Miről árulkodnak a gyerekrajzok?

Sashalmi Ágnes

Gyerek fejlődése

Sashalmi Ágnes


Egyik barátnőm, akit munkája kéthavonta külföldre szólít, s ez idő alatt baby sitter vigyáz a gyermekeire, hazaérve a beszámolók mellett rajzoltatja is a gyerekeket.

Kérdezhetik, miért?
A rajz információkkal szolgál a gyerek gondolatairól, s arról, hogy hogyan érzi magát a világban.  Lehetőség, hogy betekintsünk a gyerek lelkébe és érzelmi állapotáról kapjunk képet.

Szavak helyett is rajzol a gyermek
A gyerek őszinte. Soha nem rajzol feleslegesen vagy felesleges dolgot csak úgy, hogy ne gondolná komolyan. Oka van a formának, s oka a színek használatának. Mind, mind megannyi apró jel, melyet a tudatalattija küld jelzésként. Érdemes hát élni e gazdag forrással, hisz amit szavakba még nem tud önteni, kirajzolja magából.

Mit tükröznek a gyermekrajzok?
Bizonyított tény, hogy a problémák előbb jelennek meg a rajzon, minthogy a gyerek viselkedése ezt tükrözné. Ezért fontos, hogy biztassuk a rajzolásra és értékeljük a műveit, hogy legyen kedve rajzolni.

A rajz kulcs a gyerek lelkéhez a szülő és a szakember kezében. Izgalmas okfejtés, hisz minden változás, ami csak megjelenik a rajzon, a gyermekben végbement változásra utal. Ilyenkor kérdezni érdemes, s nagy tapintattal hallgatni, bármi is legyen a válasz.

A színek, témák szerepe a rajzokon
Ha a színek változnak, s komorabbakra cseréli őket, a gyermek félelmére is utalhat.
Ha az eddig rajzolt témákat felváltja egy teljesen új, akkor nyitott a változásra, s egy fejlődési lépcsővel fejjebb lépett.

A rajz elhelyezkedése, mérete
Ha a rajz elhelyezkedése, mérete változik, önbizalommal, önértékeléssel kapcsolatos a változás.

Jó tanács
Úgy vélem, a legfontosabb, hogy a szülő a rajzokat úgy értékelje mint az önkifejezés egyik eszközét. Az esetlegesen bennük megmutatkozó feszültségeket pedig sok-sok játékkal, beszélgetéssel és nevetéssel oldja, még kialakulásuk kezdetén.


Sashalmi Ágnes

Gyerek fejlődése

Sashalmi Ágnes


2012.05.29