Allergia kisokos: Mi a teendő anafilaxiás sokk esetén? Mi a különbség allergia és intolerancia között?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Allergia kisokos: Mi a teendő anafilaxiás sokk esetén? Mi a különbség allergia és intolerancia között? Világszerte mintegy 20 ezer allergiát kiváltó anyagot, azaz allergént ismerünk, melyek évről évre egyre több embert érintenek. Mi válthat ki allergiás tüneteket? Mi az anafilaxia? Mi a különbség allergia és intolerancia között? Világszerte mintegy 20 ezer allergiát kiváltó anyagot, azaz allergént ismerünk, melyek évről évre egyre több embert érintenek. A gyerekek körében az elmúlt két évtizedben 50%-kal nőtt az allergiások száma.

Mi az allergia?
Az allergia egy téves immunválasz, amikor az emberi szervezet olyan hétköznapi anyagok ellen indítja be a védekezési folyamatait, amelyek másoknál semmilyen reakciót nem váltanak ki.

Milyen tünetekkel jár?
A betegség az enyhe tünetektől a krónikus betegségen át akár életveszélyes állapotot is okozhat. Kialakulásának pontos okát nem ismerjük, azonban a genetikai háttér mellett az immunrendszer állapota és a különböző környezeti tényezők is szerepet játszhatnak.

A parlagfűszezon előtt jelenleg a fűpollen, a pázsitfűfélék közepes-magas koncentrációja jelenti a legnagyobb terhelést, de allergiát kiváltó dolog lehet például a földimogyoró, halak, fémek, tej, tojás, fény, kemikáliák, eper és más gyümölcs, gyógyszerek, méhcsípés vagy a latex.



Allergia - fontos tudnivalók
Az anafilaxia súlyos allergiás reakció, amikor az egész szervezet érintett. Nagyon gyorsan következik be, és akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Mi történik ilyenkor a szervezetben? Mit lehet tenni ellene? Továbbá mi a különbség allergia és intolerancia között? Milyen vizsgálatokkal lehet kideríteni, hogy ki mire allergiás?



Sok kérdésedre választ kaphatsz a Semmelweis legújabb kisfilmjéből, mely közérthetően, de szakmailag hitelesen mutatja be a különböző allergiás tüneteket és reakciókat, az allergia fajtáit és a kezelési lehetőségeket.



Forrás, képernyőfotók: Semmelweis Médiasarok

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2022.06.22