Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Rajzolás kisgyerekeknél - Mikor kezd el rajzolni egy kisgyerek? Hogyan értelmezd a gyerekrajzokat? - Szülők Lapja

Rajzolás kisgyerekeknél - Mikor kezd el rajzolni egy kisgyerek? Hogyan értelmezd a gyerekrajzokat?

Szülőklapja képA rajzolás a kisgyermek impulzív, spontán, játékos tevékenysége. Mozgásos cselekvésekből indul ki. A gyerekek kezének csontosodása, a finom mozgásainak összerendezettsége - amely az írás valódi elsajátításához szükséges - csak a 7. életév körül alakul ki.

Szerző: Szülők lapja
2008-04-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A kicsik jól és színesen ábrázolnak, érdeklődnek a különböző anyagok, technikák iránt, szívesen kipróbálnak minden újat. Nagyon fontos, hogy minél kisebb egy gyerek, annál nagyobb felületen tevékenykedhessen.

Terítsünk le egy nagy viaszos vásznat, és arra tegyünk papírt. Tegyük lehetővé, hogy maguktól, spontán rajzoljanak, fessenek, gyurmázzanak, vágjanak. A kisgyerekek szeretik az erős, élénk színeket. Kezdetben zsírkrétát adjunk, majd 3 oldalú, vastag ceruzát.

Ne feledjük, a gyermek azt rajzolja le, amit tud, és ahogyan tudja, ahogy emlékeiben él. Egy-egy részletet kiragad, az erőteljesebben jelenik meg. Rajzain kezdetben jellemző az aránytalanság, az átlátszóság, a téri irányok keveredése. Ne próbáljuk meg sémákra tanítani, hagyjuk szárnyalni a fantáziáját, kreativitását! Ha a felnőttek állandóan javítják a gyermeket, egy idő után elveszti érdeklődését.Egyéni stílus
Már óvodáskorban - 4 éves kortól kezdve - kialakul az egyéni stílus, megjelennek a gyermekre jellemző sajátosságok. A rajzi jellegzetességek felismerhető személyiségjegyekké válnak. Színhasználat, kompozíció, mintázat, stb. alapján be lehet azonosítani a gyermekek rajzát.

Emberábrázolás
Az emberfigurák megjelenésének különböző szakaszai vannak óvodáskorban. Először az ún. fej-láb emberke jelenik meg a gyermek rajzán, ez kb. 4 éves korig tart. A tagolatlan fej-törzs formából 2 hosszú láb nyúlik ki, majd később megjelenik a két kar is. 4-6 éves kor között differenciálódik az emberfigura.

A kisgyerek nem mindig képes ábrázolni azt, amit az emberről tud, lát. A fejlődés nem lineáris itt sem. A gyermek bármely szakaszban visszatérhet egy korábban rajzolt sémához. A részletek, arányok érzelmi színezetet öltenek. Számukra kedves testrész óriásira nő, míg a lényegtelenek kicsik vagy meg se jelennek a rajzán.

A teljes és részletes emberfigura kialakulása átnyúlik az iskoláskorra.

Színek használata
A színek nyújtotta öröm fontosabbá válhat számukra, mint a valósághű színezés. Ebből ered az élénk, esetleg szokatlan színezés. Ezek mágikus szemléletet is kifejezhetnek., hiszen a gyermek rajzaiban épp úgy, mint a mesékben, minden lehetséges.

Bár gyakran halljuk, de a színek nem minden esetben utalnak ún. lelki sérülésre, problémára. A fekete és sötét színektől nem kell megijedni, nem minden esetben jelenti azt, hogy a kisgyermeknek lelki problémái vannak. Lehet, hogy az adott hangulati állapotban ez tetszett neki a legjobban.Viszont a rendszeres szokatlan színezés, zsúfoltság, aránytalanság kifejezhet vágyódást, szorongást, szeretetet vagy agressziót.
 
Szerző: Németh Adél óvodapedagógus
Fotó: Pixabay

Címkék: művész, rajzolás, ábrázolás, játékos tevékenység, stílus, színek

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz
Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz

Az okostelefonok korában milliónyi képet csinálunk nap mint nap, egy részüket digitálisan őrizgetjük, néhányat posztolunk a Facebookra. A legtöbbről azonban elfeledkezünk, a sok adat között később pedig már lehetetlenség visszakeresni. Ezért a legemlékezetesebb pillanatokat érdemes kinyomtatni, és albumba rendezni.

tovább a cikkre
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?

A túl korai vagy a helytelenül megkezdett hozzátáplálás, illetve a gyermekkori vashiány lehet a felelős azért, hogy az emberiség negyede vérszegény, százból ketten pedig lisztérzékenyek derül ki a WHO adataiból. Mikor szabad a tehéntejet bevezetni babáknál? Mikortól adható glutén gyerekeknek? Szakértők válaszait a cikkben találod.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zabkorpás pogácsa

Zabkorpás pogácsa

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300 g liszt 100 g zabkorpa 200 ml tejföl 2 db tojás 150 g margarin 20 g élesztő só

Recept:

Az élesztőt kevés tejjel és kis cukorral felfuttatjuk. A sóval kevert lisztet összedolgozzuk a margarinnal, tejföllel, a tojások sárgájával, a zabkorpával, és a felfuttatott élesztővel. A tésztát jól átgyúrjuk, meleg helyen kelni hagyjuk kb. fél órá(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Bölcsődei támogatás igénylése 2022: Így kaphatsz akár havi 40 ezer forintot, amíg óvodás nem lesz a gyerek

vissza vissza