Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Kiközösített gyerekek - mit tehet a szülő? - Szülők Lapja

Kiközösített gyerekek - mit tehet a szülő?


Kamaszkoruk felé közeledve a gyerekek szabadidejük egyre nagyobb részét töltik a barátaikkal, akik többnyire az osztálytársaik közül kerülnek ki. Együtt mennek haza az iskolából, edzésről, önfeledten nevetgélnek, új játékokról, filmekről beszélgetnek.

Szerző: Szülők lapja
2012-10-02
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy egy gyermek kortárscsoportjának perifériájára kerül, csúfolás, pletykálkodás és kirekesztés tárgyává válik.  

Mi a kiközösítés?
A kiközösítés egy csoportnak egy egyénnel szembeni, tartósan ismétlődő, negatív, agresszív hozzáállása, amely különböző formákban nyilvánulhat meg. Lehetnek fizikai jelei (verés, hajhúzás, köpés, rúgás, kifosztás), verbális megnyilatkozásai (bántó megjegyzések, képek, hírek terjesztése, fenyegetések), illetve indirekt módon is megvalósulhat (moziba, születésnapra való meghívás elmulasztása, játékból való kihagyás).
Jóllehet mind a lányok, mind pedig a fiúk között elofordul, megjelenése nemenként nagyon különbözo képet mutat. Amíg a lányokra inkább az indirekt és verbális zaklatási módok jellemzoek, a fiúk gyakrabban élnek a fizikai bántalmazással. A kiközösítés oka – általánosságban megfogalmazva – az, hogy a csoport egyik tagjának a viselkedése, kedvtelése, öltözködése nem igazodik a hangadók elvárásához. Ezek a szerepek tehát nem állandóak, csoportonként és időszakonként változhatnak, de az, aki éppen az „áldozat” szerepét tölti be, egymaga nem tud változtatni a helyzetén.

A kiközösítés hatásai hosszú távon
A kirekesztettségnek – annak ellenére, hogy kívülről sokszor csupán „gyerekes játéknak” tűnik – nagyon komoly, mély és hosszú távú hatásai lehetnek.
A kiskamaszok lelki fejlődésének legfőbb kérdése a „Ki vagyok?” és a „Mennyit érek?”. A saját magukról alkotott képük nemcsak a családból hozott tapasztalataikon és az iskolai teljesítményükön, hanem a kortársaiktól kapott visszajelzéseken, a velük való kapcsolat minőségén is alapul. A kiközösítés következményeképpen súlyos károsodást szenvedhet az önértékelésük, így önmagukról helytelen, bizonytalan vagy torz képet alkothatnak. Ha a kitaszítottság állapota hosszú időn keresztül fennáll, az a gyermek elszigetelődéséhez, befelé fordulásához vezethet. Mindennek a pályaválasztás kapujában sorsdöntő szerepe is lehet: feladhat korábban kedvelt tevékenységeket, és romolhat a tanulmányi eredménye is.

Mit tehet a szülő?
A kiközösített gyermekek gyakran szégyellik helyzetüket, és az irántuk tanúsított viselkedést a saját hibájuknak tartják, számos esetben pedig félnek attól, hogy ha a felnőtt beavatkozik az eseményekbe, még rosszabbá válik a helyzetük. Mindezek miatt a szülők ritkán értesülnek gyermekük kirekesztett voltáról. A probléma felismerését segítheti azonban, ha figyelemmel kísérjük gyermekünk hétköznapjait, amelybe beletartozik a tanáraival való rendszeres kapcsolattartás és a naponkénti őszinte, szeretetteljes érdeklődés. Azt is jó tudni, hogy a kiközösítésről szóló gyermeki beszámolók sok esetben úgy tűnhetnek, mintha csupán egy ártatlan tréfa vagy egyszerű figyelmetlenség állna a háttérben. Ahhoz, hogy eldönthessük, mennyire komoly a gond, fontos tehát pontosíttatnunk, hogy az adott esemény milyen gyakran történik meg. De a legtöbbet azzal tehetjük, ha a gyermekünk megtapasztalhatja: bizalommal fordulhat a szüleihez, és kisebb-nagyobb problémáit egyaránt komolyan veszik.

A következő jelek utalhatnak az iskolai kiközösítésre:  
•    a kiskamasz nem szeret iskolába járni, nem beszél az ott történtekről,
•    romlanak az osztályzatai,
•    feltűnően csendessé, visszahúzódóvá válik,
•    a tanítási időn kívül nem találkozik az osztálytársaival; ha vannak barátai, inkább más közegből kerülnek ki,
•    megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok jelennek meg újra meg újra a testén,
•    gyakran megbetegszik,
•    éjszaka sokszor felriad,
•    rendszeresen és ok nélkül eltűnnek tárgyai (telefon, tolltartó, zsebpénz).

Közösen kell fellépni a kirekesztettség ellen
A kiközösítést átélő gyermeknek leginkább a szülei feltétlen szeretetéről való bizonyosságra, a bennük való bizalomra, az önértékelése megerősítésére van szüksége – az értékeinek a felismertetésével és a gyengeségeinek az elfogadtatásával. Mindez neki is segít abban, hogy megküzdjön a kirekesztettség állapotával, de természetesen ehhez pszichológus segítségét is igénybe lehet venni. Ahhoz, hogy a társainak az iránta való viselkedése megváltozzon, a legtöbb esetben elengedhetetlen az iskolával és az osztályfőnökkel közösen kialakított megoldási stratégia kidolgozása és alkalmazása is.

Brockhauser Ildikó
pszichológus
Family.hu

 

Címkék: kiközösített gyermek, kiközösítés, szülő, osztálytárs, kirekesztettség

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Játszótéri konfliktusok – Mikor kell a szülőnek beleavatkoznia?

Az a szülő, aki 1-3 éves korú gyermeket nevel, biztosan találkozott már - elsősorban a játszótéren - azzal a jelenséggel, hogy csemetéje egy bizonyos játék, vagy tárgy miatt konfliktusba keveredett egy másik gyermekkel. Észrevesszük-e egyáltalán ezeket és ha igen, hogyan reagáljunk rá? Mikor kell, és mikor nem kell beleavatkozni?

tovább a cikkre
Mennyire támogatod gyermekedet a barátkozásban? Teszt

Mennyire támogatod gyermekedet a barátkozásban? Tesztünk kitöltésével megtudhatod a választ!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza