Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Lapos fej csecsemőkorban - Szülők Lapja

Lapos fej csecsemőkorban


Mitől lesz a lapos feje a babáknak? Hogyan kezelhető a lapos fej csecsemőkorban? Kihez forduljunk, ha a baba feje lapos? Gyógytornász szakértőnk bemutatja a lapos fej kialakulásának okait és lehetséges kezelését.

Szerző: Kovács Andrea
2013-05-30
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Kovács Andrea
Gyermek gyógytornász
kérdezd szakértőnket a témában >>
A csecsemők buksija könnyen eldeformálódhat saját súlya alatt, mivel a koponya kezdetben nagyon képlékeny. Munkám során tapasztaltam, hogy a rossz pozíció lapos fejűséget, a lapos fejűség rossz pozíciót eredményez (főleg a féloldali).

Melyik baba hajlamos a „lapos fej” kialakulására?
- a „nagyon puha fejű” babák,
- a nagy súlyú babák,
- a nagy fejű babák
- a lusta babák,
- a koraszülött babák,
- a csak háton fekvő babák
- az ikerbabák.....

Az emberi koponya 6 csontból áll, amelyek csak később forrnak össze, magzati korban bizonyos fokig elmozdulnak, elcsúsznak egymáson. A koponyaméret némi csökkentésével könnyíti meg a természet a baba útját a szülőcsatornán keresztül. Még a születést követően is rugalmasak maradnak a csontok néhány hétig, hónapig, tehát a fej alakját tudjuk kicsit befolyásolni a fektetéssel, párnákkal, pozíciókkal.

A kisbaba megszületése után ideje nagyobb részét ágyban tölti. Ahhoz, hogy jól érezze magát és egészségesen feküdhessen, gondosan kell megvetni az ágyát.

Mit tehetünk a „lapos fej” elkerülése érdekében?
- Gyakran változtassuk a csecsemő helyzetét az ágyban, (néha erre legyen a feje az ágyban és máskor fordítva).  Így lehet a legjobban megelőzni az ún. fekvési károsodásokat, például a ferdenyakúságot, vagy a fej deformálódását. Helyezzük gyakran hasra, vagy fordítsuk oldalra a babát!

- Nappal változtassuk a fekvőhelyét. Nem mindegy, hogy min és hol fekszik a baba. Az egy-két hónapos csecsemő csak minimális helyváltoztatásra képes, de az ő esetében is lényeges, hogy ne mindig a kiságyában legyen.

- Tegyük le a talajra a babát. A néhány hónapos csecsemő számára nagyon fontos, hogy napközben éber állapotban, nagyobb, tér álljon a rendelkezésére. Ezen nagyobb területen a csecsemő jobban mozog, könnyebben játszik.

- Használjuk megelőzésképpen a speciális lyukas babapárnát alváshoz, játékhoz, utazáshoz, szundikáláshoz… napi pár órában vagy szükség esetén többet is.

Kihez forduljunk, ha a baba feje lapos?
Tanácsos szakemberhez fordulni (orvoshoz, gyermek gyógytornászhoz), mert a fejforma csak 1 éves kor alatt befolyásolható. A vizsgálaton megbeszélhetik a fej laposságának mértékét, hasznos tanácsokkal láthatják el, vagy különböző terápiát javasolhatnak.
A babafej „lapossága- kereksége” cranio méterrel mérhető. A lapos fej lehet szimmetrikus és aszimmetrikus lapos, ezek közül vannak súlyosabb és enyhébb esetek is.

Hogyan kezelhető a lapos babafej súlyos esetekben?
- koponya ortézissel,
- műtéttel,
- pozicionálásokkal,
- manuál terápiával,
- cranio sacralis terápiával,
- kinesio taping-gel,
- gyógytornával
- speciális lyukas babapárnával

Címkék: laposfejű, baba, babafej, megelőzés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Mikor mit tud a baba? Baj, ha később csinálja, mint a többi gyermek?

Mikor mit kell tudnia a babának? Baj-e, ha a baba később fordul át, később mászik, ül, vagy jár, mint társai? Mit tehetünk, ha nem olyan ütemben fejlődik, mint a társai? Milyen problémát okoz, ha kimarad egy-egy lépcsőfok a mozgásfejlődésében?

tovább a cikkre
Torticollis - ferdenyak (mozgásszervi betegségek)

Ez a kifejezés a fej elcsavarodását és oldalra dőlését jelenti. A probléma forrása a nyak izmainak akaraton kívüli összehúzódásából ered. A torticollis lehet veleszületett, vagy megszerzett.

tovább a cikkre
Mit játsszunk a csecsemővel - hónapról-hónapra

Az első 12 hónapban a baba legfőbb eszköze a világ felfedezéséhez a látás és a tapintás. A szem-kéz koordináció egy bonyolult folyamat, reflexek leépülése, tudatos cselekvések felfedezése, begyakorlása.

tovább a cikkre
Csípőficamszűrés

Csípőficamszűrésen minden csecsemőnek kötelező részt vennie 6 hetes kor körül.
Kialakulásában főleg örökletes tényezők, de környezeti hatások (például faros fekvés, ikerterhesség, méhen belüli téraránytalanság) is szerepet játszhatnak.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Kovács Andrea - Gyermek gyógytornász

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza