Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Milyen cipőt, csizmát, otthoni cipőt viseljen a gyermekünk? - Szülők Lapja

Milyen cipőt, csizmát, otthoni cipőt viseljen a gyermekünk?


A szülő egy gyermekcipőtől azt várja, hogy egészséges, kényelmes és esztétikus legyen.
A tökéletes gyermeklábbeli sok szempontnak kell, megfeleljen és nagyon egyedi elbírálást igényel, hogy aktuálisan kinek éppen milyen való.

Szerző: Kovács Andrea
2013-01-02
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Kovács Andrea
Gyermek gyógytornász
kérdezd szakértőnket a témában >>

A gyermeklábbeli kiválasztás általános szempontjai lehetnek:
- az aktuális életkor
- az aktuális évszak
- a meglévő mozgásfejlettség
- a genetikai öröklés
- a lábizom, szalag, erőssége
- a lábfej alakja
- a testsúly talajra terhelés elosztása
- a cipő viselési helyszíne
A gyermeklábbeli kiválasztás speciális szempontjai a különböző „lábszerkezetek” határozzák meg,  mely  főleg szakemberek dolga.

Gyermekcipő „márkák”
Az már mindenki tudja, hogy1 éves kor alatt szakemberként főleg a puha talpú cipőket ajánljuk. A puha talpú cipőkből széles skálán lehet válogatni úgy mintákban, mint árakban és ez a cipő funkcióját nem befolyásolja.

Lúdtalpas és bokasüllyedéses lábakra az ortopéd orvos a supinációs cipőket ajánlja. Több gyermekcipő-cég is van, amelyik beleépíti a cipőibe. A supináció azt jelenti, hogy a talpat enyhén befordítjuk, ezt a cipőkben egy kis ékkel érik el, aminek a vastagabbik része belül és vékonyabbik része kívül helyezkedik el.
 
Azoknál a gyermekeknél, akiknél tanácstalanok vagyunk, a cipőjüket szoktuk sokat vizsgálni, hol nyomódik, hol kopik.
Megjelent egy új márkájú cipő (memo diagnosztikai talp), melynek a talpa 6 részre van osztva és meg is van számozva. Kb. egy hónap viselés után van ahol lekopnak bizonyos részek és az hogy, melyik rész a 6 közül, az mutatja meg a további teendőket. A teendők lehetnek: gyógytorna, betét 1, betét 2, ortopéd orvos, vagy ezek kombinációja, vagy nincs teendő.
 
Azoknál a gyermekeknél, akiknek már erősítettük a lábukat gyógytornával,  a dinamikus tornáztató cipőket szoktuk javasolni, melyben észrevétlenül erősödik a lábuk.

Téli lábbeli
A hideg beálltával sokan kérdezik, hogy télen milyen lábbelit vegyenek?
Bentre váltakozva a tapadós zokni és ha szükséges cipő, akkor a fent leírtakat ajánljuk.
Kintre ajánlunk egy tetszés szerinti gyermekcsizmát, hisz napi 1- 2 óránál többet egy kisgyermek nem jár kint, így napi időtartamban a benti (pl. óvodai cipő) dominál.

Óvodába  főleg hajlékony talpú cipőt ajánlok, otthonra pedig csúszásgátlós zoknit, vagy ami ennél profibb, az a bőr tutyi. A dupla bőr jól szigetel, nem csúszik és mégis minden ingert érez a talp.

Legyen több cipője is a kicsinek
Gyermekgyógytornászként a szülőknek azt szoktam ajánlani, hogy ne csak egy fajta márkájú (szerkezetû) cipője legyen a gyermekeknek, hanem találkozzon és alkalmazkodjon a láb többféle ingerhez is.
Természetesen gyógytornászként a megelőzés,  a játékos gyógytorna híve is vagyok, a jó cipőválasztás mellett. Újdonságként megemlíteném nemrég megjelent nagy népszerûségnek örvendő könyvünket, a „Mackógyógytorna lúdtalp ellen”, mely 30 otthoni érdekes feladatot tartalmaz.

 

Címkék: cipő, csizma, otthoni cipő, gyermekcipő, gyermeklábbeli, lúdtalp, bokasüllyedés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz
Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz

Az okostelefonok korában milliónyi képet csinálunk nap mint nap, egy részüket digitálisan őrizgetjük, néhányat posztolunk a Facebookra. A legtöbbről azonban elfeledkezünk, a sok adat között később pedig már lehetetlenség visszakeresni. Ezért a legemlékezetesebb pillanatokat érdemes kinyomtatni, és albumba rendezni.

tovább a cikkre
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?

A túl korai vagy a helytelenül megkezdett hozzátáplálás, illetve a gyermekkori vashiány lehet a felelős azért, hogy az emberiség negyede vérszegény, százból ketten pedig lisztérzékenyek derül ki a WHO adataiból. Mikor szabad a tehéntejet bevezetni babáknál? Mikortól adható glutén gyerekeknek? Szakértők válaszait a cikkben találod.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Kovács Andrea - Gyermek gyógytornász

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Ezért veszélyes túl sok fotót megosztanod gyermekedről a közösségi oldalakon! - Miért árt a gyereknek a sharenting?

vissza vissza