Rejtélyes májgyulladás támadja a gyerekeket, a WHO is figyelmeztetést adott ki - Milyen tüneketre figyelj szülőként?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Rejtélyes májgyulladás támadja a gyerekeket, a WHO is figyelmeztetést adott ki - Milyen tüneketre figyelj szülőként? A WHO április 23-ai közleménye szerint legalább 169 akut hepatitiszes megbetegedést azonosítottak 1 hónapos 16 éves kor közötti gyerekeknél, a rejtélyes járvány jelenleg 11 országot érint. A WHO április 23-ai közleménye szerint legalább 169 akut hepatitiszes megbetegedést azonosítottak 1 hónapos 16 éves kor közötti gyerekeknél, a rejtélyes járvány jelenleg 11 országot érint.

Az esetek többségét - 114-et - az Egyesült Királyságból jelentették, Spanyolországban 13, Izraelben 12, az Egyesült Államokban kilenc, Dániában, Írországban, Hollandiában, Olaszországban, Norvégiában, Franciaországban, Romániában és Belgiumban pedig kisebb számú megbetegedést erősítettek meg a hatóságok.

Májátültetésre is szükség volt
Az akut hepatitiszes esetek közül legalább egy gyerek meghalt, 17 gyereknek pedig májátültetésre volt szüksége.



Jellemző tünetek
Sok esetben a súlyos májgyulladást megelőző gyomor-bélrendszeri tünetekről, például hasi fájdalomról, hasmenésről és hányásról számoltak be a betegek vagy szüleik, emellett a sárgaság is árulkodó volt, a láz viszont nem jellemző erre a megbetegedésre.

Bár a tünetek hepatitiszre utalnak, az akut vírusos hepatitiszt okozó gyakori vírusokat - mint például az A, B, C, D és E hepatitisz vírusokat - nem mutatták ki egyik esetben sem, emelte ki a WHO.

Mi a hepatitisz?
A hepatitisz a máj gyulladása, egy létfontosságú szerv, amely feldolgozza a tápanyagokat, szűri a vért és segít a fertőzések leküzdésében. Ha a máj begyullad vagy károsodik, nem tud megfelelően működni.

A májgyulladást leggyakrabban vírus okozza, ezek a vírusok azonban csak ritkán okoznak súlyos hepatitiszt egészséges embereknél. A mostani betegséghullámért valószínűsíthetően egy adenovírus felel, ezek egyik fajtája okozhat akár hepatitiszt is.

Adenovírus lehet a felelős
Mint a Qubit cikke rámutat, Skóciában már vizsgálják, hogy az érintett adenovírus mutálódott-e, és ez okozza a súlyosabb megbetegedéseket, vagy esetleg egy másik vírussal - akár A Covid-19-cel - együtt jelentkezve váltja ki a betegségeket. A Covid-elleni oltásokkal való összefüggést viszont kizárták a kutatók, mivel az esetek többségét adó brit gyerekek például nincsenek beoltva.

Egyes kutatók úgy vélik, a koronavírus-járvány alatt a távolságtartás és a karantén következtében legyengülhetett a gyerekek immunrendszere, amely így túlzott reakciót ad a fertőzésre.

A szakemberek azt kérik, hogy a szülők figyeljék a gyerekek tüneteit, és gyanú esetén forduljanak orvoshoz. Az orvosoknak pedig felhívják a figyelmét, hogy amennyiben ismeretlen okú akut májgyulladással találkoznak, teszteljék a gyerek teljes vérét adenovírusra.

Forrás: WHO, CNN, Qubit
Fotó: Rawpixel (illusztráció)

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2022.04.25