Tények és tévhitek a fogamzásgátlásról

Szülők lapja

Fogamzásgátlás

Szülők lapja


Tények és tévhitek a fogamzásgátlásról

A helyes fogamzásgátlásról sok eltérő véleményt hallhatunk. Vannak, akik az óvszer használatára esküsznek, míg mások a gyógyszeres fogamzásgátlást tartják az egyetlen helyes megoldásnak.

A témát a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szakemberei, Dr. Kósa Zsolt szülész-nőgyógyász, valamint Dr. Csajbók Éva belgyógyász-endokrinológus segítségével jártuk körbe.

Védekezzünk a betegségek és a nem kívánt terhesség ellen is
Dr. Kósa Zsolt szerint a legbiztonságosabb az ún. „holland módszer”, vagyis a fogamzásgátló és az óvszer együttes használata, ahol a gyógyszer a terhességtől, míg az óvszer a nemi betegségektől véd. Ha a nem kívánt terhesség elkerülése a cél, akkor a legbiztonságosabb a gyógyszer, vagy a spirál használata, mivel ezek nyújtják a legnagyobb védelmet (99%). Az utóbbi egy kényelmes és megbízható eszköz, a nők 95%-a panaszmentesen bírja viselni, míg a hüvelygyűrű azért nem annyira ajánlott megoldás, mert szexuális együttlét alatt kényelmetlenséget okozhat a férfinak, emellett nem is annyira higiénikus, hajlamosít a fertőzésre, és lényegében ugyanazt nyújtja, mint a gyógyszeres megoldás. A gyűrű használata ugyanakkor azok esetében szerencsésebb választás, akiknek volt májproblémájuk, hiszen az ebben levő hormontartalom a májat elkerülve szívódik fel.

A hormonális fogamzásgátlás
Arról is megoszlanak a vélemények, hogy mikor érdemes elkezdeni a hormonális fogamzásgátlást. Dr. Csajbók Éva szerint a tabletta szedése elsősorban 18 éves kor felett ajánlott. A szakember kiemeli, hogy számos mellékhatása lehet a fogamzásgátlóknak, ezek közül is talán a legsúlyosabb a mélyvénás trombózisra illetve tüdőembóliára való hajlam fokozása. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy minden olyan nőnek, aki korábban még nem kapott fogamzásgátlót, megvizsgálják az ún. trombofilia paneljét, hiszen ha ebben valami rámutat arra, ami hajlamosít a véralvadékonyságra, akkor a beteg az élete folyamán nem kaphat női hormontartalmú szert. Dr. Csajbók Éva szerint, ha megelőzőleg részletes hormonális kivizsgálás történt, jó pontossággal meg lehet választani a megfelelő fogamzásgátlót. Idonként azonban érdemes két hónapra felfüggeszteni a gyógyszer szedését, így ellenőrizhető, hogy működik-e a természetes ciklus. A szünet alatt természetesen a gyógyszer nem véd, ezért szükséges az óvszer használata, főként, ha a pár el szeretné kerülni a nem kívánt terhességet.

A fogamzásgátlás nehézségei
A fogamzásgátló tabletta esetében kockázatot jelenthet az is, hogy előfordulhat, az illető elfelejti bevenni a gyógyszert, mert például nem viszi magával egy hosszabb utazásra, és nincs lehetősége azt külön felíratni. Mindkét szakember szerint érdemes előre tájékozódni a mellékhatásokról, amely tablettánként eltérő lehet. Szerencsére az ilyen esetek többségében mindössze ártalmatlan áttöréses vérzés jelentkezik, amely relatív hormonhiányon alapul, ugyanakkor ez nem feltétlenül jelenti a fogamzásgátló hatás megszűnését, valamint a vérzés sem jelez szervi bajt, csupán kellemetlenséget. Dr. Kósa Zsolt ugyanakkor a kockázatokkal együtt is úgy gondolja, hogy még a korán elkezdett hormonális fogamzásgátlás is jobb választás, mint egy esetleges terhességmegszakítás, hiszen a hormonális fogamzásgátló nem borítja fel a hormonháztartást, csak felülírja azt, így a tabletta elhagyásától számított rövid időn belül helyreáll a természetes egyensúly.

A legbiztosabb fogamzásgátlás
A két szakember szerint tehát összességében a megfelelően kiválasztott fogamzásgátló tabletta megválasztása és az óvszer együttes használata jelenti a legbiztosabb megoldást, ha még nem állunk készen a családalapításra, és szeretnénk megóvni magunkat a kellemetlen, sőt, olykor meddőséget okozó nemi betegségektől is.

 

Fotó: Freepik

 

Szülők lapja

Fogamzásgátlás

Szülők lapja


2012.03.06