Főoldal > Cikkek > Betegségek > Nyaralási betegség: Miért pont akkor betegszel le, amikor végre nyaralni indultok? - Ez az oka a szakorvos szerint - Szülők Lapja

Nyaralási betegség: Miért pont akkor betegszel le, amikor végre nyaralni indultok? - Ez az oka a szakorvos szerint

Szülőklapja képBiológiai, pszichológiai és szociális okai is lehetnek annak, amikor a rég várt nyaralás első napjain jelentkeznek valamely betegség tünetei.

Szerző: Szülők lapja
2023-07-13
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Biológiai, pszichológiai és szociális okai is lehetnek annak, amikor a rég várt nyaralás első napjain jelentkeznek valamely betegség tünetei.

Az immunrendszerünk állapota és a stressz-szint változása szoros összefüggésben van egymással: a krónikus stressz gátolja a gyulladásokért felelős immunválaszt, ám amikor ez a stressz-szint megváltozik, beindulnak a gyulladásos folyamatok, és felszínre kerülhet a betegség.

Ezért alakul ki a nyaralási betegség
A szakirodalomban leisure sickness-ként ismert nyaralási betegség egyik lehetséges magyarázata az immunrendszer és a stressz összefüggése, miszerint a krónikus stressz nem hat jól az immunrendszerre. A stressz bizonyos funkciókat gátol - például a gyulladásokért felelős immunválaszt -, míg másokat aktivál.Vagyis amíg benne vagyunk a mókuskerékben, addig nem tör felszínre a betegség, majd amikor a stressz szintje megváltozik, kiütközhetnek a tünetek - magyarázza Papp Zsuzsanna pszichológus.

Jellemző a felső légúti megbetegedés és a migrén
A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének adjunktusa hozzáteszi: lehetséges, hogy már pár nappal előbb bennünk bujkált a kór, de valahogyan kezeltük a tüneteket, viszont amikor kicsit leengedünk, addigra kerül a betegség lefutása a nehezebb fázisba. Statisztikák szerint a legjellemzőbbek ilyenkor a felsőlégúti, influenzaszerű tünetek, valamint a fáradtság és a migrénes fejfájás.

Gyakran előfordul az is, hogy az alapvetően gondterhelt munkahelyi szituációra még rárakódik az utazással kapcsolatos tervezés, vagyis már egy eleve halmozottan stresszes állapotban indul útnak az ember, és ezek mind negatívan hatnak az immunrendszerre.

Az új környezet is hozzátehet
Vagy akár az utazás előtt és közben is megfordulhatunk olyan környezetben, ahol többféle kórokozóval találkozhatunk, és jobban ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek (pl. bevásárlóközpont, repülőtér) - sorolja az egyetemi adjunktus.

A szakember arra is kitér: lehet, hogy számszerűen nem vagyunk többször betegek a nyaralás alatt, mint a hétköznapokban, de előbbit felnagyítja az emlékezetünk, jobban megmarad az emlékeink között.

Kibújás a feladatok alól
Nem tudatosan, de megjelenhet az úgynevezett másodlagos betegség előny is: ha beteg vagyok, akkor nem nekem kell a kötelező feladatokat ellátnom a vakáció alatt, például megfőzni az ebédet, vagy éppen a tűző napon homokozni a gyerekkel – részletezi Papp Zsuzsanna.

A leisure sickness-szel kapcsolatos kutatások arra is keresik a választ, hogy a jelenség mennyire köthető bizonyos személyiségtípushoz: akik jobban szeretik a kontrollt megtartani, nehezebben élik meg, amikor a szabadidejükben nem úgy alakul minden, ahogy megtervezték  – fűzi hozzá a pszichológus.
 

Stresszfaktorok a nyaralás alatt - 8 dolog, amire figyelj oda, ha együtt nyaral a család


1. A vakáció tervezésekor már önmagában az is okozhat súrlódást, hogy hova utazzunk. Egy négyfős családban akár három-négy különböző igény is felmerülhet, amelyeket össze kell hangolni. (Például parton heverős vagy aktív kirándulás legyen?) Ilyenkor ki enged? Hogyan alakulnak a családi szerepek, kinek az érdeke érvényesül?

2. Ne vállaljunk erőn felüli anyagi terhet! Nem attól lesz pihentető a kirándulás, hogy hová megyünk. Bizonyos korig a gyerekeknek mindegy, hogy a folyóparton vagy az óceánparton játszanak.

3. Gyakran egy plusz nyomás van rajtunk, hogy kötelezően jól kell magunkat érezni. Ha nagyon magas a vakációval szemben támasztott elvárás, szinte garantált, hogy valamiben csalódunk a végén.

4. Ha ugyanazokat a szerepeket visszük magunkkal a nyaralásra (pl. anyuka kiszolgálja a családot, ebédet főz az apartmanban), nem biztos, hogy valódi kikapcsolódás lesz.

5. Amikor nagycsalád vagy nagyobb baráti kör megy együtt, folyamatos az alkalmazkodás, ilyenkor nemcsak a pozitív, de a negatív élmények is megsokszorozódhatnak, felerősödhetnek, és jobban megmarad a sérelem, mint egy hétköznapi szituációban.

6. Figyeljünk arra is, hogy amikor több generáció nyaral együtt, fontos időt szakítani a kisebb egységek szabadidő-eltöltésére is, például amikor több gyermek van a családban, külön-külön, egy szülő/nagyszülő és egy gyerek is szervezzen programot.

7. Nem biztos, hogy az a kikapcsolódás, ha a nyaralás minden egyes perce előre be van osztva, meg van tervezve.

8. Sok konfliktust megelőzhetünk azzal is, ha előre és közösen fogalmazzuk meg az okoseszközök használatának nyaralás alatti kereteit, és a család közös szabályokat hoz, ki mitől érezné jól magát. Mindenkinek a saját nyaralása úgy jó, ahogy neki az a legpihentetőbb, engedjük el az összehasonlítást a közösségi médiában megjelenő képekkel.

Ősszel több a válás
Papp Zsuzsanna arra az érdekes tendenciára is felhívja a figyelmet, hogy ősszel, a nyaralások után ugrásszerűen magasabb a beadott válókeresetek száma, ami azzal függhet össze, hogy sok pár részéről megfogalmazódik egy magas elvárás a nyaralással kapcsolatban: egész évben veszekszünk, de majd a nyaraláson lesz időnk beszélgetni, együtt lenni, elsimítani a konfliktusokat.

Mivel ez a mindennapokban nem működik, ezért irreális elvárás, hogy az üdülés két hete alatt megvalósulhat, ha már elhidegültek egymástól a felek.

Csökkentsd tudatosan a stresszt
A szakember fontosnak tartja, hogy szemléletváltással és okos szervezéssel sokat tehetünk a stressz csökkentése érdekében. Sokkal nyugodtabb lesz az indulás, ha nem az utolsó percben akarunk mindent elintézni, hanem egy napot ráhagyunk a csomagolásra, előkészületekre, és gondot fordítunk az év közbeni stressz megelőzésére, kezelésre.

A pszichológus úgy véli: egy családi nyaralásban mindenképpen ott a lehetőség, hogy életre szóló élménnyel gazdagodjunk.

A közös kaland segíti az összekapcsolódást, javítja a kommunikációt, hozzáad a családi élethez, vagyis erősíti a család lelki immunrendszerét, hiszen a megélt élmények később családi anekdotákká válva erőforrásul szolgálhatnak későbbi nehéz helyzetekben.

Forrás: Semmelweis Médiasarok - Dávid Orsolya
Fotó: Freepik/stockking

Címkék: nyaralási betegség, leisure sickness

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Nyári nőgyógyászati fertőzések oka, tünetei, megelőzése - Szakorvos mondja el a legfontosabb tudnivalókat
Nyári nőgyógyászati fertőzések oka, tünetei, megelőzése - Szakorvos mondja el a legfontosabb tudnivalókat

A nyári nőgyógyászati fertőzéseket nem kívülről bevitt, akár szexuális úton terjedő kórokozók, hanem a hüvely belső egyensúlyának megváltozása okozza.

tovább a cikkre
Semmelweis Help: Ez az ingyenes app megmondja a tünetek alapján, milyen betegségben szenved a gyerek
Semmelweis Help: Ez az ingyenes app megmondja a tünetek alapján, milyen betegségben szenved a gyerek

Bemutatták a Semmelweis Egyetem tünetellenőrző alkalmazását és weboldalát, a Semmelweis Help-et; a felsőoktatási intézmény saját fejlesztésű applikációja egy döntéstámogató rendszer a gyermekbetegségekről szülőknek.

tovább a cikkre
Szédülés, ájulás közeli állapot gyerekeknél: 2 gyakori ok a háttérben, amiről szülőként jó, ha tudsz
Szédülés, ájulás közeli állapot gyerekeknél: 2 gyakori ok a háttérben, amiről szülőként jó, ha tudsz

Serdülőkorban gyakran előforduló probléma, hogy a tinédzserek szédülésre, ájulás közeli állapotra panaszkodnak, különösen hirtelen testhelyzet-változtatást követően, egy iskolai évzárón több órás állás közben vagy éppen a nyári melegben.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Cseresznyeleves

Cseresznyeleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g cseresznye 30 ml tejföl 10 dkg liszt fahéj, szegfűszeg citrom leve és héja pici cukor

Recept:

Egy fazékba felteszünk forrni vizet, amit egész fahéjjal, szegfűszeggel, alaposan megmosott citrom vékonyra szeletelt héjával ízesítünk. A víz fedő alatt forrjon. Kb. 10 perc forrás után kiszedjük a fűszereket, és beletesszük a vízbe a magozott cseresznyét. A tejfölt (...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza