Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Korai kétnyelvűség - Szülők Lapja

Korai kétnyelvűség


A korai nyelvtanítás helyességét erősíti a nyelvészek által megfigyelt ún. „biológiai sorompó” jelensége is. A kutatók szerint két fontos „biológiai sorompó” van az ember életében, amelynek nemcsak az anyanyelv elsajátításában van döntő szerepe, de az idegen nyelv megtanulásában is.

Szerző: Szülők lapja
2008-04-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az első ilyen sorompó 3-6 éves korban záródik le, ekkorra az anyanyelv elsajátításának sikeresen be kell fejeződnie ahhoz, hogy a gyermek iskolaérett legyen. A második sorompó 10-13 éves kor körül záródik le.
Ha eddig az életkorig nem éri nyelvi inger a gyermeket, akkor soha nem fogja életkorának megfelelő szinten birtokolni az adott nyelvet.
A kora gyermekkori nyelvelsajátítás alapvetően különbözik a későbbi életkorokban zajló nyelvtanulástól. Míg a piciknél spontán, természetes tevékenység, amely nélkülöz mindenféle direkt tanítást, addig a későbbiekben ez egy fáradságos folyamat.
A későbbi tudatos nyelvtanulást is hatékonyabbá teszi, ha gyermekként már találkozott valaki az adott idegen nyelvvel. Ezért ezek a gyerekek rendszerint magasabb szintet érnek el. A picik nyitottak, nincsenek gátlásaik, szorongásai, bátran kommunikálnak.
Mindezek csak egészséges fejlődésmenetű gyermekekre vonatkoznak. Ha a kicsi beszédfejlődési menetében zavar tapasztalható, már egészen más a helyzet.

Kétnyelvű óvoda
Speciális feladatot vállal magára az óvoda, ahol kétnyelvű nevelés folyik. A nyelvek használatának arányát a gyermekcsoport nyelvismerete határozza meg. Az érdeklődés felkeltése, a gyermek utánzókedvének kihasználása, az életszerű foglalkozások segítik a nyelvelsajátítást, a gyermek nyelvhez való viszonyának alakítását.
Egy mesét el lehet táncolni, énekelni, a szavakat ritmizálni lehet, összeköthető az akusztikus élmény a vizuálissal, amely a korai nyelvelsajátítás bázisa.
Ezáltal kényszer nélkül teszik vonzóvá a nyelvet a pedagógusok. Játékként kínálják fel a nyelvet, szem előtt tartva a gyermekek életkori sajátosságait.

A szülők többsége szeretné gyermeke nyelvtanítását minél korábban elkezdeni, s ezt az igényt elégíti ki az óvoda, ahol a kisgyermek életkori sajátosságait figyelembe véve játékos, daloló- mondókázó tevékenységgé válik a nyelvtanulás.


Szerző: Németh Adél óvodapedagógus

Címkék: korai kétnyelvűség, baba, anyanyelv, idegen nyelv, nyelvtanítás, nyelvelsajátítás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz
Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz

Az okostelefonok korában milliónyi képet csinálunk nap mint nap, egy részüket digitálisan őrizgetjük, néhányat posztolunk a Facebookra. A legtöbbről azonban elfeledkezünk, a sok adat között később pedig már lehetetlenség visszakeresni. Ezért a legemlékezetesebb pillanatokat érdemes kinyomtatni, és albumba rendezni.

tovább a cikkre
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?

A túl korai vagy a helytelenül megkezdett hozzátáplálás, illetve a gyermekkori vashiány lehet a felelős azért, hogy az emberiség negyede vérszegény, százból ketten pedig lisztérzékenyek derül ki a WHO adataiból. Mikor szabad a tehéntejet bevezetni babáknál? Mikortól adható glutén gyerekeknek? Szakértők válaszait a cikkben találod.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 250 g teljes kiőrlésű rétestészta lap 1 nagyobb vöröshagyma 150 g gomba 50 g félzsíros túró 3 nagyobb sárgarépa 2 közepes cukkini 2 ek. napraforgó étolaj 50 ml 1,5 %-os tej 25 g teljes kiőrlésű liszt 100 g zsírszegény sajt 1 pohár natúr, zsírszegény joghurt őrölt fehérbors, szerecsendió, bazsalikom, petrezselyemzöld, oregánó, kakukkfű, metélőhagyma

Recept: A vöröshagymát először félbe, majd karikákra vágjuk. A gombát és a cukkinit felszeleteljük, a sárgarépát hasábokra vágjuk, majd ezeket egy teflonserpenyőben az olaj felén átfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejet és a fűszereket, és amikor a tej felforr, vékonyan megs(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Szobatisztaság télen? - 4 hasznos praktika, amivel könnyebben leszokik a gyerek a pelenkáról

vissza vissza