2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > Fogamzásgátlás > Nem tartják biztonságosnak a fogamzásgátló spirálokat az egészségügyi dolgozók - Szülők Lapja

Nem tartják biztonságosnak a fogamzásgátló spirálokat az egészségügyi dolgozók


Sok orvos és más egészségügyi szolgáltató hibás nézeteket vall a méhüregbe beültetett fogamzásgátló (például spirál) biztonságosságát illetően. Szerintük a módszer inkább káros, mint hasznos, főként a még nem szült hölgyek esetén.

Szerző: Szülők lapja
2012-06-26
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A méhüregbe ültetett fogamzásgátlók vizsgálata
Az amerikai Betegségellenorzési és Megelőzési Központ (CDC) munkatársai vizsgálatukba mintegy 2 ezer egészségügyi szolgáltatót vontak be, és közel egyharmaduk nincs meggyőződve a méhüregbe beültetett fogamzásgátló eszköz (intrauterine device – IUD) biztonságáról. Az IUD-k rezet tartalmaznak, illetve olyan hormonálisan aktív anyagot, mely segít a terhesség megelőzésében. Az IUD-k megjelenésekor felmerült a gyanú, hogy növelheti a kismedencei fertőzések kockázatát, vagy veszélyezteti a módszeren átesett hölgyek későbbi termékenységét.

A módszer hatékony és biztonságos
Azonban a tudomány jelen állása szerint az említett kockázatok nem merülnek fel. A módszer ugyanis pontosan olyan hatékony, mint a sterilizálás, azonban visszafordítható. A hormonális IUD hatása mintegy 5 évig, a réztartalmúé mintegy 10 évig tart. Egy korábbi tanulmány szerint a réztartalmú IUD esetén 0,8 százalékban, míg a hormontartalmú IUD esetén 0,2 százalékban fordul elő egy éven belül nem kívánt terhesség. Ezzel szemben a fogamzásgátlót szedő hölgyek esetén az arány 9 százalék, a gumióvszer esetén 2 százalék – mindkét eljárás igen népszerű az Egyesült Államokban (és Magyarországon is).

A szakemberek hozzáállása
Az Obstetrics and Gynecology oldalain bemutatott tanulmány során Crystal Tyler és a CDC munkatársai nőgyógyászok, családorvosok, nővérek és asszisztensek fogamzásgátló módszerekhez hozzáállását mérték fel. Megállapították, hogy a szakemberek mintegy 30 százaléka nincs meggyőződve az IUD biztonságos alkalmazását illetően, emiatt jóval kevésbé alkalmazzák a beavatkozást még nem szült hölgyek esetén. A legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy csak alkalomszerűen, válogatott betegek esetén szokták ajánlani a módszert. A vizsgálat szerint ez a hozzáállás vezetett ahhoz, hogy az Egyesült Államokban más országokhoz képest jóval alacsonyabb a spirált használók száma.

Nem kívánt mellékhatások
Ez azonban nem zárja ki, hogy más módszerekhez hasonlóan az IUD-k is rendelkeznek nem kívánt mellékhatásokkal, például a menstruációs ciklus rendellenességei, illetve a vérzés mennyiségbeli változásai jelentkezhetnek.

Forrás: Obstetrics and Gynecology
 

Címkék: spirál, biztonságos fogamzásgátlás, méhüregbe ültetett fogamzásgátlók, mellékhatások

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Vigyázz! Ha kimarad egy fogamzásgátló tabletta, megnő a fogantatás esélye

Az Oregon Egészség és Tudomány Egyetem kutatói felfedeztek egy sokkal biztonságosabb és célzott hatékonyságú fogamzásgátló módszert, amelyet a nők szélesebb köre használhatna.

tovább a cikkre
Melyik fogamzásgátló módszert válasszam?

Számtalan lehetőség van, amivel a nem kívánt terhesség megelőzhető, de a különböző fogamzásgátló módszerek eltérő biztonságossággal alkalmazhatók. Vajon melyik a legmegbízhatóbb és melyik a legkockázatosabb? Az összeállításból kiderül, hogy melyik milyen mértékben óv a nem kívánt teherbeeséstől.

tovább a cikkre
Természetes fogamzásgátló módszerek

A természetes módszerek legfőbb előnye, hogy orvosi segítség nélkül is használhatóak. A másik fontos érv mellettük, hogy nem viszünk be mesterséges anyagokat a szervezetünkbe. Legfőbb hátrányuk azonban, hogy nem elég megbízhatóak.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza