Vigyázat! Sok gyermekcipő eldeformálja a baba lábát!

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


Továbbra is sok a kifogásolható minőségű gyermekcipő, állapította meg a fogyasztóvédelmi hatóság idei vizsgálata, ezért szükségesnek látják e területen az újabb ellenőrzéseket e termékcsoportnál.
19 pár gyermekcipőből mindössze 3 pár felel meg
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közleménye szerint az idén 19 pár gyermekcipőt vizsgáltak, és mindössze 3 pár felelt meg  teljes egészében a biztonsági előírásoknak. Az ellenőrzést azért tartották szükségesnek az idén is, mert a korábbi, 2009-ben és 2012-ben folytatott laboratóriumi vizsgálatokban is magas volt a kifogásolási arány.
 
Milyen gyermekcipőket vizsgáltak?
Az idén 19 termékmintát vizsgáltak: 6 pár szandált, 2 pár vászoncipőt, 4 pár félcipőt, 1 pár papucsot és 6 pár kislány alkalmi félcipőt.
 
Mire figyeljünk gyermekcipő vásárláskor?
A vizsgálat alapján a fogyasztóvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyermekcipőkön a nem megfelelően rögzített gyöngyök, flitterek, lelógó részek, rojtok, zsinórok fulladásveszélyt jelentenek, balesetet okozhatnak. A merev, kemény talpszerkezetű és hegyes orr-rész kialakítású gyerekcipők pedig akadályozzák a gyermekláb egészséges fejlődését, maradandó deformációt okozhat.
 
A vizsgálat eredménye:
A vizsgálat kimutatta, hogy 16 pár gyermeklábbelinél a díszítőelemek leválásához szükséges erő az előírt érték alatt volt, használat során a kisgyermekek ezeket a díszítéseket könnyen leszedhetik a lábbeliről, amelyek a légutakba kerülve fulladásveszélyt jelenthetnek.
 
A szakemberek a nem megfelelő formakialakítást 6 pár lábbelinél kifogásolták leginkább a merev, kemény járótalp és elkeskenyedő orr-rész, illetve 1 terméknél a merevítő elemek hiánya miatt.
Az azonosító jelölést - például a modellszámot - 1 papucs kivételével megfelelően tüntették fel, ezzel szemben a gyártó adatait mindössze 1 pár cipőn, az importőrt 2 pár terméken írták ki. A felhasznált anyagokat 14 pár lábbelin megfelelően jelölték, 2 terméken egyáltalán nem tüntették fel, 3 mintán pedig nem a valós összetételnek megfelelő információt tették közzé.
 
Kép: freedigitalphotos.net
Forrás: MTI

Szülők lapja

Gyerek fejlődése

Szülők lapja


2013.08.13