Szédülés, ájulás közeli állapot gyerekeknél: 2 gyakori ok a háttérben, amiről szülőként jó, ha tudsz

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Szédülés, ájulás közeli állapot gyerekeknél: 2 gyakori ok a háttérben, amiről szülőként jó, ha tudsz Serdülőkorban gyakran előforduló probléma, hogy a tinédzserek szédülésre, ájulás közeli állapotra panaszkodnak, különösen hirtelen testhelyzet-változtatást követően, egy iskolai évzárón több órás állás közben vagy éppen a nyári melegben. Serdülőkorban gyakran előforduló probléma, hogy a tinédzserek szédülésre, ájulás közeli állapotra panaszkodnak, különösen hirtelen testhelyzet-változtatást követően, egy iskolai évzárón több órás állás közben vagy éppen a nyári melegben.

Ebben az életkorban legtöbbször nem magas vérnyomás vagy más komolyabb szervi eltérés áll a háttérben, hanem a szív- és érrendszer adaptációs zavara: vagyis a vérnyomás szabályozása ilyenkor nem alkalmazkodik olyan gyorsan a fiatalok hirtelen testmagasság növekedéséhez.

Túl gyors a növekedés üteme
Az életünkben két olyan periódus van, amikor nagyon gyors a növekedés üteme: az újszülöttkor utáni néhány évben, illetve serdülőkorban, amikor a kamaszok egyetlen nyár alatt több centimétert nőnek – kezdi dr. Szabó Attila gyermekszógyász hipertónológus.

1. Tipikus ájulás közeli állapot: amikor fekvő helyzetből feláll
A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója hozzáteszi: kamaszkorban ezt a gyors növekedési ütemet a keringési rendszer nem mindig tudja lekövetni, pedig a vérnyomásunknak nagyon gyakran gyorsan kell adaptálódnia bizonyos élethelyzetekhez, például, amikor fekvő helyzetből hirtelen felállunk.



Ám ha nem jut megfelelő nyomással elegendő vér a központi idegrendszerbe, bekövetkezhet egy ájulás közeli állapot. Ezért gyakoriak a serdülőknél a hirtelen növés miatt a szédüléses panaszok, különösen a vékonyabb testalkatú gyerekeknél gyakran mérnek ilyenkor alacsony vérnyomást.

Tipp: Hogy elkerülhesse gyermeked a megszédülést, ájulást, tanítsd meg neki, hogy kerülje a hirtelen felállást, főleg fekvés után. Inkább váltson lassabb mozdulatra, fokozatosan emelje fel a fejét és lassan egyenesedjen fel, hogy a vérkeringése tudjon adaptálódni.

2. Tipikus ájulás közeli állapot: amikor túl sokáig kell egy helyben állni
Másik tipikus példája a vegetatív idegrendszer adaptációs zavarának, amikor a tinédzserek hosszú órákon keresztül állnak egy tanévnyitó- vagy -záró ünnepségen. Ilyenkor a meleg miatt a perifériás részen az erek kitágulnak, vagyis nem a központ felé áramlik a vér, a szervezet a keringést nem tudja megfelelően szabályozni.

Tehát ez nem a klasszikus magas vérnyomás, hanem az alkalmazkodási zavar, vagyis ez önmagában nem betegség. Amint a kardiovaszkuláris rendszer szinkronba kerül a növekedéssel, lecsökkennek a panaszok - szögezi le az egyetemi tanár.

Tipp: Ha a gyermeked ilyen helyzetben érzi, hogy szédül, rosszul van, akkor próbáljon meg leülni vagy lefeküdni - nagy forróságban pár korty víz is jóleshet. Egy ünnepség sem ér annyit, hogy bárki elájuljon sorfalban állás közben...

A vérnyomás napszakonként is változik
A szakember kitér arra is, hogy a vérnyomásnak napszaki ingadozása is van, nappal mintegy 10 százalékkal magasabb, mint éjszaka, és ahogyan a felnőttek esetében, úgy a tinédzsereknél is számos tényező befolyásolja. Ilyen lehet a stressz, de akár az időjárás is. Ez azonban súlyos tüneteket náluk nem okoz.

Magas vérnyomás vagy adaptációs zavar?
Ebben az életkorban megfelelő diagnosztikával - a vérnyomást és a pulzust fekvő és álló helyzetben mérve, de akár a vérnyomás többszöri mérésével, és ha felmerül a magas vérnyomás gyanúja, akkor 24 órás vérnyomásméréssel - nagyon fontos elkülöníteni, hogy valóban magas vérnyomásról van-e szó, vagy erről az adaptációs zavarról, tette hozzá a szakember.

Olvasd el ezt is!
Egyre több a magas vérnyomásos gyerek - Mi okozhatja? Mit lehet tenni ellene? »


Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotók: Freepik/andreas

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2023.06.01