Szobatisztaság gyakori kérdések: 9 fontos kérdés és válasz a pelenkáról leszoktatással kapcsolatban

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Szobatisztaság gyakori kérdések: 9 fontos kérdés és válasz a pelenkáról leszoktatással kapcsolatban

Hogyan szoktassuk le a kisgyermeket a pelenkáról? Mikor lesz érett a szobatisztaságra? Mikor kezdhetjük el a bilire szoktatást?

Amikor kisgyermekes szülők beszélgetnek egymás közt, egyebek mellett hamar előkerül a szobatisztaság kérdésköre: ki mikor/hogyan szoktatta bilire vagy vécére a csemetéjét. Bár sok fórumon, számtalanszor írtak már erről, úgy tűnik, a téma örök és kimeríthetetlen.

A szobatisztaság kérdése legkésőbb akkor előkerül, amikor a gyerek óvodába megy - és már alig van vissza egy-két hónap, de még mindig becsurran a pisi, a kaki pedig csak a pelusba megy.



Hogyan sikerülhet leszoktatni gyermekedet a pelenkáról? 9 fontos kérdés és válasz a szobatisztasággal kapcsolatban.
 

9 fontos kérdés és válasz a szobatisztaságról


1. Mikor kezdhető el a szobatisztaságra szoktatás?
Anyáink idejében általában azon nyomban elkezdték a bilire szoktatást, mihelyt a gyermek megtanult járni. Korunk szakértői elég tág életkori határok közé teszik a szobatisztaság kialakulását. Másfél éves kortól három-három és fél éves korig bármikor létrejöhet a záróizmok feletti kontroll képessége, sőt esetenként még ennél kicsit későbbre is tolódhat anélkül, hogy ez problémát jelezne. A szobatisztává válás ideje, ritmusa nagy egyéni eltéréseket mutat, mivel egy érési folyamat eredménye - és ez független a gyermek értelmi képességétől.

2. Szabad-e ültetgetni a gyereket a bilire, vécére, hátha attól "megjön a kedve"?
Való igaz, hogy ha rendszeres időközönként ráültetnek egy gyereket a bilire, korán ki lehet alakítani nála egyfajta reflexet, de ez nem valódi szobatisztaság.

Csak akkor mondhatjuk, hogy egy gyerek birtokában van ennek a készségnek, ha a sürgető inger megjelenésekor képes azt jelezni, illetve ha vissza tudja tartani a késztetést addig, amíg eljut a bilihez, és kihámozza magát a ruhájából. (Ez utóbbihoz azért még sokáig elkél egy kis szülői segítség.) Bizony ez igen komoly teljesítmény egy kisgyermek részéről, és egyáltalán nem könnyű eljutni idáig.

3. Hogyan hagyjuk el a pelenkát lépésről lépésre?
Még mielőtt bármit is elkezdenénk, mutassuk meg gyerekünknek a bilit. Mondjuk el, mire való, és hagyjuk ott például a fürdőszobában. Ha szeretné kipróbálni, engedjük, hogy ráüljön. Erre remek alkalom kínálkozik fürdetéskor vagy pelenkacserénél. Fontos, hogy semmit se siettessünk, erőltessünk! Ha szerencsénk van, véletlenül is belekerülhet a bilibe a produktum, és ez beindíthatja a folyamatot.

A gyakori ráültetés azonban egyáltalán nem segít, hiszen ettől a gyerek nem fogja megérteni az összefüggést az inger és a bili használata között. Ehelyett inkább próbáljuk kérdéssel, javaslattal finoman biztatni őt akkor, amikor úgy látjuk-gondoljuk, hogy éppen itt az ideje az elengedésnek.

Van olyan gyerek is, aki egyáltalán nem bilizik, de a vécére szívesen ráül, hiszen a felnőttek, nagyobb testvérek példája vonzó a számára - nekik vásárolhatunk szűkítőt, amin kényelmesebben ülhetnek.

4. Van-e ideális időszak a pelenka elhagyására?
Nyáron, meleg időben kedvező alkalom kínálkozik a gyakorlásra kinn a szabadban. Ilyenkor könnyebb megszabadulni a ruháktól, és a természet lágy ölén szívesebben elengedik magukat azok is, akik még idegenkednek a bilitől/vécétől. Az így szerzett sikerélmény átlendítheti őket a kezdeti nehézségeken.

5. Jó ötlet-e dicsérni, jutalmazni? Szükséges-e megszidni?
A szobatisztaság stabil kialakulása többnyire hosszú hónapokat vesz igénybe; ez alatt sok türelemre, odafigyelésre, megértésre és támogatásra van szükség. A folyamat siettetése, teljesítmény-központú értékelése, jutalom, büntetés alkalmazása kifejezetten káros, és komoly lelki gondok forrása lehet a gyerek számára!

Tipp: Tulajdonképpen az a legjobb hozzáállás a felnőttek részéről, ha az egészből nem csinálnak túl nagy ügyet. Nem kell a taps, fanfárok és egyéb jutalom a teljesítmény után. Elég egy egyszerű dicséret, ha minden rendben ment.

Ha pedig baleset történik, kerüljük a megszidást, a hangos bosszankodást, hiszen a gyereknek épp elég kellemetlen önmagában az a tény is, hogy kudarcot vallott. Ráadásul fizikailag is kényelmetlen számára, ha a nadrágjába becsúszik valami, szükségtelen és káros ezt tovább tetézni bármivel.

6. Mikor vegyük le a pelenkát a gyermekünkről?
Csak akkor érdemes felfüggeszteni a pelenka használatát, ha legalább egy héten keresztül szárazon vesszük le esténként azt, amit reggel feladtunk. Ilyenkor fontos, hogy előre megbeszéljük a gyermekünkkel, valahogy ilyenformán: "Látom, milyen ügyesen használod már a bilit, egész héten száraz maradt a pelenkád. Ha te is úgy gondolod, megpróbálkozhatunk a bugyival."

7. Mi van, ha egy ideig szobatiszta a gyerek, aztán újra történnek balesetek?
Ami fontos: merjünk visszalépni, ha úgy tűnik, túl korai volt a pelenka elhagyása. Ha többször előfordul baleset, minden gond nélkül adjuk vissza rá, és várjuk ki újra az egyhetes száraz időtartamot, mielőtt újra kísérleteznénk.

8. Hogyan vonjuk be a gyereket a leszoktatásba?
Természetesen minden változtatást előzetesen beszéljünk meg a gyerekkel, hadd dönthessen ő abban, hogy mikor látja elérkezettnek az időt. Előfordul az is, hogy a gyerek tiltakozik a pelenka ellen, pedig még nem elég stabil a készség. Ilyenkor érdemes meggyőzni őt arról, hogy neki is jobb lesz, ha újra pelenkát kap addig, amíg muszáj.

9. Mikor alakul ki az éjszakai szobatisztaság?
Az éjszakai ágytisztaság a többségnél kicsit később alakul ki, mint a nappali szobatisztaság, ezért itt különösen fontos, hogy ne siessünk. Tartsunk ki a pelenka mellett addig, amíg teljesen feleslegessé nem válik!

Szerző: Rácz Tímea tanácsadó szakpszichológus (www.tanacsadopszichologus.hu),
Megjelent a Family magazin 2012/1. számában (A cikk eredeti címe: Búcsú a pelenkától)
Fotó: Unsplash/Charles DeLuvio


Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2012.02.29