Főoldal > Cikkek > Fogamzásgátlás > Milyen fogamzásgátlót használjunk? - Szülők Lapja

Milyen fogamzásgátlót használjunk?


Legyen, vagy ne legyen? A szex és a szerelem gyümölcse az emberi ötletesség és kreativitás egyik legnagyobb kihívása. Évezredekig a teherbe esést elkerülni volt problémás, a modern fogamzásgátlás korában már inkább összehozni nehéz a babát.

Szerző: Szülők lapja
2012-08-30
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A régi korok bizarr és egészségre veszélyes módszerei helyett tucatnyi szer és eszköz közül lehet választani. A bőség zavara és rossz döntések helyett érdemes szakemberhez fordulni. Cikkünk szakértőjeként Dr. Illanitz Elemért, a Dr. Rose Magánkórház orvosigazgatóját kértük fel.

Állandó próbálkozás
Megmosolyogtató és borzongató egyszerre, hogy mivel nem próbálkoztak az emberiség hajnalán a termékenység befolyásolására. A köldökre helyezett vasgolyó, amulettként nyakban viselt macskahere, vagy meddő öszvér fülzsírjából készült kenőcs sporadikus sikereket hozhatott használóinak. Nagyobb eséllyel gátolták a fogamzást a speciális keverékből gyúrt hüvelylabdacsok és kúpok, amikhez állatürüléktől a famézgán át a gránátalmáig mindent kipróbáltak. Ezek célja egyrészt az ovuláció megakadályozása ösztrogéntartalmú anyag felszívódásával, másrészt a fogamzás gátlása a méhszájhoz helyezett savas, spermicid gyapjúcsomóval vagy szivaccsal.

Méhen belüli fogamzásgátló eszközöket a sivatagi népek használtak először háromezer éve: sima, lapos köveket helyeztek a tevék méhébe, hogy az állatok ne legyenek vemhesek. Nőknél a csirke mellcsontját használták erre a célra, később fémből, majd műanyagból készültek az eszközök. A hetvenes évek végétől használunk ezüsttel és rézzel kombinált, sárgatesthormonnal kezelt műanyag spirált.

Lesújtóbb statisztikát produkáltak az esemény utáni, többnyire növényi alapú és vetélést indukáló szerek. A görögök a vadmurok magját, a kínaiak az angyalgyökeret használták, Latin-Amerikában még ma is alkalmazzák a kerti rutából készült salátát fogamzásgátló hatása miatt, de olyan mérgekkel is próbálkoztak régen, mint a higany.

A mechanikus védelemben az iszlám szakkönyvek a megszakított közösülést favorizálták, míg a középkor óta minden kultúra kialakította a maga óvszerét a kéznél lévő anyagokból: bőrből, állati bélből, olajozott selyempapírból, vászonból. Százötven éve kezdték gumiból gyártani, ma pedig latexből készül.

Jelentős újítás
A hormonális fogamzásgátlás Ludwig Haberlandt osztrák élettanprofesszor felfedezésével indult: 1901-ben kimutatta a petefészek-hormon gátló hatását. A harmincas években javaslatára Richter Gedeon budapesti gyárában sikerült ipari méretekben előállítani petefészekhormon-kivonatot. Mindeközben Adolf Butenant német biokémikus Nobel-díjjal jutalmazott kísérletében vizeletből izolált tiszta ösztrogént, majd sárgatesthormont (progeszteront). A múlt század közepén mexikói édesgyökérből vontak ki először félszintetikus sárgatesthormon-származékot, majd 1960-ban Amerikában piacra dobták a fogamzásgátló tablettát Enovid néven. A mainál négy-ötször magasabb ösztrogéntartalom  sajnos sok egészségügyi problémát okozott az első időkben.

Módszertan
Legtöbben a pirulára esküsznek, még azok is, akik tartanak a hormonális fogamzásgátlás vélt vagy valós mellékhatásaitól. Százmillió nő él világszerte ezzel a módszerrel. Az elmúlt fél évszázadban végzett gyógyszeripari fejlesztéseknek köszönhetően a mai pirulák biztonságosak és egészségre kevésbé ártalmasak: lényegesen kisebb adag ösztrogént tartalmaznak, így kevesebb mellékhatás mellett is hatásosak. Mások a hagyományos óvszeres védekezést részesítik előnyben. A legtöbb tévhit a méhen belüli eszközöket érinti, a férfiak vazektómiás vagy hormonális fogamzásgátlásának mikéntje pedig maga az ismeretlenség homálya, és a jövő egyik nagy kérdése.

Biztonság és megelőzés
Bonyolítja a helyzetet a biztonságos szex és a fogamzásgátlás összemosódása. Az óvszer valóban mindkét célt szentesítő eszköz azok számára, akik még nem készek a családalapításra és alkalmi partnerekkel érintkeznek. Megelőzhető használatával például a  meddőséget is okozó chlamydia fertőzés. A nem kívánt terhesség elkerüléséhez statisztikai alapon legoptimálisabb választás a gyógyszer rendszeres szedése, vagy az intra-uterin spirál. Nem küszöbölhetők ki ugyanakkor a fogamzásgátlók lehetséges mellékhatásai - többek között a mélyvénás trombózisra és tüdőembóliára való fokozott hajlam – ezért a megfelelő pirula kiválasztása és felírása a nőgyógyász szakorvos feladata, a páciens egyéni igényeihez igazodva. A választásban szerepet játszhat a testsúly, testalkat, arcbőr, pattanások, menstruációs panaszok, de akár a készítmény ára is.

Kiknek ajánlott a tabletta?
A napi pirula szedését általánosságban a nemdohányzó fiatal felnőtt (18-35 éves) korosztálynak ajánlják az orvosok. 18 éves kor alatt elvileg nem javasolt a tabletta, ugyanakkor a szakemberek egyetértenek abban, hogy még a korán elkezdett hormonális fogamzásgátlás is jobb egy esetleges terhességmegszakításnál. A gyógyszer hatékonyságát csak a rendszeres szedés biztosítja. Ha feledékenységből alkalmilag megszakad a gyógyszer szedése, ártalmatlan áttöréses vérzés jelentkezik a relatív hormonhiány miatt, ami ugyanakkor nem feltétlenül jelenti a fogamzásgátló hatás megszűnését. Megoszlanak a vélemények arról, hogy szükséges-e időnként szünetet tartani a fogamzásgátló huzamosabb idejű szedése esetén. Szervi oka nincs a szünetnek: a méh nyálkahártyája minden ciklusban felépül és lelökődik tabletta nélkül is. A gyógyszerszünet alatt bekövetkezett nem kívánt terhesség, vagy az úgynevezett ”post pill amenorrhoea”, a  vérzés kimaradása, inkább okozhat gondot.

Ennek kapcsán jogos kérdés, hogy a tablettaszedés mellett néhány ezrelék eséllyel mégis bekövetkezett terhesség vajon milyen hatással lehet a babára? A korszerű tabletták minimális hormontartalma pár nap alatt kiürül a szervezetből, ezért magzatkárosító hatásuk nincs, de ezzel együtt nem optimális tablettaszedés közben teherbe esni. A régi típusú tabletták esetén 2 - 3 hónap is szükséges, amíg a hormon tökéletesen kiürül a szervezetből.

Spirál, hüvelygyűrű
Kényelmes és megbízható eszköznek bizonyul ma is a méhen belüli spirál, ami a nők 95 százalékánál panaszmentes, higiénikus, és az együttlét alatt sem okoz kényelmetlenséget. A másik lehetséges eszköz a hüvelygyűrű, melynek előnye, hogy hormontartalma a májat elkerülve közvetlenül szívódik fel, így azoknak javasolt, akiknek volt korábban májproblémájuk.

Tévhitek
A sürgősségi tablettákról
Se szeri, se száma a fogamzásgátlással kapcsolatos tévhiteknek. Sokan például úgy hiszik, hogy a sürgősségi tabletta bevétele után nem kell védekezni a következő vérzés elmúltáig. Az esemény utáni tabletták a rendszeresen szedett fogamzásgátlók hormonmennyiségének többszörösét tartalmazzák egyetlen adagban. A hirtelen nagy mennyiség felboríthatja a ciklust, előfordulhat pecsételő vérzés, de ki is maradhat a havi vérzés. Biztonságos, egészséges védelmet csak a rendszeres szedésű, kis hormontartalmú szerek adnak.
A dohányzásról
A dohányzás és a tablettaszedés összefüggését sokan igyekeznek trivializálni – rosszul teszik. A pirula és a cigi igen veszélyes kombináció, amely mérhetően fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, különösen az idősebb korosztály esetében. A nikotin érösszehúzó hatása, megnöveli a vér koleszterinszintjét, gyorsítja az érelmeszesedés kialakulását, indukálja a tabletták lehetséges mellékhatásait.
A szoptatásról
Kétséges védekezési módszer az is, miszerint a szoptatás alatt nem lehet teherbe esni. Ilyenkor valóban természetes hormonvédekezéssel él az anya szervezete, de ez korántsem megbízható, rendszeresen esnek teherbe szoptató anyukák, kivált a szoptatás vége felé.

Hova tovább?
A hormonális fogamzásgátlás jövőjét jelzik az intenzív kutatások. Vélhetően tovább  csökkennek a dózisok, finomodnak a hatóanyagok, és minimalizálható a mellékhatásként fellépő trombózisveszély. Várakozás övezi a nem szájon át alkalmazandó szerek fejlesztését is. A hüvelygyűrű, a bőrtapasz vagy bőrbe beültetett eszköz, a havi injekció és a méhen belüli hormonkibocsátó eszközök nagy előnye, hogy elkerülik az emésztőtraktust és a májat.

Tudtad-e? A túlsúly és a fogamzásgátlás hatékonysága
Kutatások szerint bizonyos alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók kevésbé bizonyulnak hatékonynak elhízott hölgyek esetében. Most egy hét tanulmányegyesítő vizsgálat némileg árnyalta a helyzetet, bebizonyítva, hogy ez a megállapítás elsősorban a tabletták esetében igaz. Az ok valószínűleg az, hogy a zsírfelesleg befolyással van a keringésre, így lassabbá teszi a tabletták felszívódását. Ez alapján a 25-ösnél magasabb BMI-vel rendelkező nők esetében kisebb a tabletták hatékonysága, és a teherbeesés rizikója egyenes arányban nő az elhízás mértékével. A fogamzásgátló tapaszoknál azonban nem a BMI, hanem a testsúly alapján fedeztek fel hasonló összefüggéseket.
Az injekció formájában beadott fogamzásgátlóknál nem tapasztaltak hatékonyságcsökkenést túlsúly esetén sem. Mindazonáltal ha a hormonális fogamzásgátlók lehetséges mellékhatásait nézzük, nagyobb elhízás esetén amúgy sem javasolt ez a megoldás, mivel tovább fokozza a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának veszélyét.

Címkék: fogamzásgátló, teherbe esés, hormonális fogamzásgátlás, biztonság, megelőzés, tabletta, hüvelygyűrű, tévhitek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

Sokszor felmerül a kérdés, milyen lehetőségek vannak a fogamzásgátlásra a szoptatás ideje alatt. Igazából nem túl széles a skála...

tovább a cikkre
Valósággá válhat a férfi fogamzásgátló

A férfi fogamzásgátlás kutatásának egyik központjában, a Kansasi Egyetemen már dolgoznak a férfiak által szedhető tabletta kifejlesztésén. A munka vezetője, Joseph Tash reméli, hogy a tabletta hatására nem fog a férfiak libidója csökkenni, szedésének abbahagyása után pedig visszatér a termékenység.

tovább a cikkre
Nem tartják biztonságosnak a fogamzásgátló spirálokat az egészségügyi dolgozók

Sok orvos és más egészségügyi szolgáltató hibás nézeteket vall a méhüregbe beültetett fogamzásgátló (például spirál) biztonságosságát illetően. Szerintük a módszer inkább káros, mint hasznos, főként a még nem szült hölgyek esetén.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Óvári csirkemell

Óvári csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g csirkemell 2 szelet sült sonka 2 szelet sajt fűszerkeverék 10 olaj 10 g liszt

Recept:

A csirkemellet megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Kevés sültcsirke fűszerkeverékkel bedörzsöljük a hússzeleteket, lisztbe forgatjuk, majd nagyon pici olajon egy serpenyőben mindkét oldalán félig puhára sütjük. Egy tűzálló üvegtálat nagyon vékonyan kiol(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza