Hogyan válassz babacipőt? Milyen a jó gyerekcipő? Mérettáblázattal!

Szülők lapja

Szépség, divat

Szülők lapja


Hogyan válassz babacipőt? Milyen a jó gyerekcipő? Mérettáblázattal!

Örök kérdés: mezítláb vagy cipőben tanítsuk járni a babákat? Milyen a jó babacipő? Kinek javasolt a szupináló cipő? Hogyan lehet leellenőrizni, hogy mekkora cipő kell a baba lábára? Hasznos tippekkel és nemzetközi mérettáblázattal segítjük a babacipő-vásárlást.

Amikor a gyermek totyogni kezd, előtérbe kerül a cipőkérdés. Adjunk rá, vagy sem? Ha igen, milyet és hol vegyük meg? Számtalan kérdés merül fel ilyenkor, amire most megpróbálunk választ adni.

Mezítláb vagy puha talpú cipőcskében járni - mi a jó a babának?
Amikor és ahol csak tehetjük, legjobb, ha hagyjuk mezítláb vagy zokniban szaladgálni a kis tipegőket, ami főképpen az 1-3 éves életkor közötti időszakban rendkívül fontos. (Azoknak a babáknak, akiknek kóros mértékben bedől a sarkuk/bokájuk, ez nem érvényes – nekik tanácsos mihamarabb szakembert felkeresni!)

Lakásban vagy a meleg játszótéri homokozóban ezt könnyen meg lehet tenni, de vannak időjárási körülmények és egyéb közösségi helyzetek, amikor elkerülhetetlen egy zárt lábbeli viselete. Ezekre az esetekre, illetve a baba első időszakára találták ki a kiscipők puha talpú változatát. A puhatalpú kiscipők viselete áll a legközelebb a mezítláb érzethez. A baba a talpacskáján keresztül érzi a változatos –hol kavicsos-hol homokos- talajt, és így kap további információt a környezetéről, miközben a talp izmai dolgoznak. A puha talpú kiscipőkben a baba ugyanúgy használja a kis lábujjait, mintha mezítláb lenne – ez pedig segíti a koordináció és egyensúly kialakulását. Nem utolsó sorban a szülő számára is megnyugtató, hogy a baba nem fázik fel olyan könnyen puha talpú cipőcskében, mint mezítláb.

Tipp: A beton rugalmatlan, ott nem egészséges a mezítláb szaladgálás, inkább húzzunk a babákra/gyerekre cipőt!

A megfelelő cipőválasztás a lábméret pontos ismeretével kezdődik
A puhatalpú kiscipőt előbb-utóbb felváltja a merevtalpú lábbeli, amit körültekintően kell megválasztani. Akkor szabad merevtalpú cipőben gondolkodni, amikor a baba már bő egy hónapja stabilan és biztonságosan lépdel, és naponta több órát közlekedik szilárd felületen. Az egyre nagyobb mozgásigényű gyereke lábára olyan cipőt kell adni, ami nem avatkozik bele a láb fejlődésének egészséges folyamatába, amiben a láb kényelmesen mozoghat.  Ahhoz, hogy a tipegők számára a járás élményt jelentsen, elengedhetetlen, hogy a cipő talpa hajlékony legyen, és a baba sarkát a cipő megfelelően tartsa két oldalról. Nem a magas szár a lényeg, hanem az, hogy a cipő kérge elég erős-e – amikor cipőt választunk, akkor ezt kell megnyomogatni, hogy leellenőrizzük. A túl kicsi vagy túl nagy mérettel csak kárt teszünk az egészsgées lábfejlődésben. Azért hogy biztosan a megfelelő cipőméretet válasszunk, ellenőrizzük először le a lábméretet. Egy mérőszalaggal mérjük le pontosan a baba talpacskáját a nagy lábujjától egészen a sarkáig, végül mérjük le a cipőcske belső talphosszát is.

Tipp: a méreteltérések és az egyéb bizonytalanság elkerülése miatt a cipőt próbáljuk közvetlenül a gyerek lábára, és ne próba nélkül látatlanba vásároljunk.

Milyen a jó babacipő?
-    egyenesen tartja a sarkat (kerüljük a papucsokat és az olyan cipőket, amelyeknek hátul nincs kérgük)
-    szabad mozgást biztosít a lábujjaknak (kellően széles és magas)
-    talpa könnyű, hajlékony, és nem csúszik
-    alapanyaga főként természetesen anyagokból áll (erős lábizzadás ellen)
-    kényelmes, egészséges, minőségi

Szupináló cipő – kinek javasolt?
Nem szabad aggódni, ha kezdetben befelé dől egy picit a baba bokája, mert ez természetes állapot. A szupinló cipőket azoknak a babáknak javasolják, akiknek valamennyivel jobban befelé dől a bokájuk, és amit korrigálni kell.

Miért jó?
-    mert megfelelő pozícióban tartja a lábtövet
-    a magasított cipőszár megfelelő állásban megtartja a korrigálandó bokaizületet
-    az erősített kéreg megakadályozza a boka kompenzációs bedőlését
-    puhított talppal könnyebben érezhetők a talajviszonyok

Az esetek többségében nem teszünk rosszat azzal, ha preventív céllal szupináló cipőt adunk a kisgyermek lábára. Évente érdemes szakembert felkeresni, akitől megtudhatjuk, hogy a babalába egészségesen fejlődik-e, illetve kell-e bármit tenni megelőzés céljából.

A gyógytornász tippje a cipőválasztáshoz
Szakértőnk, Kovács Andrea, gyermek gyógytornász azt ajánlja, hogy legyen a gyermeknek több féle-fajta, ne csak egyféle szerkezetű/márkájú cipője, hogy találkozzon és alkalmazkodjon a lábacska többféle ingerhez is.

Babacipő mérettáblázat
 

USA    UK EUR CM
1C    0,5 6 7
1,5C    1 16,5 7,5
2C    1,5 17 8
2,5C    2 18 8,5
3C    2,5 18,5 9
3,5C   3 19 9,5
4C   3,5 19,5 10
4,5C    4 20 10,5
5C    4,5 21 11
5,5C    5 21,5 11,5
6C    5,5 22 12
6,5C    6 22,5 12,5
7C    6,5 23,5 13
7,5C    7 24 13,5
8C   7,5 25 14


Fotó: Freepik

<


Szülők lapja

Szépség, divat

Szülők lapja


2015.08.28