Az apa fogamzás előtti alkoholfogyasztása károsíthatja a magzatot

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


Az apa fogamzás előtti alkoholfogyasztása károsíthatja a magzatot

Az apa alkoholfogyasztása is károsítja a magzatot, nemcsak az anyáé - állapították meg állatkísérleteik során dél-koreai kutatók. Ez a kutatás bizonyította először, hogy az apa alkoholfogyasztása is veszélyes a magzati fejlődésre.

Károsodik a csecsemő idegrendszere, ha az anya rendszeresen iszik
Ha az anya rendszeresen fogyaszt alkoholt várandóssága alatt, a születendő gyermeknél úgynevezett magzati alkoholszindróma (FAS) alakulhat ki. Az ilyen csecsemő idegrendszere károsodik, testi és értelmi fejlődése is elmarad a többiekétől, viselkedési, később tanulási zavarai elszigetelhetik társaitól.
 
Eddig úgy tudták, az apa életmódja nem befolyásolja a magzat egészségét
A tünetegyüttes és az apa ivási szokásai között eddig nem állapítottak meg ok-okozati kapcsolatot. Áttörést jelent az az új kutatás, amely kiderítette: az apai alkoholfogyasztás is árthat a magzatnak - idézte a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál az Animal Cells and Systems szaklapban megjelent tanulmányt.

Az apa fogamzás előtti alkoholfogyasztása károsíthatja a magzatot
   Az apa ivási szokásai között eddig nem állípítottak meg ok-okozati összefüggést
 
Állatkísérletekkel bizonyítják a legújabb eredményt
Dél-koreai kutatók hím egereknek adtak különböző töménységű alkoholt, egy másik egércsoportnak pedig csak sóoldatot. Ezután az állatok párosodtak, az így létrejött magzatokat pedig megvizsgálták a kutatók.
Az eredmények bizonyítékkal szolgáltak arra, hogy az apai alkoholfogyasztás közvetlenül befolyásolja a magzati fejlődést. Az alkoholt fogyasztó egérapáktól származó magzatok szervei és agya rendellenesen fejlődött, a kontrolcsoportban fogant magzatoké normálisan. Az eredmények arra utalnak, hogy már a megtermékenyítéskor eldőlt a magzatok sorsa. 
 
Az apa alkoholfogyasztása is veszélyes a magzatra
A kutatók úgy vélik, az alkohol a hímivarsejtek azon génjeit károsítja, amelyek a normális magzatfejlődésért felelősek. Eddig úgy tudták, az apai életmód és a születendő gyermek egészsége között nincs összefüggés. Ez a kutatás bizonyította először, hogy a fogamzás előtti apai alkoholfogyasztás jelentős magzati károsodásokat okozhat.
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: mti
 

Szülők lapja

Családtervezés

Szülők lapja


2014.02.19