Mikor mit tud a baba? Baj, ha később csinálja, mint a többi gyerek? - Gyermek-gyógytornász válaszol

Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


Mikor mit tud a baba? Baj, ha később csinálja, mint a többi gyerek? - Gyermek-gyógytornász válaszol Mikor mit kell tudnia a babának? Baj-e, ha a baba később fordul át, később mászik, ül, vagy jár, mint társai? Mit tehetünk, ha nem olyan ütemben fejlődik, mint a társai? Milyen problémát okoz, ha kimarad egy-egy lépcsőfok a mozgásfejlődésében?

A mozgásfejlődés lépcsőire számtalan besorolás létezik, amely beosztja hónaponként a mozgásfejlődését, de egyik sem szentírás. A baba mozgásfejlődését egy bizonyos szintig egyénileg kell elbírálni. Kovács Andrea gyermek-gyógytornász megosztotta velünk a legfontosabb tudnivalókat.

Nagyvonalakban a baba mozgásfejlődés-lépcsőről:
- 3 hónapos korban: fej tartása minden irányban a gravitációval szemben
- 6 hónapos korban: forgás mindkét irányban hátról hasra és hasról hátra
- 8 hónapos korban: váltott kúszás, tempós haladással, ülés
- 10 hónapos korban: négykézláb mászás, stabil ülés, felállás
- 12 hónapos korban: lépegetés kapaszkodva, 1- 2 lépés
- 13 hónapos korban: önálló járás

Olvasd el ezt is!
Baba fejlődése hónapról hónapra - A legfontosabb mérföldkövek 1 hónapos kortól 6 éves korig »


Természetesen ez sok mindentől függ és egyénileg kell elbírálni. Függhet a baba izomtónusától, súlyától, a szülők mozgásfejlődésétől, hányadik gyerek, motiválhatóságától, alaptermészetétől, egyebektől.



Baj, ha késik a baba mozgásfejlődése?
Nem az a baj, hogy 3-4 hónappal később végzik a mozgásokat, mint a társaik, hanem az, hogy nem adnak megfelelő szenzomotoros ingert a szervezetük számára a mozgásokkal, amelytől fejlődhetnek. A fordulás az 180 fokos fordulat, a kúszás egyenes vonalú mozgás, a hengeredés 360 fok és ezek variációja... 

Ha elmarad a baba mozgásfejlődése, így nem kap megfelelő időben, megfelelő szenzoros ingereket, akkor fontos, hogy  a szenzomotoros ingereket mesterségesen vigyük be a babába.

Mit tehetsz, ha elmarad a baba mozgásfejlődése?
Ebben az esetben a szülők forduljanak gyermekgyógytornászhoz a baba mozgásvizsgálata és gyógytornáztatása és/vagy gyógytorna feladatok összeállítása érdekében.

Hogyan hat a szenzomotoros torna?
A szenzomotoros torna nem feltétlen oldja meg a mozgásszervi problémákat, viszont profin segít más területeket, hogy ne maradjon el a baba.

A szenzoros tornával a vesztibuláris rendszert ingereljük, mely a belső fül csontos labirintusában helyezkedik el, és a három, egymásra merőleges, félkörös ívjáratban elmozduló folyadék révén érzékeli a fej térbeli, minden irányú elmozdulását, vibráció érzését, gravitációt.

Az anyaméhben az embrió legelső érzékszerveként az egyensúlyi rendszer indul fejlődésnek. Ez létfontosságú a tartás, a mozgás, idő-, tér-, mélyérzékelés szempontjából.

Később az írás, olvasás mini térben való tájékozódás is fontossá válik. Ha a gyermeknek problémája van az írással vagy olvasással, azt is szenzomotoros tornával lehet fejleszteni.

Milyen szenzomotoros tornát végezhetsz, ha elmarad a baba mozgásfejlődése?
Természetesen az a legjobb, ha ezt szakember írja össze, de általánosságban:
-    hintázás minden irányban (fekvő hinta),
-    nagylabdán hintáztatás, előre-hátra, jobb-bal körbe-körbe, le-fel  (kb. 55cm, 65 cm),
-    lepedőben hintáztatás,
-    forgás körbe-körbe

Ebben a videóban is találsz pár ötletet óvodás korú gyerekeknek:



Fotó: Rawpixel


Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


2012.08.24