Fogamzásgátlás szoptatás alatt

Dr. Szabó Júlia

Fogamzásgátlás

Dr. Szabó Júlia


Fogamzásgátlás szoptatás alatt

Sokszor felmerül a kérdés, milyen lehetőségek vannak a fogamzásgátlásra a szoptatás ideje alatt. Igazából nem túl széles a skála...

Vagy helyi hatású fogamzásgátló módszert alkalmazunk, vagy hormonális fogamzásgátlók közül egy tabletta jöhet szóba.

Hormonmentes módszerek
Helyi, hormonmentes fogamzásgátlás lehetséges egyrészt óvszerrel (ami nem csak a nem kívánt terhességtől véd, hanem a nemi úton terjedő betegségektől is), másrészt a hüvelybe juttatott spermaölő hatású krémmel, kúppal, vagy hüvelytablettával.
Míg az óvszer egyik előnye, hogy „azonnal hat”, nem kell várni az aktussal, addig a gyógyszereknek (gyógyszerformától függően eltérő, részletesen ld. lentebb) idő kell a védelem kialakulásához.

Hatékonyságuk
Bár hatékonyságuk nem éri el az orális (szájon át szedhető) fogamzásgátlók hatékonyságát, megbízhatóan védenek, amennyiben pontosan betartják a használati útmutató minden pontját.

Mire figyeljünk?
Ezeket a készítményeket nem ajánlott más hüvelybe helyezendő gyógyszerrel egyidejűleg használni, mert ronthatják egymás hatásfokát!
Illetve ami még fontos információ, hogy közösülés után közvetlenül kizárólag külső tisztálkodás megengedett, de legalább 2 órán át kell várni, mielőtt vízzel hüvelyi irrigációt végeznénk.

Jó tanács vásárláshoz
Árban ugyan gazdaságosabbak a nagyobb kiszerelések; első alkalommal mégis érdemes a kisebbel kezdeni, mert érzékenyek lehetnek a hatóanyagra (kipirosodás, csípő érzés, enyhe helyi irritáció, viszketés, melegérzet...)
Sok esetben nem is a nőknél, hanem a férfiaknál tapasztalható ilyen tünet.

Patentex Oval hüvelykúp
Az egyik helyi hatású fogamzásgátló készítmény a Patentex Oval hüvelykúp (6 x, vagy 12 x kiszerelésben)
Hatóanyaga a nonoxinolum, amely spermaölő (spermicid) hatása mellett baktérium és gombaölő hatással is bír.
 
Alkalmazása:

1. A hüvelykúpot a nemi érintkezés előtt legalább tíz perccel helyezze a hüvelybe ujjnyi mélyre.
Ez az az idő, amely alatt a fogamzásgátló hatóanyag a hüvelyben eloszlik és megfelelő védelmet nyújt.

2. Ha a behelyezéstől számított 1 órán belül nem történik magömlés, javasolt egy új hüvelykúp behelyezése, noha a készítmény hatása 2 óráig megmarad.

3. Az aktus megismétlése előtt - az eltelt időtől függetlenül - mindig egy új kúpot kell behelyezni, majd újra 10 percet kell várni.

Szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezésnél gumióvszerrel együtt kell (lehet) alkalmazni.

Terhesség, szoptatás ideje alatt nem javallott a Patentex oval használata. (nincs megfelelő tapasztalat)


Pharmatex
A másik ilyen készítmény Pharmatex néven van forgalomban. Ennek több gyógyszerformája is létezik. (hüvelykúp, hüvelytabletta, hüvelykrém, hüvelykapszula)
Hatóanyaga a benzalkonium klorid spermicid hatású.
Elméleti spermicid hatékonysága in vitro (laboratóriumi vizsgálatok során)100 %-os, mert benzalkonium-klorid jelenlétében valamennyi spermasejt életképtelen.
Élettani körülmények között a spermasejteket két lépésben pusztítja el. Ez a fogamzásgátlási módszer rendkívül hatásos, ha az alkalmazás szabályait szigorúan betartják.
Fertőtlenítő hatással rendelkezik, ezáltal csökkenteni képes a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát.

Bár eddig a készítmény alkalmazása során semmilyen magzatkárosító hatást nem észleltek, valamint a benzalkonium-kloridot az anyatejben nem mutatták ki, terhesség idején nem, szoptatás alatt pedig csak az előny/kockázat gondos mérlegelésével alkalmazható.


Adagolások:

Egyadagos hüvelykrém: a tubus védőkupakját el kell távolítani, majd a csöves részét mélyen a hüvelybe kell vezetni. Ezután a tubusra ismételten nyomást kell gyakorolni, hogy a tartalma a hüvelybe kerüljön.
A védelem azonnali és 10 órán át tart.

Hüvelytabletta: Alkalmazás előtt a tablettát meg kell nedvesíteni, ezután mélyen a hüvelybe kell helyezni.
A tabletta 8-10 perc alatt elolvad, ezért legalább 10 perccel a közösülés előtt fel kell helyezni. Az elolvadt tabletta 3 órán át hatásos.

Hüvelykúp: A kúpot egészen mélyen a hüvelybe kell helyezni. 5-10 perc alatt oldódik fel, ezért a közösülés előtt legalább 10 perccel kell felhelyezni. 4 órán át biztosít védelmet.

Hüvelykapszula: legalább 8 perccel a közösülés előtt. Várjon amíg teljesen feloldódik, úgy, hogy az aktív összetevő teljesen felszabadul. Ismételt közösülés esetén új kapszulát kell felhelyezni. A védelem 4 óráig tart.

Ami közös mindegyikben, hogy ismételt közösülés előtt újabb adagot kell felhelyezni, majd (kivéve a krémnél) újabb 10 percet várni.

Melyiket válasszam?
Valójában mindegyik készítmény ugyanazt tudja. Nem jobb, vagy rosszabb egyik sem, csak egyszerűen más a gyógyszerforma. Az, hogy ki melyiket választja, attól függ, hogy melyik számára a szimpatikusabb. Van aki a hüvelykúpot szereti, mert könnyebb felhelyezni, mint a tablettát; van aki nem szereti hüvelykúp esetében a kúpalapanyag okozta zsíros érzést, ezért a tablettát preferálja; van aki a hüvelykrémet választja az azonnali védelem miatt...

Hüvelykrém (72g), amely egy tubusban több adagot tartalmaz.
Alkalmazása: A mellékelt applikátorral 1 adagnyi krémet kell a hüvelybe helyezni olyan mélyen, amennyire csak lehetséges. A védelem azonnali és 10 órán át tart. Ismételt közösülés esetén, azt megelőzően újabb krémadagot kell a hüvelybe juttatni.

Hormonális készítmény
Az egyedüli hormonális fogamzásgátló hatóanyag, amely szoptatás alatt is biztonsággal alkalmazható a dezogesztrel.

A*****, illetve C****** 0,075mg filmtabletta. (1x28x, illetve 3x28x)

Ezen gyógyszerek hatóanyaga az egyik nemi hormon - a progeszteron - típusú dezogesztrel. Ellentétben a legtöbb fogamzásgátló tablettával, amelyekben a két női nemi hormon kombinációja található, ezek a gyógyszerek nem tartalmazzák a másik női nemi hormont, az ösztrogént.

Ez teszi lehetővé, hogy olyan nők is alkalmazzák, akik nem bírják szedni az ösztrogént, illetve akik szoptatnak.

Szoptatás ideje alatt, sem a tejtermelést, sem az anyatej minoségét nem befolyásolja. Viszont tudni kell, hogy a hatóanyaguknak egy kis része átjut az anyatejbe.

Vizsgálatokat természetesen végeztek a szoptatás alatt dezogesztrelt szedő nők gyermekeinél: 2,5 éves korukig figyelték olyan gyermekek egészségi állapotát, akiket dezogesztrelt szedő édesanyjuk 7 hónapig táplált anyatejjel. Nem tapasztaltak a gyermekek növekedésére és fejlődésére gyakorolt hatásokat.

A legtöbb csak progeszteront tartalmazó vagy minitabletta elsősorban úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a hímivarsejt bejutását a méhbe, de nem minden esetben akadályozza meg a petesejt érését, amely a kombinált tabletták elsődleges hatása.

Ez a két gyógyszer abban különbözik a többi minitablettától, hogy olyan adagban tartalmazza a hatóanyagot, amely a legtöbb esetben elég magas ahhoz, hogy megakadályozza a petesejtérést. Ennek következtében rendkívül hatékony fogamzásgátló hatást biztosít.

Az egyik hátránya viszont, hogy szedése során rendszertelen időközönként hüvelyi vérzés fordulhat elő. Az is elofordulhat, hogy a vérzés teljesen ki is maradhat.

Adagolása terhesség után:

"Elkezdheti szedni ezt a tablettát a szülés utáni 21-28. nap között. Ha később kezdi el szedni, akkor az első havi ciklusban a tablettaszedés első 7 napja alatt használjon egy kiegészítő fogamzásgátló (mechanikus védekező) módszert is. Azonban ha a közösülés megtörtént már, akkor a gyógyszer szedésének megkezdése előtt a terhesség lehetőségét ki kell zárni."
 


Dr. Szabó Júlia

Fogamzásgátlás

Dr. Szabó Júlia


2012.09.20