Majomhimlő: Újszülötteknél és gyerekeknél súlyosabbak lehetnek a tünetek - Ezt kell tudnod a fertőzésről!

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Majomhimlő: Újszülötteknél és gyerekeknél súlyosabbak lehetnek a tünetek - Ezt kell tudnod a fertőzésről! Magyarországon is megjelent a majomhimlő-fertőzés, egy 38 éves férfinél diagnosztizálták a betegséget. Mik a majomhimlő tünetei? Hogyan lehet elkapni a majomhimlőt? Kikre veszélyes a majomhimlő? Magyarországon is megjelent a majomhimlő-fertőzés, egy 38 éves férfinél diagnosztizálták a betegséget - jelentette be az országos tisztifőorvos május 31-én, kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Müller Cecília elmondta: azt, hogy a férfi járt-e külföldön, most vizsgálják a járványügyi szakemberek, illetve a beteggel kapcsolatos egyéb körülményeket is.

Megvan az első majomhimlős eset az országban
A szakember ismertetése szerint a férfitől levett vizsgálati minták hétfőn érkeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), kedden pedig elvégezték a mintákon a teljes vírusszekvenálást, így nyert teljes bizonyosságot, hogy majomhimlő-fertőzésről van szó.
 

Majomhimlő: A legfontosabb tudnivalók Müller Cecíliától


Milyen betegség a majomhimlő?
A majomhimlő egy emberről emberre nem túl könnyen terjedő zoonózis-fertőzés, az Afrikából behurcolt vírusnak két fajtáját, a közép- és nyugat-afrikai különítik el, Európában az enyhébb megbetegedést okozó nyugat-afrikai vírusvariáns van jelen.

Hogyan terjed a majomhimlő?
A megbetegedéshez mindenképpen szoros kontaktus kell. Ezen kívül a fertőzés egyéb használati tárgyakkal, például törülközővel, ágyneművel is átadható, ritkábban köhögéssel, tüsszentéssel is.



Mik a majomhimlő tünetei?
Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, ezek jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.

A vírus fertőzőképessége a kezdeti tünetektől fennáll, és egészen addig tart, amíg a hólyagok kiürülnek, és az úgynevezett pörkök leesnek a bőrről.

Mennyi ideig tart a majomhimlő?
A betegség 2-4 hétig tart, a fertőzöttet el kell különíteni. Az országos tisztifőorvos elmondta azt is: általánosságban a majomhimlős beteg két héten belül, mindenfajta terápia nélkül magától felgyógyul. Ugyanakkor - tette hozzá - mindenképpen elővigyázatosnak kell lenni, figyelni kell az eseteket, és szükséges a korai diagnosztika, gyanú esetén orvoshoz kell fordulni.

Jó-e majomhimlő ellen a feketehimlő elleni védőoltás?
A feketehimlő elleni védőoltást csak indokolt esetben, orvosi javaslatra és kórházi körülmények között lehet alkalmazni - mondta kérdésre Müller Cecília.

A feketehimlő elleni védőoltás beadásának időtartama limitált, tehát a bizonyítottan majomhimlős beteg szoros kontaktjának csak akkor ajánlott az oltás, ha a kontaktus óta nem telt el négy nap.

Azzal kapcsolatban, hogy az 1970-es évek vége előtt feketehimlő ellen beadott oltások mennyire védenek a jelenlegi majomhimlő ellen, Müller Cecília azt mondta: pontosan nem lehet meghatározni a védettség szintjét.

Vannak olyan szakmai vélemények, amelyek szerint a védelem elmúlt, és vannak olyanok is, amelyek szerint - mivel nem találkoztunk a feketehimlő-vírussal - nem tudhatjuk, hogy a "memóriasejtek" emlékeznek-e még a kórokozókra.

- Nem lehet egzakt választ adni erre a kérdésre, hiszen az élet nem produkálta ezt a helyzetet - fogalmazott a szakember.
 

Majomhimlő - 6 kérdés és válasz a WHO-tól


Bele lehet halni a majomhimlő-fertőzésbe?
A legtöbb esetben a majomhimlő tünetei néhány héten belül maguktól elmúlnak, de egyes esetekben orvosi komplikációkhoz és akár halálhoz is vezethetnek - különösen az újszülötteknél, gyerekeknél és immunhiányos betegeknél.

A majomhimlő súlyos szövődményei közé tartoznak a bőrfertőzések, a tüdőgyulladás, a zavartság és a szemfertőzések, amelyek akár a látás elvesztését is okozhatják. Az eddig bejelentett esetek mintegy 3-6%-a vezetett halálhoz, az áldozatok leggyakrabban gyerekek vagy a majomhimlőn felül egyéb egészségügyi problémával küzdő személyek voltak.

Ki fertőződhet meg majomhimlővel?
A fertőzés emberről emberre szoros fizikai kontaktus révén terjed. Azok, akiket annak idején feketehimlő ellen beoltottak, valószínűleg rendelkeznek némi védelemmel a majomhimlő-fertőzéssel szemben - ez az 1980 előtt születettekre vonatkozik. Ezt követően a himlő elleni védőoltást világszerte leállították, mivel úgy tűnt, a védőoltással sikerült kiirtani a vírust.

Hogyan lehet védekezni a majomhimlő ellen?
Kerülni kell a majomhimlő-gyanús embereket, ezenfelül a koronavírus-pandémia alatt már megszokott módszerekkel lehet elkerülni a fertőződést, ha az ember közösségbe megy.
- Gumikesztyű, maszk használata
- Rendszeres szappanos kézmosás
- Kézfertőtlenítő használata



Mit tegyek, ha valaki a környezetemben megfertőződött majomhimlővel?
Ha fertőzött személlyel érintkezel vagy egy háztartásban élsz vele, akkor a fentieken kívül meleg vízzel és mosószerrel mosd ki a személy ruháit, törölközőit és ágyneműit, valamint étkezési eszközeit. Tisztíts meg és fertőtleníts minden szennyezett felületet, és a szennyezett hulladékot (pl. kötszereket) megfelelően ártalmatlaníts.

Gyerekek is elkaphatják a majomhimlőt?
A gyerekek is megfertőződhetnek, náluk jellemzően súlyosabbak a tünetek, mint a serdülőknél és a felnőtteknél. A vírus magzatra vagy újszülöttre is átadható a szülés során vagy korai fizikai kontaktus révén.

Létezik-e kezelés a majomhimlős betegeknek?
A majomhimlő tünetei gyakran maguktól megszűnnek, kezelés nélkül. Emellett
- fontos, hogy a kiütést hagyd megszáradni, vagy szükség esetén nedves kötéssel fedd le a területet
- kerülni kell a szájban vagy a szemekben lévő sebek megérintését
- szájöblítők és szemcseppek használhatók, de a kortizon tartalmú termékek kerülendők

Súlyos esetekben vakcinaimmunglobulin (VIG) adása javasolt lehet. A himlő kezelésére kifejlesztett vírusellenes készítményt (tecovirimat, kereskedelmi forgalomban TPOXX néven) 2022 januárjában a majomhimlő kezelésére is engedélyezték.

Forrás: MTI, WHO
Fotók: Pixabay, Rawpixel

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2022.06.01