Rohamosan terjed az RSV vírus, főleg csecsemőkre és kisgyerekekre veszélyes - Aggasztó a német helyzet, járványra számítanak itthon is

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Rohamosan terjed az RSV vírus, főleg csecsemőkre és kisgyerekekre veszélyes - Aggasztó a német helyzet, járványra számítanak itthon is Németországban már terjed az influenza, az RSV. Az RSV várhatóan Magyarországon is súlyosabb járványt okoz majd a hazai szakemberek szerint. Mik az RSV tünetei? Hogyan lehet kezelni? Mikor vidd kórházba a gyereket? A koronavírus-világjárvány előtti évekhez képest jóval erősebben indult Németországban az akut felső légúti fertőzések őszi-téli szezonja, már terjed az influenza, az RSV vírus, kisebb számban pedig a Covid is kimutatható. Az RSV várhatóan Magyarországon is súlyosabb járványt okoz majd a hazai szakemberek szerint.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet kimutatása szerint az utóbbi hét napban nagyjából kétmillióan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Németországban, és 9,5 millió lehet az új megbetegedések száma.

Korábban kezdődött a felső légúti megbetegedések szezonja
Ilyen magas számokat eddig csak az erős influenzahullámok legsúlyosabb heteiben regisztráltak. A szezon a szokásosnál korábban is kezdődött, már októberben emelkedésnek indult az akut légúti fertőzések száma. Ugyanakkor a rendelők nagy forgalma részben annak tulajdonítható, hogy az emberek már enyhe tünetekkel is orvoshoz fordulnak - emelte ki az RKI heti jelentését ismertetve az ARD országos köztelevízió.

Rohamosan terjed az RSV vírus, főleg csecsemőkre és kisgyerekekre veszélyes - A német helyzet aggasztó, járványra számítanak itthon is

Influenza és RSV a két leggyakoribb vírus
A betegektől az utóbbi héten vett minták többségében, 51 százalékában influenzavírust találtak.

A második leggyakoribb kórokozó a légúti óriássejtes vírus (RSV) 15 százalékos aránnyal. Ez főleg kisgyermekeket fertőz meg, és terjedése több tartományban már a teljesítőképességet fenyegető mértékben terheli a csecsemő- és gyermekgyógyászati kórházi osztályokat és a gyermekgyógyászati klinikákat.

Az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) a minták 4 százalékában mutatták ki.

Nincsenek szigorú korlátozások, tombolnak a vírusok
A SARS-CoV-2 terjedésének fékezését szolgáló korlátozások miatt az utóbbi két évben elmaradt az influenzajárvány Németországban, ezért szakértők attól tartanak, hogy az új szezonban egy átlagos évhez képest több ember szervezete lehet fogékony az influenzavírusra, amely előtt ismét nagyobb tér nyílik, mert a koronavírus-járvány enyhülésével a legtöbb korlátozást visszavonták.

Azonban a szezon lefolyását az eddigi adatok alapján nemigen lehet megjósolni, mert az influenzahullámok gyakran csak a január-februári időszakban tetőznek.
 

Légúti óriássejtes vírus - Mit kell tudnod az RSV-ről szülőként?


A Házi Gyermekorvosok Egyesülete december elején egy módszertani ajánlást adott ki, elsősorban csecsemő- és gyermekgyógyászok számára, de a szülők is sok fontos információt megtudhatnak belőle - ezeket gyűjtöttük össze.

Mint írják, az RSV vírus előfordulása gyakori, de megbetegedést jellemzően 1 év alatti csecsemőkben okoz, 6 hónapos kor alatt találkozunk súlyosabb lefolyással.

Mik az RSV tünetei?
2-3 napos hurutos előzmény után a csecsemőnél szapora és/vagy nehezített légzés, zihálás lép fel, társulhat láz, táplálási nehezítettség. 6 hétnél fiatalabb csecsemőknél sokszor az apnoe az egyetlen tünet.  Fokozott rizikót jelent a 12 hét alatti kor, a koraszülöttség, a légzési-keringési rendszer egyéb betegsége, immunhiány.

Mire figyelj, ha otthon ápolod a gyermeked?
- A betegség vírusos eredetű, ezért sem antibiotikum, sem egyéb gyógyszeres kezelés nem javasolt
- Az aggasztó légúti tünetek általában 3-5 napon belül javulnak, a köhögés még 2-3 hétig eltarthat
- Bármilyen recept nélkül kapható köhögéscsillapító, nyákoldó, náthára, meghűlésre ajánlott gyógyszer, gyógynövény, stb. készítmény alkalmazása kerülendő és veszélyes
- Semmiképpen ne dohányozz a beteg csecsemő környezetében
Az otthonra javasolt kezelés - orrcsepp, orrszívás, sós inhalálás mellett - fontos eleme a nem túl meleg, füstmentes környezet, gyakori szellőztetés.



Mikor van sürgősen szükség ismételt orvosi vizsgálatra?
- ha a szokásos napi folyadékbevitel legalább fele nem biztosítható - a kiszáradás jelei lehetnek a száraz, lepedékes nyelv, ismételten nincs vizelet a pelenkában, besüppedt kutacs, feltűnő bágyadtság, érdektelenség
- ha több napja elhúzódó magas (tartósan 39 fok feletti) láza van a gyereknek
- ha légzése fokozódó szapora, ziháló, hangosan nyög
- ha légzéskimaradás, elszürkülés jelentkezik

Mikor támad az RSV vírus?
RSV járványokra novembertől áprilisig minden évben lehet számítani. Ilyenkor mind otthon, mind gyermekközösségekben és egészségügyi intézményekben fontos a higiénés rendszabályok fokozott betartása. A pandémia alatti lezárások alatt nem vagy alig fordultak elő bronchiolitises megbetegedések.

Lehetőleg ne vidd zsúfolt helyekre a kisgyermeket
Bár ezekre a nagyon szigorú korlátozásokra nincs szükség, de fiatal csecsemőket zsúfolt bevásárlóhelyekre, tömegrendezvényre vinni a téli, gyakori légúti megbetegedésekkel terhelt időszakban nem javasolt, nagyobb családi összejöveteleken csak egészséges hozzátartozók vegyenek részt. Így lehet leghatékonyabban megelőzni a fertőzés szóródását.
 

RSV betegség Németországban és nálunk - Jön a járvány?


Németországban aggasztó a helyzet
Az RTL Híradója is beszámolt a betegségről. Mint elhangzott, a vírus Németországban komoly gondokat okoz, a gyerekosztályokon uralkodó helyzetet a német egészségügyi miniszter aggasztónak nevezte. Az egyik kórház vezető orvosa azt mondta, minden évben előfordul az RSV vírus, de nem emlékszik az ideihez hasonló hullámra. Sok klinikán már nem tudnak több gyereket fogadni.

Az elmúlt évek távolságtartása és maszkhordása miatt idén Magyarországon is erősebb járványra számít a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. Havasi Katalin, a szervezet elnöke a Híradónak azt mondta, számukra is ijesztő az idei helyzet.

- Látva a németországi helyzetet, illetve Franciaországban is az emelkedő esetszámokat, arra számíthatunk, hogy ez hozzánk is ide fog érni, és várható, hogy nálunk is nőni fog az esetszám - emelte ki a szakember.

Egyelőre még nincs járvány nálunk
Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója azt nyilatkozta, készülnek az erősebb szezonra, hogy el tudják látni a betegeket. Eddig azonban nem fordult hozzájuk kiemelkedően sok RSV-fertőzött. Azt is hozzátette, csak a gyerekek kis százaléka, és főleg a nagyon kicsik kerülhetnek lélegeztetőgépre.

- Jelen pillanatban, vagyis ebben a szezonban a gyerekklinikán egy ilyen gyereket kezeltünk, aki egyébként aztán gyógyultan távozott - mondta el a Híradónak.

A 1-2 éves kor alatti gyerekekre a legveszélyesebb a fertőzés, ezért őket úgynevezett passzív immunizációval is védik. Ilyenkor ellenanyagot adnak be nekik, de ez csak rövid védettséget nyújt. A rektorhelyettes kisgyerekek közelében maszkhordást javasol. A Népegészségügyi Központ adatai szerint idén október óta 8 betegnél azonosították az RSV vírust.

Forrás: MTI, Házi Gyermekorvosok Egyesülete, RTL Híradó
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2022.12.13