Poratka allergia, házipor allergia tünetei: Nem csak megfázás okozhat orrdugulást, orrfolyást! - Mit tehetsz ellene?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Poratka allergia, házipor allergia tünetei: Nem csak megfázás okozhat orrdugulást, orrfolyást! - Mit tehetsz ellene? Krónikus orrdugulást, úgynevezett allergiás náthát, ritkább esetben szemvörösséget, szemviszketést okozhat a télen gyakrabban jelentkező házipor-allergia. Mit tehetsz, ha te vagy a gyermeked poratka-allergiás? Krónikus orrdugulást, úgynevezett „allergiás náthát”, ritkább esetben szemvörösséget, szemviszketést okozhat a télen gyakrabban jelentkező házipor-allergia. Rendszeres szellőztetéssel, ágyneműhúzással, alapos takarítással, légtisztító berendezések használatával azonban csökkenthetjük a lakásban található poratkák számát – javasolja dr. Kraxner Helga, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

Bár a betegség közismert neve házipor-allergia, de a tünetek kiváltója mégsem a lakásokban megtalálható por, hanem egy apró élőlény, a poratka, annak is az ürüléke. A fűtési időszakban a szárazabb levegő miatt a textileken: padlószőnyegen, takarókon, függönyökön, plüssállatokon jobban megtapadnak ennek széttöredezett szemcséi, majd időről-időre a levegőbe jutva belélegzés útján okozzák az allergiás tüneteket.



Hol vannak a lakásban poratkák?
Az atkák az emberi testről levált hámsejtekkel táplálkoznak, ezért leginkább az ágyban telepszenek meg - mondja dr. Kraxner Helga. Hozzáteszi: teljesen nem lehet atkamentessé tenni a lakásokat, azonban a számukat drasztikusan csökkenteni lehet alapos takarítással, nedves portörléssel.

Fontos, hogy hepafilteres porszívót használjanak az arra érzékenyek, mert a nem megfelelő szűrővel rendelkező háztartási gépek visszaengedik az allergéneket a levegőbe. A házipor-allergiás embereknek érdemes a lakásukban minél kevesebb porfogó tárgyat tartaniuk, és fontos, hogy mosható textilanyagokat használjanak, a levegőt pedig ne fűtsék fel túl melegre – emeli ki a szakember.

Több betegségnek is tünete az orrdugulás, orvosi vizsgálat szükséges
Magyarországon az allergiások kisebb része szenved porallergiában, a betegség sok esetben azonban nem derül ki, hiszen egy krónikus orrdugulással nem mindenki keresi fel az orvost.

Pedig a kellemetlen tünetek miatt érdemes minél hamarabb először háziorvoshoz, majd fül-orr-gégészhez fordulni. Fül-orr-gégészeti vizsgálat során derülhet fény arra, hogy fertőzéses-, allergiás-, vagy egyéb eredetű problémáról (pl. orrsövény ferdülés, orrkagyló megnagyobbodás, gyerekeknél nagy orrmandula), esetleg ezek kombinációjáról van-e szó - emeli ki a szakember.

Hogyan lehet kezelni a házipor-allergiát?
Allergiavizsgálatra pedig abban az esetben kerül sor, ha a részletes kórtörténet és a fizikális vizsgálat alapján az allergiás nátha gyanúja felmerül. Az adjunktus hozzáteszi: a hatékony terápia kialakítása csak ezután kezdődhet, első körben életmódbeli tanácsokkal, tüneti kezeléssel, amely antihisztamin készítmények, súlyosabb esetben allergia elleni orrspray, ritkán szemcsepp használatából áll. Oki kezelésként szóba jöhet immunterápia is.

5 praktikus tanács, ha házipor-allergiás a gyerek
- Soha ne a gyerekszobában vedd le róla az utcai ruhát
- Ne a szobájában fésüld meg
- Ne tarts a gyerekszobában szobanövényt
- 20 Celsius fok alatt legyen a hőmérséklet
- A plüssállatok legyenek rendszeresen atkamentesítve: helyezd őket egy zacskóba a mélyhűtőbe, majd néhány óra elteltével vedd ki és jól porszívózd át

Kapcsolódó cikkeink allergia témában:
Darázscsípés allergia »
Nyárigyümölcs-allergia »
Pollenallergia »
Laktózérzékenység és tejallergia »
Ételallergia kialakulása ellen »
Teendő anafilaxiás sokk esetén »

Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2023.01.09