Kúszást segítő gyógytorna gyakorlatok babáknak - Ezeket javasolja a gyermek gyógytornász

Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


Kúszást segítő gyógytorna gyakorlatok babáknak - Ezeket javasolja a gyermek gyógytornász Nem ritka eset, hogy a babák mozgásfejlődéséből kimarad a kúszás. Mi ennek az oka, és milyen gyakorlatokat végezzünk a babával? Mikor kell már szakemberhez fordulni?

Nem ritka eset, hogy a babák mozgásfejlődéséből kimarad a kúszás. Mi ennek az oka, és milyen gyakorlatokat végezzünk a babával? Mikor kell már szakemberhez fordulni? Kovács Andrea gyermek gyógytornász tanácsai.

A kúszás elmaradásának okai
A nagymozgások közül a kúszás az, ami a legtöbbször kimarad a babák mozgásfejlődéséből. Mint tudjuk, a kúszás egy nagyon fontos nagymozgás és szükséges a helyes mozgásfejlődéshez is.

A kúszás időrendben a forgás és a négykézláb járás között helyezkedik el, 6 és 8 hónapos kor között alakul/fejlődik/csiszolódik.

A kúszás késésének, elmaradásának számtalan oka lehet, amit szakember (neurológus, ortopéd, vagy gyermekgyógytornász) állapíthat meg. Ilyen okok lehetnek ortopédiai, neurológiai betegségek, vagy csak egyszerűen a nagy súly, vagy esetleg az, hogy egyedül keveset van a talajon a baba.


 

A legjobb gyakorlatok a kúszás fejlesztésére


Ha eddig (6 hónapos korig) minden rendben ment (fejtartás, hason kitámasztás, forgás mindkét irányban) csak nehezen indul a kúszás, akkor naponta 2x gyakorolhatja a következő gyakorlatokat:

1. A babát fogja a hóna alatt háttal, emelje magasra a fejünk fölé és le egészen, míg a lábujja a talajhoz ér 10x

2. Hason fekve alkartámaszban hintáztassa, döntögesse a babát jobbra, balra 10x

3. Hason fekve hajlítsa be a baba egyik, majd másik lábát felváltva (térdek 90 fokáig) 20x

4. Tegye a babát hasra egy díszpárnára úgy, hogy csak a lába és a medencéje legyen a párnán, és csalogassa előre valami érdekes tárggyal 2x

5. Kúszassa a babát előre 2 métert, csúszós felületen (parketta) úgy, hogy hajlítsa be egyik lábát 90 fokig, tegye a talpa alá a kezét és várja meg, hogy eltolja magát (majd másik lábbal is)

6. A babát fogja a hóna alatt szemben, és forogjon jobbra 360 fokot, majd balra 2x

Ha két hét gyakorlás után nem haladnak, vagy féloldalasan, vagy hátrafelé kúszik a baba, akkor keressen fel egy neurológus orvost vagy gyermekgyógytornászt mozgásvizsgálatért és további gyakorlatokért, tanácsokért.

Szerző: Kovács Andrea gyermek gyógytornász
Fotó: Pixabay


Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


2013.11.11