Mit jelent a lisztérzékenység? Mik a lisztérzékenység tünetei? Mit ehet a lisztérzékeny beteg? Hogy lehet gluténmentesen táplálkozni?
Mi a lisztérzékenység?
A lisztérzékenység, azaz a cöliákia vagy gluténérzékenység egy autoimmun rendellenesség, aminek következtében a szervezet túlérzékennyé válik a búzában és más gabonafélékben - például rozs, árpa, zab - lévő fehérjével, a gluténnel szemben. A betegség immunreakciókat indít be a vékonybélben, amelynek következtében a vékonybél nyálkahártyája károsodik, a tápanyagok felszívódása pedig csökken. Ennek következtében különböző hiánybetegségek és táplálkozási zavarok léphetnek fel.
Kinél alakulhat ki lisztérzékenység?
A lisztérzékenység örökölhető, emellett kialakulásában immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak.
A lisztérzékenység tünetei
Az egyértelmű gyomor-emésztési tünetek mellett egy sor más jel is utalhat arra, hogy lisztérzékenységgel van dolgod. Ilyenek például:
- hasmenés,
- puffadás,
- hasi fájdalom,
- émelygés, hányás,
- laza, bűzös széklet,
- különböző növekedési zavarok,
- vérszegénység,
- súlyveszteség,
- letargia, fáradtság,
- bőr- és csontproblémák,
- szájfekélyek,
- viselkedészavarok (depresszió, szorongás, skizofrénia).
Sok páciensnél a betegség kezdetben teljesen tünetmentes.
Kókuszlisztes kenyér
A betegség veszélyei
A betegség akadályozza a zsírban oldódó vitaminok, illetve egyéb nyomelemek felszívódását, növelheti az egyes típusú cukorbetegség, a szarkoidózis, a szklerózis multiplex, a fibromialgia, az artritisz, a máj- és pajzsmirigybetegségek, az asztma, a Chron-betegség, illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségét.
Hogyan táplálkozhat a lisztérzékeny gyerek vagy felnőtt?
Bár a lisztérzékeny betegek száma 1974 óta minden tizenöt évben megduplázódik, ma már rengeteg módszer létezik, ami segíthet a gluténmentes életben: egyre több a gluténmentes élelmiszer, sőt, már olyan éttermek is léteznek, amelyek csak gluténmentes ételeket kínálnak étlapjukon.
Tápiókapuding
Bár a betegség önmagában is nagy terhet ró a páciensekre, a gluténmentes élelmiszerek ára is komoly problémát jelenthet. Ennél is nagyobb gond, hogy sok helyen az élelmiszerek csomagolásán a gyártók még mindig nem kötelesek feltüntetni, hogy az adott termék tartalmaz-e glutént, vagy sem. Ha biztosra akarsz menni, akkor olyan élelmiszert válassz, amin szerepel az áthúzott búzakalász embléma, ez utal a gluténmentességre.
Alapvetően hagyományos kenyeret nem fogyaszthatnak a gluténérzékenyek, de sikérmentes extrudált kenyeret vagy puffasztott rizsszeletet igen, illetve lehet kísérletezni otthon mindenféle gluténmentes tészta sütésével, például rizsliszttel, mandulaliszttel, csicseriborsó-liszttel, tápióka-liszttel, kókuszliszttel, vagy gluténmentes lisztkeverékkel.
Palacsinta rizsliszttel és áfonyával
Emellett figyelni kell a feldolgozott élelmiszerekkel, felvágottakkal, virslikkel, mert ezek is tartalmazhatnak glutént. Húst, zöldséget, gyümölcsöt bátran fogyaszthatnak a lisztérzékenyek, mint ahogy tojást, olajos magvakat, tejet, túrót vagy sajtokat is. A joghurttal, kefírrel azonban vigyázni kell, mert sikértartalmú állományjavítót tartalmazhatnak.
A tejallergia a leggyakoribb táplálékallergia gyerekkorban. Mivel a tehéntejfehérjék átjutnak az anyatejbe, ezért szoptatott kiscsecsemők is szenvedhetnek tejallergiában, anélkül hogy bárki rájönne, mi is a bajuk!
A terhesség során viszonylag gyakran jelentkezik cukorbetegség, a legtöbbször ennek kezelésére a diéta bőven elegendő. Általában az orvos pontosan meghatározza, hány gramm szénhidrát fogyasztható naponta, ezt érdemes betartani.
Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom
6,5 dkg burgonya
Recept:
A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.