Anafilaxiás sokk: Mogyoró, darázscsípés, tej is kiválthatja az életveszéses allergiás reakciót! - Az anafilaxia tünetei, kezelése

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Anafilaxiás sokk: Mogyoró, darázscsípés, tej is kiválthatja az életveszéses allergiás reakciót!  - Az anafilaxia tünetei, kezelése Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, mit lehet tenni ellene? Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

Súlyos allergiás reakciót a legtöbb esetben bizonyos táplálékok okoznak, a leggyakoribb allergének közé tartozik a földimogyoró, diófélék, hal és tenger gyümölcsei; illetve gyermekeknél a tej-és tojásfehérjék, valamint a szója, de az anafilaxiát bizonyos gyógyszerek, ritkábban rovarméreg, főként darázscsípés is előidézheti - sőt, az is előfordulhat, hogy a tünetek okát nem sikerül feltárni, emeli ki a Semmelweis Egyetem tájékoztatása.



Az anafilaxiás sokkot a ritka betegségek közé sorolják, ezért csak kevesen tudják, hogy az egyebek mellett kiütésekkel, fulladással, hányással, vérnyomáseséssel járó roham esetén mit kell tennie egy laikusnak.
 

Mogyoró: a legsúlyosabb allergiát kiváltó élelmiszer


Az élelmiszer allergének közül a földimogyoró képes a legsúlyosabb allergiás reakció kiváltására. A földimogyoró az arra allergiásoknál már rendkívül kis mennyiségben, akár nyomokban is képes a súlyosabb tüneteket kiváltani. Fogyasztásakor a diófélékre (dió, mogyoró, mandula, brazil dió) allergiások is tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket a keresztallergia miatt, írja a Nébih.

A tünetek a magvak elfogyasztását követően rövid időn belül jelentkeznek, mértékük egyénenként változó lehet. Egyeseknél a földimogyoró szervezetbe kerülése enyhébb bőrreakciókat, hányingert, hányást, hasmenést vált ki, ám súlyosabb esetekben akár nehézlégzés is felléphet, egyes extrém esetekben pedig anafilaxiás-sokk alakulhat ki.
 

Mi az anafilaxiás sokk?


Az anafilaxia a rovarcsípés vagy allergizáló élelmiszer elfogyasztása utáni 30 percen belül jelentkező életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció.

Ilyenkor súlyos hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, ájulásérzés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, de akár eszméletvesztés is előfordulhat.

Így lehet megmenteni a beteg életét
Ez azonnali sürgősségi ellátást igényel: be kell adni a combizomba a betegnél lévő életmentő adrenalin injekciót (ha már tud az allergiájáról, általában magánál hordja), és azonnal mentőt kell hívni.

Mint egyebek közt a Magyar Gyermekmentő Alapítvány is hangsúlyozza, "Kalcium NEM használ sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén".
Mint írják, fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalin tartalmú önadagoló toll ( Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni.

Mivel az injekciót jelenleg nem támogatja a TB, ezért beszerzése receptre is több tízezer forintba kerül.

Ezt is olvasd el!
Darázscsípés-allergia: 4-ből 3 szülő nem tudja, mi a teendő anafilaxiás sokk esetén! - Most elmondjuk »


Forrás: Semmelweis Médiasarok, Nébih, Facebook/Magyar Gyermekmentő Alapítvány
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2022.01.21