Főoldal > Cikkek > Családtervezés > Babát szeretnénk! A családalapításra is fel kell készülni! - Szülők Lapja

Babát szeretnénk! A családalapításra is fel kell készülni!


„Tudod kislányom, amikor a méhecske rászáll a virágra és megtörténik a beporzás….” Általában ilyen és ehhez hasonló történetekkel kezdődött a mi korunkban a nemi életre való felkészítés.

Szerző: Szülők lapja
2012-10-02
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

hirdetés

MÉG NINCS MEG A TÖKÉLETES AJÁNDÉK GYERMEKED SZÁMÁRA?

Szerezz be mindent egy helyen. Több ezer játék, korcsoportok, márkák, típusok szerinti keresés
KATTINTS MOST, HOGY MÉG IDŐBEN MEGÉRKEZZENEK  >>

vonal

[x] hirdetés

Aztán jött a biológia óra és a tanárnő szégyenlősen elhadarta a férfi- és női nemi szervek működését, miközben mi izgatottan és szégyenlősen vihogtunk, hisz akkor még nem tudtuk, hogy ennek mekkora szerepe lesz a későbbi életünkben.

Bár a pironkodó tanárnő elmondása alapján nem valószínű, hogy sikerült tökéletesen megértenünk a nemi szerveink működését, azért a jegyzetekből az alapokat sikerült elsajátítanunk. Azt megtanultuk, hogy az új élet létrehozásához mi szükséges, hogyan kerül a baba a kismama pocakjába, de hogy ez mennyire összetett folyamat és milyen gondos előkészítést igényel, azt talán még most érett felnőttként sem mindig látjuk át.
Pedig a parányi életet nem elég fejben megtervezni, a szervezetünket gondosan elő kell készíteni a magzat „létrehozására” és gondos kihordására.

A gondtalan várandósság és leendő baba szempontjából az ideális az lenne, ha a párok tudatosan, egészségtől és erőtől kicsattanva indulnának neki a gyermekvállalásnak.

Hogyan készítsük fel szervezetünket?

Káros szenvedélyek elhagyása
Az első és legfontosabb, hogy fel kell hagynunk a szervezetünk mérgezésével. A káros szenvedélyeket minimum a baba tervezett fogantatása előtt 3 hónappal el kell hagyni!
Sokat hallani, hogy a dohányzás, a drogozás, az alkohol mennyire gátolja a fogantatás létrejöttét, illetve az egészséges utód nemzését. Bár nem is gondolnánk, de sokkal tovább megmarad a káros hatása, mint azt mi érezzük. Egy-egy nagyobb ivászat után a másnaposság - ahogy a neve is mutatja -, csak egy rossz napot jelent számunkra. Azonban a férfiak nemzőképességét akár 3 hónapra is tönkreteheti. A férfiaknál ugyanis – bár nem olyan látványos, mint nálunk nőknél -, szintén létezik egy nemi ciklus. Közel 100 napig tart, melynek első részében - azaz 74 nap alatt - kifejlődnek, majd 14 nap alatt megérnek a spermiumok. A cigaretta és a narkotikumok a spermiumok genetikai állományában okozhatnak olyan mérvű eltérést, hogy az a megtermékenyítésre alkalmatlanná válik. Ha mégis bekövetkezik a megtermékenyülés, akkor magzati korban jöhet elő olyan betegség, mely – hivatalos megnevezés szerint – az élettel összeegyeztethetetlen, azaz vetélést okozhat. Mivel a férfiak ciklusa közel 3 hónapot vesz igénybe, így a drogozás, a dohányzás, vagy az alkohol hatása közel negyed évig veszélyezteti a fogantatást, illetve a magzat kihordását.

Egészségi állapot
A leendő kismama egészségi állapota elsődleges szempont a felkészülésnél. Vannak olyan betegségben szenvedők, akik folyamatos orvosi vizsgálatra szorulnak. A cukorbetegek, magas vérnyomással élők, epilepsziások, súlyos szembetegségben szenvedők számára az orvosukkal történő konzultáció segít tisztázni, hogy milyen különleges ellátásra számíthatnak áldott állapotban. Speciális étrend, folyamatos kontroll, esetleg kórházi tartózkodás lehet szükséges számukra a baba biztonságos kihordásához.

Tisztasági szűrések
Mivel a fogantatás pillanatában nemcsak a baba neme dől el, hanem az is, hogy egészséges lesz-e, így érdemes a gondos felkészülés részeként egy alapos kivizsgáláson átesni a pár mindkét tagjának. Ez történhet a hölgyeknek a saját nőgyógyászuk, a férfiaknak az urológusuk segítségével, de léteznek olyan intézmények, melyek kimondottan ebben a tervezési fázisban nyújtanak segítséget. Az ún. családtervezési központok célja, hogy a szűrésen átesett párok egészségesen, a kockázati tényezők kizárásával kezdhessék el a családalapítást. Az esetleges fertőzések, peteérési zavarok, vagy a férfiak esetében a rossz spermiumkép ugyanis mind gátló tényezők és meddőségi problémákhoz, illetve vetéléshez vezethetnek.
A családtervezési központokban - többek között - a nők számára hüvelytisztasági vizsgálatot és ciklusdiagnosztikát végeznek, míg a pár férfitagjára egy egyszerű ondóvizsgálat vár. Sok férfi megijed e szó hallatán, pedig nem jelent egyebet, mint a steril edényben összegyűjtött ejakulátum leadását, melyet mikroszkóp alatt megvizsgálva a szakemberek megállapítják, hogy a spermiumok száma, alakja, mozgása megfelelő-e, a sperma nem tartalmaz-e fertőzésre utaló jeleket.

Érdemes a fenti vizsgálatokra rászánni az időt, ugyanis segítségükkel időben kiderülhetnek az esetleges problémák és sok időt, valamint idegeskedést spórolhatnának meg a párok.

Genetikai tanácsadás
A fogamzásra történő felkészüléskor a babavállalást tervezők családfájának elemzésével dönthető el, hogy szükség van-e genetikai tanácsadásra. A leendő anyuka és apuka családjában előforduló betegségek alapján ugyanis következtetni lehet a gyermekek betegséghajlamára is. Géndiagnosztikai eljárások keretében a fejlett orvostudománynak köszönhetően erre ma már szerencsére lehetőség van. A genetikai tanácsadókban a genetikus szakember a leendő szülőktől összegyűjti azokat az információkat, leleteket melyből a rizikófaktorokat vizsgálják. A felmenők betegségein túl a munkahelyi-, környezeti ártalmak, valamint a 35 év feletti gyermekvállalás kockázatait vizsgálják.  

Vírusos fertőzések kizárása
Fontos annak tisztázása, hogy a leendő kismama korábban átesett-e rubeolán, vagy bárányhimlőn, hiszen ezek a vírusos megbetegedések a várandósság alatt komoly veszélyt jelenthetnek a magzatra. Amennyiben még nem kapta el a fenti fertőzéseket, úgy a körzeti orvosától kérhet védőoltást ellenük.

Egészséges életmód, étkezési szokások
A káros szenvedélyektől való megszabadulással már sokat tettünk a saját-, és gyermekünk egészsége érdekében, de a megfelelő táplálkozásról sem szabad megfeledkezni.
A helytelen étkezési szokások miatt ma már szinte népbetegség a kövérség. Ez látszólag önmagában még nem indokolná a gyermektelenséget, mégis igen jelentősen befolyásolja a fogantatás képességét. A zsírszövet ugyanis olyan hormonokat termel, amelyek peteérési zavarokat, ovulációs problémákat okozhatnak.
Nemcsak az elhízás, de ennek épp az ellenkezője, a kóros soványság is a gyermekáldási esélyeket csökkentő faktor. Az állandó éhezés, nélkülözés, egyoldalú táplálkozás a test készleteinek kimerüléséhez, az egészség romlásához vezethet.
A rendszeresség és a vitaminokban, rostokban gazdag élelmiszerek elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez, valamint az emésztés karbantartásához.

Vitaminok szerepe
Kulcsfontosságú, hogy a magzatvédő vitamin szedését a tervezett fogantatás előtt minimum egy, de inkább három hónappal megkezdje a kismama, hiszen ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az anyai vérben a megfelelő vitamin-koncentráció kialakuljon. A magzatvédő vitaminok legfontosabb hatóanyaga a folsav és a B12 vitamin, melyek nagyban befolyásolják a magzat egészséges fejlődését.

…és még egy fontos információ…
Ha néhány sikertelen próbálkozás után sem színezodik el a terhességi teszten mindkét csík, az még nem jelent problémát, ugyanis egy-egy együttlét során még a teljesen egészséges és jó időben próbálkozó párok esetében is mindössze 20-25% az esélye a fogantatás létrejöttének!

Felhasznált irodalom: Simó Tímea: Ha nem jön a baba – a meddőség okai és kezelése

 

Címkék: családalapítás, baba, gyermekvállalás, fogantatás, terhességi teszt

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Egy gyerek nem gyerek? Tényleg szüksége van egy gyereknek testvérre? Milyen okból dönt úgy valaki, hogy csak egy gyermeket vállal? - Szülői vélemények
Egy gyerek nem gyerek? Tényleg szüksége van egy gyereknek testvérre? Milyen okból dönt úgy valaki, hogy csak egy gyermeket vállal? - Szülői vélemények

Egyes szülők azonnal tudják, hogy hány gyermeket szeretnének vállalni, míg másoknak nehéz eldönteni a testvérkérdést, aminek a hátterében erkölcsi, lelki, anyagi, egészségügyi és egyéb megfontolások állnak. Olvasóink is megfogalmazták erről a véleményüket, amely talán segít azoknak, akik még e döntés előtt állnak.

tovább a cikkre
Így hat a születendő gyermek egészségére, ha az apa dohányzik - Norvég kutatási eredmény
Így hat a születendő gyermek egészségére, ha az apa dohányzik - Norvég kutatási eredmény

Ha a gyermek fogantatása előtt apja dohányzott, több mint háromszorosára növeli az asztma korai kialakulásának kockázatát az utódnál azokhoz képest, akiknek apja sosem cigarettázott - derült ki egy norvég kutatásból.

tovább a cikkre
Babát tervezel? Késik a baba? Ez a gyakori ok is állhat a háttérben
Babát tervezel? Késik a baba? Ez a gyakori ok is állhat a háttérben

Sokan nem tudják, hogy a hüvely állapota is rendkívül fontos ahhoz, hogy megfoganjon a baba. Bár a hüvely egészségét akkor is őriznünk kell, ha nem tervezünk gyermeket, egy szinte panaszokat sem okozó hüvelyi fertőzés - ami a normál flóra egyensúlyának felborulásával is jár - a teherbeesés útjába is állhat. Ráadásul nem csak neked kell odafigyelni, hanem a párodnak is!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Spenótos sült tészta

Spenótos sült tészta

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 400 g mélyhűtött spenót 300 g darált sertéshús 100 ml tejszín 1 kisebb fej vöröshagyma fehérbors 10 ml olaj fokhagyma jódozott só 500 g masni tészta 100 g reszelt sajt

Recept:

A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst, átpirítjuk, majd kevés vizet aláöntve megpároljuk. Közben sózzuk, fűszerezzük egy kevés borssal. Mikor majdnem megpuhult, hozzáadjuk az előre kiolvasztott spenótpürét,(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

146 szuper könyv karácsonyra 3-12 éves gyerekeknek

vissza vissza