RSV vírus tünetei, kezelése: Ezekre figyelj, ha otthon ápolod a gyermeked - Kárt is okozhatsz a recept nélkül kapható szerekkel

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


RSV vírus tünetei, kezelése: Ezekre figyelj, ha otthon ápolod a gyermeked - Kárt is okozhatsz a recept nélkül kapható szerekkel Az RSV vírus előfordulása gyakori, de megbetegedést jellemzően 1 év alatti csecsemőkben okoz, 6 hónapos kor alatt találkozunk súlyosabb lefolyással. Mik az RSV tünetei? Hogyan lehet kezelni? A Házi Gyermekorvosok Egyesülete december elején egy módszertani ajánlást adott ki, elsősorban csecsemő- és gyermekgyógyászok számára, de a szülők is sok fontos információt megtudhatnak belőle - ezeket gyűjtöttük össze.

Mint írják, az RSV vírus előfordulása gyakori, de megbetegedést jellemzően 1 év alatti csecsemőkben okoz, 6 hónapos kor alatt találkozunk súlyosabb lefolyással.

Mik az RSV tünetei?
2-3 napos hurutos előzmény után a csecsemőnél szapora és/vagy nehezített légzés, zihálás lép fel, társulhat láz, táplálási nehezítettség. 6 hétnél fiatalabb csecsemőknél sokszor az apnoe az egyetlen tünet. Fokozott rizikót jelent a 12 hét alatti kor, a koraszülöttség, a légzési-keringési rendszer egyéb betegsége, immunhiány.



Mire figyelj, ha otthon ápolod a gyermeked?
- A betegség vírusos eredetű, ezért sem antibiotikum, sem egyéb gyógyszeres kezelés nem javasolt
- Az aggasztó légúti tünetek általában 3-5 napon belül javulnak, a köhögés még 2-3 hétig eltarthat
- Bármilyen recept nélkül kapható köhögéscsillapító, nyákoldó, náthára, meghűlésre ajánlott gyógyszer, gyógynövény, stb. készítmény alkalmazása kerülendő és veszélyes!
- Semmiképpen ne dohányozz a beteg csecsemő környezetében
Az otthonra javasolt kezelés - orrcsepp, orrszívás, sós inhalálás mellett - fontos eleme a nem túl meleg, füstmentes környezet, gyakori szellőztetés.

Mikor van sürgősen szükség ismételt orvosi vizsgálatra?
- ha a szokásos napi folyadékbevitel legalább fele nem biztosítható - a kiszáradás jelei lehetnek a száraz, lepedékes nyelv, ismételten nincs vizelet a pelenkában, besüppedt kutacs, feltűnő bágyadtság, érdektelenség
- ha több napja elhúzódó magas (tartósan 39 fok feletti) láza van a gyereknek
- ha légzése fokozódó szapora, ziháló, hangosan nyög
- ha légzéskimaradás, elszürkülés jelentkezik

Mikor támad az RSV vírus?
RSV járványokra novembertől áprilisig minden évben lehet számítani. Ilyenkor mind otthon, mind gyermekközösségekben és egészségügyi intézményekben fontos a higiénés rendszabályok fokozott betartása. A pandémia alatti lezárások alatt nem vagy alig fordultak elő bronchiolitises megbetegedések.

Lehetőleg ne vidd zsúfolt helyekre a kisgyermeket
Bár ezekre a nagyon szigorú korlátozásokra nincs szükség, de fiatal csecsemőket zsúfolt bevásárlóhelyekre, tömegrendezvényre vinni a téli, gyakori légúti megbetegedésekkel terhelt időszakban nem javasolt, nagyobb családi összejöveteleken csak egészséges hozzátartozók vegyenek részt. Így lehet leghatékonyabban megelőzni a fertőzés szóródását.

Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete
Fotó: Rawpixel

 

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2022.12.13