Teniszkönyök okai, tünetei, kezelése: Mit tehetsz, ha már az is fájdalmat okoz, ha megfogsz vagy felemelsz valamit?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Teniszkönyök okai, tünetei, kezelése: Mit tehetsz, ha már az is fájdalmat okoz, ha megfogsz vagy felemelsz valamit? Teniszkönyöknél a könyök külső oldala fáj, de fájhat az alkar feszítő izom,, a csukló, továbbá az is, ha megfogunk vagy felemelünk tárgyakat. A teniszkönyöknek többféle oka ismert. Hogyan lehet kezelni a teniszkönyök betegséget? Veled is előfordult már, hogy miután beütötted a könyököd, szinte az egész kezed elzsibbadt? Ilyen esetben, bár a kezünk "bizsergett", mégis tudtuk, hogy a probléma nem ott van, hiszen a könyökünket ütöttük meg.

A teniszkönyöknél is hasonló a helyzet, csak ilyenkor a könyökben érezzük a fájdalmat, a kiváltó okot azonban máshol kell keresni. Az alábbiakban Moldoványi Márton, a Sherlock Rehab gyógytornásza elárulja melyek azok a módszerek, amelyek hatásosak lehetnek teniszkönyök ellen.



A teniszkönyök jellemző tünetei:
Míg golfkönyöknél a könyök belső-, addig teniszkönyöknél a könyök külső oldala fáj.
További panaszok:
- alkar feszítő izom fájdalom;
- fáj, ha megfogjuk, megemeljük a tárgyakat;
- a könyök- és a csuklóízület bizonyos mozdulatai is fájnak
- az ujjak hátrafeszítésekor vagy behajlításakor fáj a könyökünk, a vállba sugározhat a fájdalom
 

Miért alakul ki a teniszkönyök?


A teniszkönyök / golfkönyök többféle okból is kialakulhat – erre a folyamatra léteznek régi, elavult elméletek, ám vannak új megközelítések is. Nézzük melyek ezek!



1. Lokális gyulladás
Régebben a teniszkönyök neve epicondylitis lateralis humeri volt, ez azt jelenti, hogy a könyök külső oldalának a gyulladása, amit injekcióval és gyulladáscsökkentőkkel "gyógyítottak". Az elején egy gyulladással indul, viszont a gyulladás megszűnésével a fájdalom megmarad és krónikussá válik.

Miután a kutatások is igazolták ezt, az új elnevezés epicondylopathy lateralis lett, ami annyit jelent, hogy a könyök külső oldalának fájdalma.

2. Ín degeneráció
Az ín egy erős kötőszöveti egység, amelynek fő alkotóelemei a párhuzamosan futó kollagén rostok. Tenisz-, illetve golfkönyök esetén ezek a kollagénszálak összevissza keresztezik egymást, az inak között víz halmozódik fel és új erek jelennek meg, ezáltal csökken az inak teherbírása és szakítószilárdsága. Ezért a terápia fontos részét képezi az inak megfelelő szintű terhelése, hiszen a kollagén rostok csak ezáltal tudnak visszarendeződni.



Azonban ez az elmélet sem mindig helytálló, ugyanis a legújabb kutatások eredményeként kiderült, hogy sok esetben, azoknál a személyeknél is hasonló mértékű ín degenerációt találtak, akiknek egyáltalán nem fáj a könyöke.

3. Fájdalom mechanizmus
Tenisz- és golfkönyök esetén tehát a legtöbb esetben nem a könyöknél van a fájdalom forrása. Ebből kiindulva a kutatók gerincvelői szinten is találtak eltérést a fájdalomtovábbításban szerepet játszó mechanizmusokban. Ezt úgy is hívják, hogy centrális szenzitizáció, ami egy központi túlérzékenység, egy idegrendszeri feldolgozási probléma. Ez elsősorban a nyaki- vagy a háti területeken keletkezik, de egy hosszú folyamat során, a könyökre is kiterjedhet. Általában korábbi műtétek vagy sérülések hatására alakul ki.

Az alábbi kép egy konkrét példán keresztül szemlélteti a centrális szenzitizációt, ahol egy májgyulladás okoz könyök- és vállfájdalmat.



Bizonyos esetekben nyaki gerincsérv is tud fájdalmat okozni a könyökben, mivel a nyakból kilépő idegek körbeszövik a könyököt, amit ilyen esetben nyomhat a porckorong.
 

Milyen kezelés hatásos a teniszkönyökre?


Miért nem ajánlott a műtét?
A műtét eredménytelenségét placebo beavatkozások is igazolják. Az egyik kísérlet során a teniszkönyökkel küzdő betegeket két csoportra osztották. Az egyik csapat tagjait műtötték, a többiek könyökén műtét helyett csak egy vágást ejtettek. A kontroll vizsgálatok során az orvosok semmilyen különbséget nem találtak a betegek eredményei között.

Azért sem igazán hatásosak a műtétek, mivel egyre több kutatás igazolja, hogy a fájdalom fő oka nem a könyökben keresendő, hanem például a nyakban, vagy a belső szervekben.

1. Lokális kezelés
Ha ráesünk a könyökünkre és az hosszú időn keresztül fáj, akkor valószínűleg sérültek az itt található ízületek, izmok és szalagok. Ezt manuálterápiás módszerekkel lehet orvosolni: a szakemberek elsősorban az ízületeket mobilizálják, vagy a lágy részeket lazítják.



2. Viszcerális kezelés
A fentebb említett, centrális szenzitizáció esetén, a könyökfájdalom okát távolabb kell keresni. A terapeuta feladata, hogy részletesen kikérdezze a pácienst és megtalálja azokat a korábbi traumákat, melyeket összefüggésbe lehet hozni a teniszkönyök kialakulásával. Ezek a régebbi sérülések / műtéti hegek sokszor nem gyógyulnak megfelelően, ezért távoli helyeken is gondot okozhatnak.

Legyünk türelmesek
A teniszkönyök gyógyulási ideje eltérő lehet. Van, hogy 1-2 kezelés elegendő a teljes tünetmentességhez, de az is előfordulhat – és ez a gyakoribb –, hogy hosszabb idő szükséges a gyógyuláshoz.

Forrás, fotók: sherlockrehab.hu
Kezdőfotó: Freepik

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2023.01.24