Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Rajzolás kisgyerekeknél - Mikor alakul ki? Miért fontos? Hogyan értelmezd a rajzokat? - Szülők Lapja

Rajzolás kisgyerekeknél - Mikor alakul ki? Miért fontos? Hogyan értelmezd a rajzokat?


A rajzolás a kisgyermek impulzív, spontán, játékos tevékenysége. Mozgásos cselekvésekből indul ki. A gyerekek kezének csontosodása, a finom mozgásainak összerendezettsége - amely az írás valódi elsajátításához szükséges -, csak a 7. életév körül alakul ki. Fontos, hogy addig biztosítsunk számukra minél több lehetőséget a gyakorláshoz!

Szerző: Szülők lapja
2008-04-17
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A kicsik jól és színesen ábrázolnak, érdeklődnek a különböző anyagok, technikák iránt, szívesen kipróbálnak minden újat. Nagyon fontos, hogy minél kisebb egy gyerek, annál nagyobb felületen tevékenykedhessen.

Terítsünk le egy nagy viaszos vásznat, és arra tegyünk papírt. Tegyük lehetővé, hogy maguktól, spontán rajzoljanak, fessenek, gyurmázzanak, vágjanak. A kisgyerekek szeretik az erős, élénk színeket. Kezdetben zsírkrétát adjunk, majd 3 oldalú, vastag ceruzát.

Ne feledjük, a gyermek azt rajzolja le, amit tud, és ahogyan tudja, ahogy emlékeiben él. Egy-egy részletet kiragad, az erőteljesebben jelenik meg. Rajzain kezdetben jellemző az aránytalanság, az átlátszóság, a téri irányok keveredése. Ne próbáljuk meg sémákra tanítani, hagyjuk szárnyalni a fantáziáját, kreativitását! Ha a felnőttek állandóan javítják a gyermeket, egy idő után elveszti érdeklődését.

Egyéni stílus
Már óvodáskorban - 4 éves kortól kezdve - kialakul az egyéni stílus, megjelennek a gyermekre jellemző sajátosságok. A rajzi jellegzetességek felismerhető személyiségjegyekké válnak. Színhasználat, kompozíció, mintázat, stb. alapján be lehet azonosítani a gyermekek rajzát.

Emberábrázolás
Az emberfigurák megjelenésének különböző szakaszai vannak óvodáskorban. Először az ún. fej-láb emberke jelenik meg a gyermek rajzán, ez kb. 4 éves korig tart. A tagolatlan fej-törzs formából 2 hosszú láb nyúlik ki, majd később megjelenik a két kar is. 4-6 éves kor között differenciálódik az emberfigura.

A kisgyerek nem mindig képes ábrázolni azt, amit az emberről tud, lát. A fejlődés nem lineáris itt sem. A gyermek bármely szakaszban visszatérhet egy korábban rajzolt sémához. A részletek, arányok érzelmi színezetet öltenek. Számukra kedves testrész óriásira nő, míg a lényegtelenek kicsik vagy meg se jelennek a rajzán.

A teljes és részletes emberfigura kialakulása átnyúlik az iskoláskorra.

Színek használata
A színek nyújtotta öröm fontosabbá válhat számukra, mint a valósághű színezés. Ebből ered az élénk, esetleg szokatlan színezés. Ezek mágikus szemléletet is kifejezhetnek., hiszen a gyermek rajzaiban épp úgy, mint a mesékben, minden lehetséges.

Bár gyakran halljuk, de a színek nem minden esetben utalnak ún. lelki sérülésre, problémára. A fekete és sötét színektől nem kell megijedni, nem minden esetben jelenti azt, hogy a kisgyermeknek lelki problémái vannak. Lehet, hogy az adott hangulati állapotban ez tetszett neki a legjobban.Viszont a rendszeres szokatlan színezés, zsúfoltság, aránytalanság kifejezhet vágyódást, szorongást, szeretetet vagy agressziót.
 
Szerző: Németh Adél óvodapedagógus
Fotó: freepik/freepik

Címkék: művész, rajzolás, ábrázolás, játékos tevékenység, stílus, színek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz
Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz

Az okostelefonok korában milliónyi képet csinálunk nap mint nap, egy részüket digitálisan őrizgetjük, néhányat posztolunk a Facebookra. A legtöbbről azonban elfeledkezünk, a sok adat között később pedig már lehetetlenség visszakeresni. Ezért a legemlékezetesebb pillanatokat érdemes kinyomtatni, és albumba rendezni.

tovább a cikkre
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?

A túl korai vagy a helytelenül megkezdett hozzátáplálás, illetve a gyermekkori vashiány lehet a felelős azért, hogy az emberiség negyede vérszegény, százból ketten pedig lisztérzékenyek derül ki a WHO adataiból. Mikor szabad a tehéntejet bevezetni babáknál? Mikortól adható glutén gyerekeknek? Szakértők válaszait a cikkben találod.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Salátafőzelék burgonyával

Salátafőzelék burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg saláta 6,5 dkg burgonya

Recept:

A salátát és a krumplit fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, majd szitán áttörjük és a főzőlével kikeverjük.

Az alaposan megmosott burgonyát héjában is megfőzhetjük, illetve tűzhely sütőjében meg is süthetjük. A színes főz(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Koronavírus: Ez most a magyarországi helyzet! - Mit tegyél szülőként, ha a gyerek a koronavírusról kérdez?

vissza vissza