Köldökcsonk kezelése: Fontos tudnivalók a hintőporozásról - Gyermeksebész válaszol

Dr. Bűdi Tamás

Kisgyerek fejlődése

Dr. Bűdi Tamás


Köldökcsonk kezelése: Fontos tudnivalók a hintőporozásról - Gyermeksebész válaszol Hogyan kell kezelni az újszülött köldökcsonkját? Hintőporozzuk-e a baba köldökcsonkját? Meddig szabad hintőporozni a köldökcsonkot? Hogyan kell kezelni az újszülött köldökcsonkját? Hintőporozzuk-e a baba köldökcsonkját? Meddig szabad hintőporozni a köldökcsonkot? Szakorvos válaszol.

Köldökcsonk ellátása
Ez esetben a szó szoros értelemében nem sebről van szó, de beszélnünk kell róla, hiszen az újszülöttek köldöke egy sebfelület, amin keresztül a kórokozók bejuthatnak a szervezetbe, ezáltal a köldökcsonk ellátása során a sebkezelés elvei szerint kell eljárnod.


 
Szabad-e hintőporozni a köldökcsonkot?
A hintőpornak létjogosultsága szinte már csak újszülött korban van, akkor is csak az első néhány napban, azt követően inkább árt, mint használ. A hintőpor a köldökcsonkot szárítja, vizet von el belőle, az így kialakult száraz környezetben pedig a kórokozók kevésbé tudnak szaporodni, ami fontos a fertőzések megelőzésében.

Miután a köldökcsonk beszáradt, a hintőporozást már célszerű abbahagynod. A köldökben összegyűlt hintőpor ugyanis a magába szívott folyadékkal együtt idővel páncélszerű réteggé áll össze, mely alatt párás, ideális környezet alakul ki a baktériumok számára.

A csonk beszáradását követően a köldököt tisztítsuk ki alkoholos vattapálcával, és hintőpor helyett néhány csepp jódoldattal (Betadine) ecseteljük be. Ezt naponta egyszer célszerű elvégezni, amíg a köldök teljesen be nem gyógyul.

Kell orvos vagy sem?
Összegezve az előzőeket, amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy mi a teendő, akkor helyesebb orvost felkeresni, bármilyen problémáról is legyen szó. Eleven gyermekek esetében a szülők általában előbb-utóbb profi sebkezelővé válnak, de amíg ez a rutin nem alakul ki, ne félj kérdezni, illetve orvoshoz fordulni!

Szerző: Bűdi Tamás gyermeksebész
Fotó: Unsplash/Gabriel Tovar

Dr. Bűdi Tamás

Kisgyerek fejlődése

Dr. Bűdi Tamás


2013.07.23