Harmadik oltás felvétele - Ezért nem elég a védettséghez, ha csak kétszer oltottak vagy átestél a Covid-fertőzésen

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Harmadik oltás felvétele - Ezért nem elég a védettséghez, ha csak kétszer oltottak vagy átestél a Covid-fertőzésen Az immunológus szakértő szerint az antitestek körülbelül 4-6 hónapig napig nyújtanak védelmet egy, a betegségen átesett vagy egy beoltott embernél, ezért szükség van a harmadik oltásra is. A maszk és a távolságtartás csökkenti megfertőződés esélyét, és azt is, hogy a fertőzést továbbadjuk - mondta Kacskovics Imre immunológus, az ELTE természettudományi karának dékánja november 20-án, szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Kacskovics Imre immunológus szakértő felhívta a figyelmet, hogy az antitestek körülbelül 4-6 hónapig napig nyújtanak védelmet egy, a betegségen átesett vagy egy beoltott embernél, ezért szükség van a harmadik oltásra is.

Az, hogy átesett valaki a betegségen, vagy kétszer beoltották, nem elég hosszú távon
Hozzátette: vannak olyan folyamatok is, amelyek a vakcina vagy a betegség hatására akár hosszú távon is biztosítják azt, hogy a szervezet képes legyen felismerni a koronavírust, illetve - igaz csak alacsony szinten - antitestek is termelődnek. Ugyanakkor ezekkel az a probléma, hogy túl lassan reagálnak egy esetleges fertőzésre - tette hozzá.

Kacskovics Imre szerint mivel a koronavírus a különböző mutációk révén egyre agresszívebb lesz, arra kell készülni, hogy újabb és újabb oltásokra is szükség lehet.



Hangsúlyozta, aki nem oltatja be magát az a halált vagy a maradandó sérülést kockáztatja. Kifejtette: a jelenlegi ismeretek szerint százból két ember belehal a betegségbe, húsz pedig maradandó sérüléssel kerül ki a kórházból.

Az oltás mellett kampányoló kollégáira utalva úgy fogalmazott, "mi mind ugyanazt mondjuk: legyenek szívesek a honfitársaim beoltatni magukat, ezzel tudják magukat és minket, a társadalmat és az ország működőképességét védeni".

Olvasd el ezt is!
Oltási akcióhét november 22-28-ig - Az is oltathat, aki nem regisztrált, a harmadik oltást is fel lehet venni »


A BioNTech alapítója szerint is fontos a 3. oltás
Ugur Sahin, BioNTech a német vállalat egyik alapítója egy november 21-ei interjújában szintén azt hangsúlyozta, a harmadik, megerősítő oltás nem csupán helyreállítja az új típusú koronavírus okozta Covid-19 elleni védelmet, hanem jelentősen meg is erősíti az immunválaszt, a szervezet védekező rendszerét.

A német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcináról a különböző vizsgálatokból, köztük az Izraelben gyűjtött adatokból tudható, hogy a frissítő oltással is rendelkező felnőtteknél 20-szor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedéstől pedig 97 százalékra emelkedik.

A frissítő adag "nagyon jól védi a beoltott személyt a betegség ellen, de segít a további fertőzési láncok megszakításában is, és csökkenti az új, problémás vírusváltozatok kialakulásának valószínűségét", ami "átsegíthet minket a közelgő nehéz télen" - tette hozzá a szakember.

Maszkviselés, távolságtartás, kézmosás - továbbra is fontosak
Az oltás mellett a maszkviselés, távolságtartás és kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet egy globális kutatás, melyben egyebek közt megállapították, hogy  a maszkviselés 53 százalékkal csökkenti a koronavírus-fertőzés incidenciáját, vagyis az adott időtartam alatt keletkező új esetek gyakoriságát.

A világszerte készült, több mint 30 kutatás adatait elemezték részletesen, és megállapították, hogy
- a maszkviselés 53 százalékkal,
- a fizikai távolságtartás 25 százalékkal
- a kézmosás 53 százalékkal*
csökkenti a koronavírus-fertőzés incidenciáját - írja a The Guardian.
(*a kézmosási eredmény azonban statisztikailag nem szignifikáns, mivel kevés olyan kutatás került az elemzők elé, amely a kézmosást tanulmányozta)

Kapcsolódó cikkünk:
Kézmosós versikék, dalok, mondókák - Ezekkel tanítsd meg a gyereknek a helyes kézmosást »


Más járványellenes intézkedések - például a karantén, a határzárak, az iskolák és munkahelyek bezárása - részletes vizsgálata nem volt lehetséges a témában készült tanulmányok minőségi, tervezési és hatásvizsgálati különbségei miatt.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2021.11.22