Főoldal > Cikkek > Fogamzásgátlás > Mesterséges módszerek - hormonális fogamzásgátlás - Szülők Lapja

Mesterséges módszerek - hormonális fogamzásgátlás


A mesterséges fogamzásgátló módszerek közül a legismertebb a fogamzásgátló tabletta, de ez csak egy a hormonális készítmények közül. A leírásban bemutatjuk, hogy melyik hogyan hat és mire kell ügyelni a használatakor.

Szerző: Szülők lapja
2008-04-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A legfontosabb tudnivaló, hogy ezek kizárólag orvosi ellenőrzés mellett használhatóak. Előnyük a természetes módszerekkel szemben, hogy biztonságosabbak, alacsonyabb a Pearl Indexük.

Fogamzásgátló tabletták
A fogamzásgátló tablettával mesterségesen, kívülről visszük be a szervezetbe az ösztrogént és progeszteront, ezzel meggátoljuk a petefészek működését és a petesejt érését is.
A fogamzásgátló tablettákkal külön cikkben foglalkozunk részletesen.

Sürgősségi tabletta (esemény utáni tabletta)
Az esemény utáni tabletta rendkívül nagy mennyiségű hormont tartalmaz, ezáltal megakadályozza a petesejt kilökődését, illetve a megtermékenyült petesejt beágyazódását. Majdnem annyi hormont tartalmaz, mint egy egész havi fogamzásgátló, ezért csak végszükség esetén használjuk (kiszakad az óvszer, nemi erőszak esetén).
A tablettát az együttléttől számított 72 órán belül kell bevenni. Minél előbb vesszük be, annál hatékonyabb.

Minipill tabletták
Ezek kizárólag progeszteront tartalmaznak. Mivel nem tartalmaznak ösztrogént, ezért nem gátolják a petesejtérést, viszont hatnak a méhnyak-nyákra, ami megakadályozza a spermiumok feljutását, valamint hatnak a méhnyálkahártyára, ezzel megakadályozzák a megtermékenyült petesejt beágyazódását.
Egy levélben 28 darab tabletta van, ezt folyamatosan kell szedni, nem szabad kihagyni egyetlen napot sem. A menzesz a tabletta szedésétől függetlenül jelentkezik.
Általában szoptatás mellett javasoljuk, vagy 35 év felett erős dohányosoknál jó. A trombózisért, valamint embóliáért az ösztrogén felelős, így csak progeszteron tartalmú tabletta ezek gyakoriságát nem növeli.

Hormoninjekció
A módszer lényege, hogy nagy adag hormont fecskendeznek be a szervezetünkbe, amely lassan kioldódva 3 hónapig tartó fogamzásgátlást eredményez. A módszer kényelmes, mert nem kell tablettát szedni, de a nagy adag hormon nem tesz jót a szervezetünknek, illetve még évekig tartó vérzés-zavarokat okozhat.

Implantátum
Ugyanazon alapszik, mint a hormontartalmú injekció, vagyis egy hormontartalmú idegen testet ültetünk be a bőr alá, melyből lassan, fokozatosan áramlik ki a hormon. Hátrány, hogy műtéttel jár, és ha már nem hatásos, akkor is ki kell operálni a szervezetből. Ugyanúgy, mint a hormoninjekció, ez is vérzés-zavarokat okozhat.

Hormontartalmú hüvelygyűrű
Ez a mai legmodernebb fogamzásgátló eljárás. Sokan előszeretettel alkalmazzák. Ugyanúgy működik, mint a tabletta, de a gyógyszer egy gyűrűbe van beletéve, melyet a hüvelybe kell helyeznünk. A hormonok a hüvely nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel a szervezetbe, elkerülik a májat, így fele akkorra gyógyszerbevitellel érhetünk el ugyanolyan hatást, kevésbé terheli a szervezetünket.
A hüvelygyűrűt 21 napig fennhagyjuk a hüvelyben, majd 21 nap múlva leszedjük, kidobjuk és 7 nap szünetet tartunk, majd a szünet leteltével új gyűrűt helyezünk fel.
A gyűrű az együttlétet nem zavarja, ha párunknak mégis érzelmi problémái vannak vele szemben, akkor az együttlétre ki lehet szedni, majd megmosva pár óra múlva vissza lehet tenni a gyűrűt a hüvelybe.
Jelenleg ez a fogamzásgátló a legmodernebb és egyben a legdrágább is, nagyjából másfélszer kerül többe, mint a tabletták.Szerző: Dr. Fekete Tibor (szülész-nőgyógyász)

Címkék: Mesterséges módszerek, hormonális fogamzásgátlás, tabletta, hormoninjekció, implantátum, hüvelygyűrű

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Melyik fogamzásgátló módszert válasszam?

Számtalan lehetőség van, amivel a nem kívánt terhesség megelőzhető, de a különböző fogamzásgátló módszerek eltérő biztonságossággal alkalmazhatók. Vajon melyik a legmegbízhatóbb és melyik a legkockázatosabb? Az összeállításból kiderül, hogy melyik milyen mértékben óv a nem kívánt teherbeeséstől.

tovább a cikkre
Természetes fogamzásgátló módszerek

A természetes módszerek legfőbb előnye, hogy orvosi segítség nélkül is használhatóak. A másik fontos érv mellettük, hogy nem viszünk be mesterséges anyagokat a szervezetünkbe. Legfőbb hátrányuk azonban, hogy nem elég megbízhatóak.

tovább a cikkre
Amit a fogamzásgátló tablettákról jó tudni

A normális nemi ciklus során a petefészekben termelődik az ösztrogén, valamint a progeszteron hormon, illetve itt történik a petesejt érése és kilökődése is. A fogamzásgátló tablettával mesterségesen, kívülről visszük be a szervezetbe az ösztrogént és a progeszteront, ezzel mesterségesen meggátoljuk a petefészek működését és a petesejt érését is.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tojássárgája

Tojássárgája

Feltétek a főzelékhez >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Főtt tojás sárgája Főzelék

Recept:

Csak friss, és hűtőben tárolt tyúktojást adjunk a csecsemőnek. A tojást forró, folyó vízben mossuk meg. Hideg vízben tegyük fel főni és forrástól számítva legalább 10 percig főzzük. Hideg vízzel öblítsük le, így a héja könnyebben l(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Altatás után vették észre a szülők, hogy nem lélegzik az 5 hónapos kisfiú - Így sikerült megmenteni az életét

vissza vissza