azt sem, hogy az oltási bizottságok tesznek-e majd ajánlást az új vakcina használatára.

A Németországba bevándorlóként érkezett török házaspár a Der Spiegel című hírmagazinban közölt interjúban a többi között arról is szólt, hogy a delta vírusváltozat szétterjedése miatt a korábban valószínűsített 12-18 hónapnál hamarabb kell majd beadni egy harmadik, frissítő adagot a vakcinájukból.

A delta "szerencsére nem egy szupermutáns", de frissítő oltás nélkül "nem fogjuk tudni elég jól kontrollálni" - mondták.

Hangsúlyozták, hogy egyelőre nem ütötte fel fejét olyan vírusváltozat, amellyel szemben a BioNTech/Pfizer-féle vakcina egy frissítő adaggal sem hatékony kellőképpen. Így nem kell egy teljesen új oltóanyagot kifejleszteni, de továbbra is a legnagyobb éberséggel kell figyelni a SARS-CoV-2 mutációit.

Orbán Viktor is oltásalapú védekezést javasol
A miniszterelnök hétfőn szólalt fel a Parlamentben, az országgyűlés őszi időszakának kezdőnapján. Egyebek közt hangsúlyozta, lesz negyedik járvány, és ez ellen csak védőoltással lehet védekezni. Olvasd el, mit mondott még »

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Vajda János

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2021.09.21