Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Korai kétnyelvűség - Szülők Lapja

Korai kétnyelvűség


A korai nyelvtanítás helyességét erősíti a nyelvészek által megfigyelt ún. „biológiai sorompó” jelensége is. A kutatók szerint két fontos „biológiai sorompó” van az ember életében, amelynek nemcsak az anyanyelv elsajátításában van döntő szerepe, de az idegen nyelv megtanulásában is.

Szerző: Szülők lapja
2008-04-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az első ilyen sorompó 3-6 éves korban záródik le, ekkorra az anyanyelv elsajátításának sikeresen be kell fejeződnie ahhoz, hogy a gyermek iskolaérett legyen. A második sorompó 10-13 éves kor körül záródik le.
Ha eddig az életkorig nem éri nyelvi inger a gyermeket, akkor soha nem fogja életkorának megfelelő szinten birtokolni az adott nyelvet.
A kora gyermekkori nyelvelsajátítás alapvetően különbözik a későbbi életkorokban zajló nyelvtanulástól. Míg a piciknél spontán, természetes tevékenység, amely nélkülöz mindenféle direkt tanítást, addig a későbbiekben ez egy fáradságos folyamat.
A későbbi tudatos nyelvtanulást is hatékonyabbá teszi, ha gyermekként már találkozott valaki az adott idegen nyelvvel. Ezért ezek a gyerekek rendszerint magasabb szintet érnek el. A picik nyitottak, nincsenek gátlásaik, szorongásai, bátran kommunikálnak.
Mindezek csak egészséges fejlődésmenetű gyermekekre vonatkoznak. Ha a kicsi beszédfejlődési menetében zavar tapasztalható, már egészen más a helyzet.

Kétnyelvű óvoda
Speciális feladatot vállal magára az óvoda, ahol kétnyelvű nevelés folyik. A nyelvek használatának arányát a gyermekcsoport nyelvismerete határozza meg. Az érdeklődés felkeltése, a gyermek utánzókedvének kihasználása, az életszerű foglalkozások segítik a nyelvelsajátítást, a gyermek nyelvhez való viszonyának alakítását.
Egy mesét el lehet táncolni, énekelni, a szavakat ritmizálni lehet, összeköthető az akusztikus élmény a vizuálissal, amely a korai nyelvelsajátítás bázisa.
Ezáltal kényszer nélkül teszik vonzóvá a nyelvet a pedagógusok. Játékként kínálják fel a nyelvet, szem előtt tartva a gyermekek életkori sajátosságait.

A szülők többsége szeretné gyermeke nyelvtanítását minél korábban elkezdeni, s ezt az igényt elégíti ki az óvoda, ahol a kisgyermek életkori sajátosságait figyelembe véve játékos, daloló- mondókázó tevékenységgé válik a nyelvtanulás.


Szerző: Németh Adél óvodapedagógus

Címkék: korai kétnyelvűség, baba, anyanyelv, idegen nyelv, nyelvtanítás, nyelvelsajátítás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz
Kötelező babafotók: 10+1 pillanat, amit örökítsd meg a kisbabáddal, még mielőtt 1 éves lesz

Az okostelefonok korában milliónyi képet csinálunk nap mint nap, egy részüket digitálisan őrizgetjük, néhányat posztolunk a Facebookra. A legtöbbről azonban elfeledkezünk, a sok adat között később pedig már lehetetlenség visszakeresni. Ezért a legemlékezetesebb pillanatokat érdemes kinyomtatni, és albumba rendezni.

tovább a cikkre
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?
Hozzátáplálás: ezeket a hibákat követi el a legtöbb szülő a hozzátáplálás során! Mire figyelj oda, hogy gyermeked egészségesen fejlődjön?

A túl korai vagy a helytelenül megkezdett hozzátáplálás, illetve a gyermekkori vashiány lehet a felelős azért, hogy az emberiség negyede vérszegény, százból ketten pedig lisztérzékenyek derül ki a WHO adataiból. Mikor szabad a tehéntejet bevezetni babáknál? Mikortól adható glutén gyerekeknek? Szakértők válaszait a cikkben találod.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza