Babát terveztek? 8 fontos és 5 kerülendő dolog!

Fekete Boglárka

Családtervezés

Fekete Boglárka


Babát terveztek? 8 fontos és 5 kerülendő dolog!

Milyen ételeket kerüljünk, vagy csökkentsünk a teherbeesés érdekében? Mit együnk, ha babát szeretnénk? Mit kell fogyasztania, illetve kerülnie a férfiaknak a gyermekáldásért?

Jelenleg minden 7. pár nehézségekkel találja magát szembe babatervezés esetén. A terület szakértői szerint a következő évtizedben megduplázódik a meddő párok száma. A növekvő ütem arra utal, hogy bizonyos faktorok a jelenlegi életvitelünkben felelősek a kialakult helyzetért. Ezen faktorok kielemzése alapvető fontosságú.
 
A leendő szülők, akik termékenységi problémával küzdenek, egyre gyakrabban fordulnak a természetes megoldások felé. A tudomány ugyanis kezdi bizonyítani ezek érvényességét.
 
Nagy valószínűséggel minden jövendőbeli kismama, aki szeretne teherbe esni tudja, hogy milyen szokásos dolgokat kell ilyenkor megtenni a peri-koncepcionális időszakban: ovulációs teszt, termékeny napok követése, szakorvosi vizsgálatok  stb. Viszont vannak más lényeges dolgok is melyek fokozzák a teherbeesés esélyét.
 
Tanulmányok bizonyítják, hogy a táplálkozás nagyon fontos szerepet játszik a termékenységben – úgy az egészséges választások, mint az egészségtelen szokások hatással vannak arra, hogy sikeres lesz-e a betervezett babaprojekt.
 
Először is: ne okozzunk kárt!
 
Ha babát szeretnél, akkor ezeket kerüld el, vagy csökkentsd a teherbeesés érdekében!
1. Alkohol
A még mérsékelt mennyiségben is bevitt alkohol negatív hatást gyakorol a termékenységre, növelve a vetélés valószínűségét. Különösen fontos odafigyelni az alkohol fogyasztásra a ciklusunk 2. részében.
 
2. Koffein
Lehetőleg térjünk át koffeinmentes kávéra, ha nem megy, semmiképp se fogyasszunk többet napi 300 mg koffeinnél (kb.3 csésze kávé/nap). Ha a kávééhoz hasonló ízekre vágyunk próbáljuk ki a következő teákat: édesgyökér, roibos, gyömbér, chai és karob ital. Ha energetizálni szeretnék magunkat jó választás a búzafű lé, zöld tea,  schisandra tea és a menta tea.
 
3. Dohányzás
A dohányzásnak csak rossz hatásai vannak az egészségre, kutatások szerint a passzív dohányzás is csökkenti a teherbeesés esélyét.
 
4. Elkerülendő ételek
Számos élelmiszer kerülendő várandósság alatt, óvatosan kell fogyasztani őket babatervezés esetén is. Fokozottan figyeljünk a bevitelükre: lágy sajtok, magas A vitamin tartalmú ételek, nyers vagy lágy tojás, nyers hal és egyéb hús ételek. Az egészségtelen mesterséges édesítőszereket is ajánlatos kerülni, melyek befolyásolják a vércukorszintet és ez által a hormonális egyensúlyt is. Kerüljük a transzzsírok fogyasztását, melyek péksüteményekben, kekszekben, édességekben, feldolgozott illetve sült ételekben találhatóak. Ezek a zsírok csökkentik az inzulinválaszt, ami hajlamosít a szabálytalan ovulációra.
 
5. Optimális testtömeg és egyensúly
A termékenységnek nem kedvez az sem, ha túl soványak vagyunk, ahogy az sem ha túlsúlyt cipelünk magunkon, ha elhízottak vagyunk. Törekedjünk a normál testalkat elérésére, figyeljünk a testzsírszázalékunkra, lelki egészségünkre  és egyensúlyunkra egyaránt.
 
8 étel, amit ennünk kell, ha babát szeretnénk! 
1. Teljes kiőrlésű gabonák: 
A megfelelő mértékű fogyasztásuk rengeteg antioxidánst, B-vitamint, vasat és folsavat juttat a szervezetbe. Mivel összetett szénhidrátokat tartalmaznak, stabilan szinten tartják a vércukrunkat (inzulin). A megnövekedett inzulin szint megzavarhatja a nemi hormonok termelődését. Válasszuk a teljes kiőrlésű péktermékeket és kenyérféléket, barna rizst és durum vagy teljes kiőrlésű tésztaféléket a fehér lisztből készült termékek helyett.
 
2. Zöldségek: 
A spenót, a brokkoli és más sötét színű zöldségek nagyon magas folsav és B-vitamin tartalommal rendelkeznek. Fontos figyelnünk  arra, hogy a párunk is fogyasszon a salátából amit készítünk, hisz a folsav jó hatással van a hímivar sejtek egészségére, illetve potenciálisan csökkenti a vetélés esélyét, valamint a baba lehetségesen előforduló genetikai problémáit. A Kaliforniai Berkley Egyetem 97 nemdohányzó férfit bevonó tanulmánya szerint - akiknek korábban nem volt meddőségi problémájuk – azok esetében, akiknél a legmagasabb volt a folsav bevitel, közel 20%-kal csökkent a rendellenes spermiumok száma.
 
3. Hüvelyesek:  
Hatékony termékenység növelő élelmiszerek. A Harvardi Közegészégügyi Egyetem 19.000 ápolónőt vont be egy kutatásba, akik aktívan próbáltak teherbe esni. A többségében állati fehérjét fogyasztó nők 39%-kal nagyobb valószínűséggel voltak meddők. Viszont azoknál a nőknél, akik sok növényi fehérjét fogyasztottak, kevesebb eséllyel okozott gondot a teherbeesés. Ha nem szereted a babot, kiváló fehérjeforrás a lencse, a dió ahogy más olajos magvak is.
 
4. Gyümölcsök:
Fogyassz belőlük naponta 3 alkalommal, hogy biztosítsd a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, melyekre a testednek szüksége van.
 
5. Tejtermékek:
Napi 1 adag teljes értékű tejtermék jó hatással van az ovulációs meddőségre, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek pedig éppen az ellenkezőleg, növelik a meddőség valószínűségét. Feltételezik, hogy ez a nemi hormonok egyensúlyának felborulásával lehet összefüggésben, ami akadályozza a peteérést. Viszont csak óvatosan, elég csak naponta 1 adag sovány tejterméket teljes értékűre cserélni.
 
6. Halak:
A boltokban kapható halak higany szintje miatt óvatosan kell bánni a halvásárlással. Lehetőleg megbízható forrásból szerezzük be. Válasszuk a lazacot, harcsát, tonhalat, hogy meglegyen a megfelelő omega-3 zsírsav ellátása a szervezetünknek, hisz ez létfontosságú feltétele a magzati fejlődésnek.
 
7. Olajok:
Az olíva olaj egyszeresen telített zsírsavakat tartalmaz, mely segít növelni az inzulin érzékenységet, illetve csökkenti a gyulladást a szervezetben. A gyulladás zavarja az ovulációs, koncepciós valamint az embrió fejlődési folyamatait. Használjuk balzsamecettel salátákhoz, akár teljes kiőrlésű kenyérre kenve zöld-fűszerrel és friss zöldséggel. Ajánlatos kipróbálni a repce valamint a tökmag olajt is.
 
8. Vas:
Azok a nők, akik rendszeresen szednek vas étrend-kiegészítőt 40%-kal kevesebb valószínűséggel ütköznek akadályokba a teherbeesést illetően, azokkal szemben, akik nem fogyasztanak elegendő mennyiségű vasat. Ha nem szeretnénk táplálék-kiegészítőt szedni, a tökmag kiváló vas forrás.
 
Mit kell fogyasztania, illetve kerülnie a férfiaknak a gyermekáldásért?
A párunknak is fontos kerülnie az alkoholfogyasztást és a dohányzást, meg mindenféle olyan tevékenységet, mely hatással lehet a hímivarsejtek egészségére. A cink, a folsav, a szelén, az L-karnitin, a C és E vitamin segíti a szaporítósejtek egészségét. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással pedig nem szenvedhet hiányt a szervezet egyikből sem.
 
Férfinak és nőnek egyaránt egészséges életmódot kell folyatnia a termékenységért, és itt kiemelt szerepe van a táplálkozásnak, a megfelelő testösszetételnek, testtömegnek is. Érdemes már a peri-koncepcionális időszak, azaz a családtervezés előtt változtatni a táplálkozási szokásainkon illetve az életmódunkon. 
 
Fotó: Freepik
 
 
 

Fekete Boglárka

Családtervezés

Fekete Boglárka


2013.09.02