Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > 7 egyszerű játék, amivel segítheted gyermeked beszédfejlődését - Mire figyelj oda szülőként? Logopédus taná - Szülők Lapja

7 egyszerű játék, amivel segítheted gyermeked beszédfejlődését - Mire figyelj oda szülőként? Logopédus tanácsai

Szülőklapja képA beszédkészség és az önbizalom szorosan összefügg. A környezet ösztönzése, aktív közreműködése nélkül a gyermek sohasem tanulná meg az anyanyelvét.

Szerző: Szülők lapja
2018-04-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A beszéd az emberiség nagy ajándéka. Ha közölni szeretnénk valamit, ha meg akarjuk értetni magunkat, ha érvényesülni szeretnénk, akkor kommunikálnunk kell. A beszédtanuláshoz sok időre és türelemre van szükség, mivel a beszéd nagyon összetett tevékenység. Hogyan segítheted gyermeked beszédfejlődését? Logopédus szakértőnk tanácsai.

A beszédképzésben résztvevő szervek, illetve a szervek közötti kapcsolatban 100 különböző izom található, melyek beszéd közben az agy irányításával egyszerre működnek. Fontos szerv a fül, a kimondott szavakat érzékeli, az ingert továbbítja az agyba.Lehet erősíteni a beszédben részt vevő izmokat
A gyermek először mindig az érzékszerveivel tapasztalja meg azokat a dolgokat, amiket megtanul. Ha a beszéd létrehozásához szükséges izmok nem elég érősek, ha nem sikerül őket megfelelően koordinálni, vagy valamely szerv sérül, akkor beszéd- vagy hangképzési zavar keletkezik. A szervek fejlődését nem befolyásolhatjuk, de az izmokat, erősíthetjük, az érzékelést fejleszthetjük. Segíthetjük a szókincsfejlődést, a nyelvtani szabályok elsajátítását, a beszédértés javulását.

A gyermek már születése előtt észleli, megkülönbözteti a hangokat. Az első naptól, mint egy kis szivacs, úgy szívja magába a nyelvi ingereket és reagál rájuk. A hallásnak nagy jelentősége van, hiszen a helyes beszédnek és a megértésnek az alapfeltétele.
 

7 egyszerű játék, ami segíti a beszédfejlődést


Olyan játékokat gyűjtöttem össze, melyek segítenek a beszédhez szükséges izmok tornáztatásában, fejlesztik a hallási figyelmet, valamint a szókincset.

1. Gyertyalobogtatás
A gyertyaláng elfújása könnyű, nem úgy, mint a láng lobogtatása, amikor is úgy kell megfújni a lángot, hogy csak lobogjon, de ne lobbanjon el. Próbáljuk ki, ki tudja tovább lobogtatni a lángot!

2. Ropi-evés
Egyszerűnek hangzik, kivéve, ha nem használhatjuk evés közben a kezünket. Tegyél egy tálcára ropit és kérd meg a gyermeked, hogy eszegessen belőle - Mennyit tud 2 perc alatt megenni?

3. Állathangok utánzása
Állatos mesekönyv nézegetése közben mi is utánozhatjuk a hangjukat.
Mit mond a csacsi? i-á, i-á
Hogy megy a lovacska? csettintés
Mit mond a farkas? a-u, a-u
Hogy visít a kismalac? u-i,u-i
Hogy kiabál az oroszlán? á-á
Mit mond a bárány? bee-bee

4. Irányhallás
A gyermek csukott szemmel ül. Valamilyen hangot adó tárggyal körbejárunk, valahol megállunk és megszólaltatjuk a tárgyat. A gyermeknek meg kell mutatnia, melyik irányból jön a hang. Ha eltalálta, szerepet cserélünk.

5. Hangos kindertojások
Kettesével töltsünk Kinderes tojásdobozkákba dolgokat. Pl. homokot, vizet, babszemeket, gemkapcsot, stb. Az ismert memóriajátékhoz hasonlóan itt is meg kell keresni a párokat.

6. Szógyűjtés főfogalmakhoz
Nagyobb gyermekkel kipróbálhatjuk a különböző főfogalmakhoz tartozó szavak gyűjtését. Egyet a szülő mondjon, egyet a gyermek. Pl. Mondjunk állatokat! Mondjunk bútorokat! Mondjunk járműveket! stb.

7. Szógyűjtés kezdő szótaggal
Mire gondolok, ha azt mondom: ma-? (mama, majom) má-? (mákos, mászik) me-? (mesél, meccs), mé-? (mézes, méhecske), mi-? (miért, mini), mó-? (mókus, móka), mu-? (mutogat, munka), mű-? (műhely, működik).
A többi mássalhangzóval is végig lehet venni a sort. Ha nem talál a gyermek, próbáljunk segíteni neki: vagy mutogassunk el egy, az adott szótaggal kezdődő szót, vagy rajzoljuk le, esetleg írjuk körbe, a szó említése nélkül.
 

Jó tanácsok szülőknek (nem csak) a beszédtanulás idejére


- Az öröm a tanulás alapvető feltétele. Élvezzük az együtt játszást! Váljunk mi gyermekké, ne várjuk gyermekünktől, hogy felnőtt legyen!
- Ne követeljünk túl sokat gyermekünktől! Előfordul, hogy a nagy elvárások miatt nem akar a gyermek beszélgetni.
- A gyermeknek szüksége van a visszajelzésre. A pozitív visszajelzés biztonságot ad.
- A rágás erősíti a szájizmokat! Ne vágjuk le a kenyér héját! A rágógumizás, a szűk szívószál használata edzi a szájizmokat.

Minden gyermek egyedi, fejlődési ritmusa más. Ha apróbb rendellenességet észlelünk, kérdéseink lennének gyermekünk beszédfejlődésével kapcsolatban, keressünk fel egy logopédust. Minden óvodában dolgozik logopédus, fordulhatnak hozzá bizalommal.

Szerző: Oláh Andrea logopédus
Fotó: Unsplash/Troy T

Címkék: beszéd, beszédfejlődés, beszédkészség, kommunikáció, anyanyelv

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz
Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz

Az okostelefonok korában milliónyi képet csinálunk nap mint nap, egy részüket digitálisan őrizgetjük, néhányat posztolunk a Facebookra. A legtöbbről azonban elfeledkezünk, a sok adat között később pedig már lehetetlenség visszakeresni. Ezért a legemlékezetesebb pillanatokat érdemes kinyomtatni, és albumba rendezni.

tovább a cikkre
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?

A túl korai vagy a helytelenül megkezdett hozzátáplálás, illetve a gyermekkori vashiány lehet a felelős azért, hogy az emberiség negyede vérszegény, százból ketten pedig lisztérzékenyek derül ki a WHO adataiból. Mikor szabad a tehéntejet bevezetni babáknál? Mikortól adható glutén gyerekeknek? Szakértők válaszait a cikkben találod.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 10 dkg burgonya főzőlé

Recept:

10 dkg krumplit apró kockára vágunk, fedő alatt puhára főzünk annyi vízben, hogy épp ellepje a burgonyát.
Főzés után szitán áttörjük és a főzőlével habosra keverjük. A csecsemőnek kiskanállal adjuk.

Az alaposan megmosott burgonyát h&eacut(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Boldogtalan lesz az a gyerek, akit folyton fegyelmeznek. Ezt csináld helyette!

vissza vissza