Milyen cipőt, csizmát, otthoni cipőt viseljen a gyermekünk?

Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


Milyen cipőt, csizmát, otthoni cipőt viseljen a gyermekünk?

A szülő egy gyermekcipőtől azt várja, hogy egészséges, kényelmes és esztétikus legyen. A tökéletes gyermeklábbeli sok szempontnak kell, megfeleljen és nagyon egyedi elbírálást igényel, hogy aktuálisan kinek éppen milyen való.

A gyermeklábbeli kiválasztás általános szempontjai lehetnek:
- az aktuális életkor
- az aktuális évszak
- a meglévő mozgásfejlettség
- a genetikai öröklés
- a lábizom, szalag, erőssége
- a lábfej alakja
- a testsúly talajra terhelés elosztása
- a cipő viselési helyszíne
A gyermeklábbeli kiválasztás speciális szempontjai a különböző „lábszerkezetek” határozzák meg,  mely  főleg szakemberek dolga.

Gyermekcipő „márkák”
Az már mindenki tudja, hogy1 éves kor alatt szakemberként főleg a puha talpú cipőket ajánljuk. A puha talpú cipőkből széles skálán lehet válogatni úgy mintákban, mint árakban és ez a cipő funkcióját nem befolyásolja.

Lúdtalpas és bokasüllyedéses lábakra az ortopéd orvos a supinációs cipőket ajánlja. Több gyermekcipő-cég is van, amelyik beleépíti a cipőibe. A supináció azt jelenti, hogy a talpat enyhén befordítjuk, ezt a cipőkben egy kis ékkel érik el, aminek a vastagabbik része belül és vékonyabbik része kívül helyezkedik el.
 
Azoknál a gyermekeknél, akiknél tanácstalanok vagyunk, a cipőjüket szoktuk sokat vizsgálni, hol nyomódik, hol kopik.
Megjelent egy új márkájú cipő (memo diagnosztikai talp), melynek a talpa 6 részre van osztva és meg is van számozva. Kb. egy hónap viselés után van ahol lekopnak bizonyos részek és az hogy, melyik rész a 6 közül, az mutatja meg a további teendőket. A teendők lehetnek: gyógytorna, betét 1, betét 2, ortopéd orvos, vagy ezek kombinációja, vagy nincs teendő.
 
Azoknál a gyermekeknél, akiknek már erősítettük a lábukat gyógytornával,  a dinamikus tornáztató cipőket szoktuk javasolni, melyben észrevétlenül erősödik a lábuk.

Téli lábbeli
A hideg beálltával sokan kérdezik, hogy télen milyen lábbelit vegyenek?
Bentre váltakozva a tapadós zokni és ha szükséges cipő, akkor a fent leírtakat ajánljuk.
Kintre ajánlunk egy tetszés szerinti gyermekcsizmát, hisz napi 1- 2 óránál többet egy kisgyermek nem jár kint, így napi időtartamban a benti (pl. óvodai cipő) dominál.

Óvodába  főleg hajlékony talpú cipőt ajánlok, otthonra pedig csúszásgátlós zoknit, vagy ami ennél profibb, az a bőr tutyi. A dupla bőr jól szigetel, nem csúszik és mégis minden ingert érez a talp.

Legyen több cipője is a kicsinek
Gyermekgyógytornászként a szülőknek azt szoktam ajánlani, hogy ne csak egy fajta márkájú (szerkezetû) cipője legyen a gyermekeknek, hanem találkozzon és alkalmazkodjon a láb többféle ingerhez is.
Természetesen gyógytornászként a megelőzés,  a játékos gyógytorna híve is vagyok, a jó cipőválasztás mellett. Újdonságként megemlíteném nemrég megjelent nagy népszerûségnek örvendő könyvünket, a „Mackógyógytorna lúdtalp ellen”, mely 30 otthoni érdekes feladatot tartalmaz.

Fotó: Freepik


Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


2013.01.02