Főoldal > Cikkek > Divat > Hogyan válasszunk babaruhát és gyerekruhát (mérettáblázattal) - játékos ötletek az öltöztetéshez - Szülők Lapja

Hogyan válasszunk babaruhát és gyerekruhát (mérettáblázattal) - játékos ötletek az öltöztetéshez


Mire kell odafigyelni a gyerekruha vásárlásnál? Miért nem szabad a babákra és gyerekekre műszálas alsó ruhákat adni? Honnan lehet felismerni, hogy a babának éppen melege van vagy fázik? Elárulunk néhány trükköt, amivel könnyebben ráveheted a kisgyermekedet az öltözködésre.

Szerző: Szülők Lapja
2014-06-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Milyen legyen a baba/gyerekruha alapanyaga?
Amikor babáknak/gyerekeknek ruhát választunk, az első és legfontosabb dolgunk az, hogy a polcról levett ruha címkéjét megnézzük, és megállapítjuk, hogy alkalmas-e arra a célra, amire szánjuk. A gyerekek számára legegészségesebb és legkényelmesebb viselet a természetes anyagokból gyártott ruhák, ezek közül is legismertebb a pamut/biopamut. Ha bodykat, felsőket, nadrágokat választunk, akkor mindenképpen ezekből az anyagokból készült ruhákat részesítsük előnyben.

Pamut
A pamut/biopamut amellett, hogy kellemes és bőrbarát viselet, időjárástól függetlenül egész évben megfelelő öltözék lehet. Ezzel szemben a műszálas ruhák kényelmetlenek, és sokszor irritálják a bőrt - gyerekeknél allergiát, ekcémát és gombás fertőzéseket is okozhatnak. Jobb tehát, ha kerüljük ezekből az anyagokból készült baba- és gyerekruhákat, mert viseletük szélsőséges esetekben akár egészségügyi problémákhoz vezethet. A ruhafestékek is tartalmazhatnak veszélyes anyagokat, illetve allerigzálhatnak, ezért kisbabáknak világos vagy nem túl színes alsóruhákat vegyünk!

Tipp - Honnan tudom, hogy pamut-e vagy műszál?
Ha nem tudod eldönteni egy anyagról, hogy tartalmaz-e műszálat, akkor tartsd a fény felé. Ha csillog, akkor egész biztosan van benne műszál is.


Viszkóz, len, gyapjú
Pamut mellett gyerekeknek bátran ajánlható a viszkóz (rayon is a viszkóz egyik formája). Általában 2-3 éves korúaknak készülő ruhák között már egyre több található belőle.
Egy másik természetes anyag a len, de a merevsége miatt inkább a nagyobbaknak készül belőle ruha. A lent szokták keverni pamuttal és viszkózzal – így veszít a merevségéből.
Hűvösebb, illetve téli napokra ideális természetes anyag a gyapjú. A jobb minőségűek nem szúrnak, gyakran keverik más anyagokkal is vagy bélelik, hogy kellemesebb legyen a viselete.

Polár
Műszálas anyag ugyan, de nagyon kedvelt a polar. A jobb darabok jól szellőznek kifelé, miközben a hőt is tartják (thermo anyag). Itt törekedjünk a jobb minőségű polárt megvenni, mert jelentős különbség van a polár anyagokon belül is.


OEKO-TEX® Standard 100

Csecsemő- és gyerekruhák esetén nem csak az alapanyag fontos, hanem hogy az alapanyag megbízható gyártói forrásból származik-e. Különösen igaz ez azokra a ruhadarabokra, amelyek a gyerekek érzékeny bőrével érintkeznek.
Az OEKO-TEX® Standard 100 világszerte elterjedt, egységes vizsgálati és tanúsítási rendszer, mely a textíliák káros anyagtartamát elemzi.
A minőségi és gyermekruhák gyártói, akik kisbabák és 3 éves kor alatti gyerekek számára gyártanak textilből készült termékeket, kizárólag olyan alapanyagokat használnak, amelyek OEKO-TEX® Standard 100 tanúsítvánnyal rendelkeznek.
 


AJÁNLOTT BABARUHABOLTOK, ÚJ RUHÁK, HASZNÁLT RUHÁK>>

Mekkora méretű ruhákat vásároljunk?
Ajándékvásárlás esetén érdemesebb az aktuális méretnél egy számmal nagyobb méretet választani, hogy egészen biztosan jó legyen a ruhácska a babára/gyermekre, és ne fordulhasson elő, hogy a baba már eleve kinőtt méretet kap ajándékba.

Ha saját részre vásárolunk, akkor arra kell törekedni, hogy mindig a megfelelő méretet vegyük a babának/gyermeknek. Egy rosszul megválasztott, nagyobb méretű ruha ugyanolyan kényelmetlen viselet a kicsik számára, mint nekünk felnőtteknek. A ligő-lógó ruhák mindenhova beleakadnak: belelógnak étkezéskor az ételbe, a túl hosszú ujj rácsúszik a baba/gyermek kezére, a nadrág rálóg a cipőre, amitől még orra is eshet a Kicsi. A túl nagy ruhák kényelmetlenek és akadályozzák a Kicsiket a szabad mozgásban.
Ennek az ellenkezője is igaz: a túl szűk, kinőtt ruhácskák épp olyan kényelmetlenek tudnak lenni, mint a túl bő ruhadarabok. A túl feszes nadrágok szoríthatják a baba/gyermekek pocakját, ami könnyen nyűgössé teheti őket.

Tipp - Változtatható méretű ruhák
Egyes ruhagyártók már eleve variálható patentsorral készítik a bodykat. Kicsit drágábbak ugyan, de érdemes olyat választanod, ami már eleve több patentsorral van ellátva - így hosszabb ideig használhatod a bodykat, és nem kell néhány hét után megválni a kedvenc daraboktól.

A duplagombolású kantáros nadrággal/ruhával szintén ez a helyzet. A duplagombolásnak köszönhetően dupla mérethosszt használhatsz ki.
Márkásabb nadrágoknál egyre elterjedtebb az állítható derék, ami nagyon praktikus.Babaruha méretek

0-3 hónapos    50-62 méret
6-9 hónapos    68-74 méret
12-18 hónapos    80-86 méret

Gyermekruha méretek

2-3 éves    92-98 méret
4-5 éves    104-110 méret
6-7 éves    116-122 méret

Az európai méretezésnél a számok a gyermek testmagasságát jelentik centiméterben. Pl: 50-es méret egy 50 cm hosszú csecsemő számára ajánlott.
A fenti táblázat számai irányszámok, vaskosabb vagy hosszabb lábú babáknak kelleni fog a nagyobb méret, a rövidebb végtagú babáknak elegendő lesz a kisebb méret is.

Használt ruhát vagy újat vegyünk?
A használt ruha vásárlása mellett számtalan érv szól: egyrészt olcsó, nem egyszer valóban töredéke az eredeti árnak. A babaruhákat a kisbabák nem tudják igazán elhasználni -  ismerjük az érzést, hogy milyen vérző szívvel félretenni a kinőtt darabokat. Ezzel szemben egy használt babaruhától azzal a biztos tudattal válunk meg, hogy legalább nem került sokba.

Másrészt a használt babaruhák választéka óriási, ma már kiváló és szebbnél-szebb használt baba- és gyermekruhákhoz lehet hozzájutni. Sokak fejében talán még a divatjamúlt és hordhatatlan babaruhák emléke él, amit mára felváltott a nyugati országokból érkező, megkímélt, címkével ellátott, fertőtlenített, igényes márkás ruhák bő választéka.

Arról nem is szólva, hogy mekkora sikerélményt nyújt, amikor potom pénzért a gyerek összes ruháját be tudjuk szerezni az előttünk álló szezonra.
Jellemzően az egészen kicsi méretekből (56-68) van túlkínálat, mert az anyukák különböző okokból az első időszakban még nem keresik a használt ruhaneműt. Csak később kapnak rá a használt ruhavásárlás mikéntjére; ezért ahogy nő a gyermek, és változik a mérete, egyre nagyobb kihívást jelent a használtruha-vétel.

Amennyi érv szól a használt ruha mellett, ugyanannyi szól az új mellett is.
Ha ajándékba vagy babakelengyébe vásárolunk ruhát, akkor nem illik használt ruhával beállítani, főleg akkor nem, ha még nem is családtagról van szó.
A használtruha-lerakatokban sajnos nem minden ruhatípust találunk meg, és rendszerint azt nem, amit a leginkább keresünk, és amire a leginkább szükségünk lenne.
Az új árukat kínáló gyermekruhaboltok és webáruházak előnye, hogy ezeken a helyeken nem csak azt vehetjük meg, ami “jut”, hanem ahhoz is hozzáférünk, amire a babának/kisgyermeknek aktuálisan szüksége van.

Sok szülő számára nem is alternativa a használt ruha, hanem kizárólag új ruha vásárlásában gondolkodik. Ennek az egyik magyarázata az lehet, hogy a használt anyagot nem mindenki szívesen adja az amúgy is érzékenyebb bőrű gyerekére. Másik magyarázata pedig az, hogy minden anyuka szereti divatos ruhácskába öltöztetni a babákat. A babaruha/gyerekruha gyártók pedig éppen úgy követik a divatot, mint a felnőttruhák gyártói.


AJÁNLOTT BABARUHABOLTOK, ÚJ RUHÁK, HASZNÁLT RUHÁK>>

Hogyan tehetjük élvezetessé a baba/gyermek számára az öltözést?
Eleinte a babák és kisgyermekek egyáltalán nem szeretik az öltözködést, és kész tortúraként élik meg a ruhacserét. Személyiségtől függően néhány gyerek csak megadóan tűri az öltöztetést, mások végigkiabálják az egész műveletet, és az sem ritka, hogy elszaladnak, a mamáknak pedig futtában kell öltöztetni őket. Néhány apró trükkel, praktikával ügyesen elterelhetjük a figyelmüket, sőt megtaníthatjuk őket, hogy az öltözködés jó móka is lehet.

A kisbabákat öltöztessük énekelve, mondogassunk nekik mondókát miközben a szemükbe nézünk! Addig is, amíg öltöznek meséljük el nekik, hogy éppen mi történik, melyik ruhadarab következik. Öltöztetésnél ne másról essen szó, ne a reggeli kakaóról beszéljünk, hanem arról, ami éppen velük történik. Amikor egy ruhácska rájuk került, gyengéden megsimogathatjuk őket, adhatunk nekik egy puszit. Ez egészen biztosan nem lesz ellenükre.

A nagyobbakat már lehet motiválni: “Ha ügyesen felöltözöl, már indulhatunk is fagyizni/a játszótérre”. A jól kitalált motiváció kivétel nélkül mindig hat a gyerekekre. A 2-3 éves gyerekeket tanítgathatjuk az önállóságra. “Én rád adom az egyik cipőcskét, a másikat viszont Te próbáld meg felvenni.” Kitalálhatunk versenyeket: “Ki öltözik fel előbb én vagy Te?” Elnevezhetjük a ruhadarabokat, amivel játékosabbá tehetjük az öltözködést: “Ez a mamuszka lesz a Cini egér. Keressük meg, hogy hova bújt a kis Cinike?” Az önállóságra való szoktatásnál ne múlasszuk el megdicsérni őket. Ne feledjük, a dicséretet nem lehet túlzásba vinni.

JÁTÉKOS MONDOKÁK ÖLTÖZKÖDÉSHEZ>>

Mikor-mit adjunk a babákra/gyerekekre?
A legnehezebb kérdés mindig az, hogy jól van-e felöltözve a gyerek. Ez még sokszor a gyakorló és rutinos szülőket is bizonytalanná teszi. Ha túl kevés ruhát adunk a gyermekre, akkor biztosan megfázik. Ha túlöltöztetjük, akkor először csak diszkomfortosan érzi magát, majd kiizzad, végül pedig egy szél fuvallattól is meg tud hűlni. Éppen ezért nem jó technika sem a túl-, sem az alulöltöztetés.

Csecsemők esetében aranyszabály, hogy egy réteggel mindig több ruhát adjunk rájuk, mint amit mi magunkon kényelmesen elviselünk. A csecsemőknek még más a hőérzetük, és a babakocsiban szinte mozdulatlanul fekve nem azt a hőmérsékletet érzékelik, mint mi, akik ütemesen sétálunk, és toljuk a babakocsit.

Gyerek öltöztetése esetén egy másik megszívlelendő tanács: öltöztessünk rétegesen! A réteges öltöztetéssel egészen biztosan nem lehet mellényúlni: inkább több és vékonyabb anyagú ruhát adjunk a babákra/kisgyermekekre, amit bármikor könnyedén variálhatunk. Ha elbújik nap, vagy feltámad a szél, akkor egy mellénykét vagy kardigánt ráadunk a babára/gyermekre, ha pedig napos helyen vagyunk, akkor egy réteget leveszünk a kicsikről.
 
Tipp - Melege van-e a babának?
Ha a csecsemő hőmérsékletét le akarjuk ellenőrizni, akkor ne a kezét vagy a lábát ellenőrizzük, mert a csecsemők perifériás keringése még kevésbé hatékony (a keze és lába hidegebb, mint a test többi része). Ehelyett tegyük rá kezünket a mellkasára, vagy a tarkójára és figyeljük az egyéb jeleket. Túlhevülésre utal, ha verejtékezik, kipirult, csapzott a haja, vagy nyűgösen sír.


AJÁNLOTT BABARUHABOLTOK, ÚJ RUHÁK, HASZNÁLT RUHÁK>>

Fotó: Freedigitalphotos.net


Címkék: baba, gyerek, babaruha, gyerekruha, használt babaruha, használt gyerekruha, babaruha méret, gyerekruha méret, pamut, műszál

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Veszélyes anyagokat találtak a gyermekruhákban - Magyarországon is!

Veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben a Greenpeace - közölte a környezetvédő szervezet az MTI-vel kedden.

tovább a cikkre
Vigyázz! Ezek a gyermekruhák tartalmaznak mérgező anyagokat!

Lehetőség szerint kerüljük a PVC alapanyagból készült használati cikkek vásárlását a gyerekeknek, ezek a termékek ugyanis nagyobb eséllyel tartalmazhatnak egészségkárosító hatású lágyítószereket - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

tovább a cikkre
Dobó Kata így sétáltatja kislányát, Szofit

Erős fényvédő készítménnyel, napbiztos ruházatban, elegendő folyadékkal vág neki a kánikulában a közös sétának Dobó Kata öt hónapos kislányával, Szofival. Kata óvatossága indokolt, a kánikulai napok nagyon veszélyesek a kicsikre, de napfényre is szüksége van a szervezetnek, így a bezárkózás nem jó megoldás.

tovább a cikkre
Mondókák sétáláshoz

Már jár a baba?
Akkor sétáljatok együtt minél többet, mi pedig összegyűjtöttük hozzá a legkedvesebb sétáltató mondókákat.

tovább a cikkre
Babák, kisgyermekek öltöztetése télen - Mikor nem szabad kivinni a babát levegőztetni?

Ki lehet vinni a babákat télen a levegőre? Mennyi ideig lehetnek kinn a hidegben? Milyen ruhát kell rájuk adni? Nagyon gyakori kérdések az anyukáktól, főleg első kisgyermek esetén.

tovább a cikkre
Mondókák fürdetéshez, öltöztetéshez

Összegyűjtöttünk egy csokorra való mondókát, verset, hogy élvezetesebbé tegyük az esti mosakodást, fürdést és az öltözködést a kicsik számára.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Cseresznyeleves

Cseresznyeleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g cseresznye 30 ml tejföl 10 dkg liszt fahéj, szegfűszeg citrom leve és héja pici cukor

Recept:

Egy fazékba felteszünk forrni vizet, amit egész fahéjjal, szegfűszeggel, alaposan megmosott citrom vékonyra szeletelt héjával ízesítünk. A víz fedő alatt forrjon. Kb. 10 perc forrás után kiszedjük a fűszereket, és beletesszük a vízbe a magozott cseresznyét. A tejfölt (...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza