Könnycsatorna-elzáródás babáknál: Így masszírozd a kisbabád szemkörnyékét, hogy megszűnjön a probléma

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Könnycsatorna-elzáródás babáknál: Így masszírozd a kisbabád szemkörnyékét, hogy megszűnjön a probléma Veleszületett könnycsatorna-elzáródás vagy szűkület is állhat az állandó könnyezés hátterében, amely már újszülöttkorban jelentkezhet. Szerencsére egy hatékony masszázzsal megszüntethető. Veleszületett könnycsatorna-elzáródás vagy szűkület is állhat az állandó könnyezés hátterében, amely már újszülöttkorban jelentkezhet. Szerencsére egy hatékony gyakorlattal megszüntethető.

Milyen tünetekkel jár a könnycsatorna-elzáródás?
Legjellemzőbb tünete, hogy az egyik vagy mindkét szem könnyezik, az érintett szemet és az arcot eláztatja a könny, a szemrésben és a pillákon váladék jelenhet meg, a szemkörnyéki bőr kipirosodhat.



Így masszírozd a baba szemkörnyékét
Az újszülöttkori könnycsatorna-masszázst bátran alkalmazzuk, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, és nem merül fel sérülés, fertőzés, vagy fejlődési rendellenesség a háttérben. A módszerrel a babák 6 hónapos korára az esetek 95 százalékában elkerülhető a műszeres beavatkozás, derül ki a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideójából.

Mielőtt nekikezdesz a masszírozásnak
Dr. Barcsay-Veres Amarilla, a Szemészeti Klinika egyetemi adjunktusa fontosnak tartja kiemelni, hogy a könnytömlő masszírozása előtt minden esetben meg kell győződni arról, hogy:
- nincs idegen test a szemrésben,
- nincs komoly gyulladás, esetleg glaukóma.

Amennyiben ezek kizárhatók, az esetek nagy részében a könnyutak veleszületett szűkületéről van szó, amely a videóban bemutatott masszázs segítségével általában meggyógyul.

Nem minden újszülöttnél fordul elő
Az újszülöttek 5-10 százalékát érinti a jelenség, mely azonban általában spontán vagy az alábbi videóban is látható gyakorlattal megszüntethető, tette hozzá a szakember.

Itt nézheted meg a pár perces videót:



Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Freepik/yanalya

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2021.11.10