Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Babák, kisgyermekek napirendje korcsoportonként - Szülők Lapja

Babák, kisgyermekek napirendje korcsoportonként


A napirend kialakítása közel sem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Szakértőnk cikkéből kiderül, hogy milyen az ideális napirend születéstől kezdve egészen az ovis korig. Kimerült édesanyák most megtudhatják, hogy hogyan állítsák vissza a baba felborult napirendjét, illetve mit kell tenni a nehezen alvó babákkal.

Szerző: Csukovitsné Lovász Erzsébet
2014-02-12
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A szülők leggyakrabban napirend kialakítási kérdésekkel, illetve altatási és fürdetési témakörökben keresnek fel engem. Szeretnék rávilágítani ezek szoros és egyáltalán nem elhanyagolható összefüggéseire. Vegyük sorra mindezeket korszakokra bontva - Csukovitsné Lovász Erzsébet védőnő tanácsai.

Napi ritmus kialakítása a baba 3 hónapos korára
Amikor megszületik csecsemőnk, és hazakerülünk a kórházból, természetesen még nincs kialakult napirendünk, mert a baba igényeit figyelembe véve minden a szoptatás, illetve a tápszeres etetésről szól. Eleinte csak egyetlen kiszámítható és állandó időpont van az egész nap során - ez a esti fürdetési-altatási rituálé.

A baba két-három hónapos életkorában az édesanya egyik legfontosabb feladata az, hogy a babánál szépen-fokozatosan egy rendszeres és nyugodt napi ritmust alakítson ki, ami azonban egyáltalán nem könnyű feladat. Legyünk magunkkal egy kicsit megengedők, és a napi ritmus kialakítását semmiképpen ne értelmezzük szigorúan; kisebb időbeni eltérések, csúszások és minimális spontaneitás mindenképpen engedélyezett.

Ideális napirend 3-4 hónapos korban
Az egészen korán ébredő csecsemők a reggeli etetés után biztosan szunyókálnak egy keveset. A baba rövidke alvása után jöhet a kicsivel történő játékos foglalkozás. Majd a tízórai étkezés követően a kisbabák ismét alszanak egy keveset. Ébredés után nem sokkal már kínálhatjuk is az ebédet, és ha jól tele van a baba pocakja, akkor az biztosítja majd a délutáni nyugodt alvást.

Közel sem biztos azonban, hogy mindenki gyereke hajnalban ébred. A későn kelő babák napirendje egy picit azért másképpen alakul. A kényelmesebb napirendet követő csecsemők evéssel indítanak, ami után egy kis játék következik, majd egy rövidebb szundítás egészen a tízórai étkezésig, de akár az is előfordulhat, hogy egészen ebédig fent maradnak.

A nap második felében a kisbaba legnagyobb örömére hosszabb a játékidő, mint a délelőtt. A kora esti órákban elkezdünk készülni az esti fürdetési-fektetési-altatási rituáléra.

6 hónapos napirend és áttérés a napi ötszöri étkezésre
Mire belerázódna az anya a 3-4 hónapos kor környéki napi rutinba, addigra a baba egy újabb fejlődési szakaszba kerül. Lassan át kell hangolni magunkat a 6 hónapos kor környéki új napi időbeosztásra, amelyben már helye van a délelőtti gyümölcsevésnek és a déli főzelékeknek is. Ebben a korban térünk át az ideálisnak mondott napi ötszöri étkezési rendre (amit mellesleg az anyukáknak és a nagytestvéreknek is érdemes lenne követniük).

Amikor a baba fogzani kezd, akkor egy kicsit csalódottan tapasztalhatjuk, hogy borul a jól felépített napirend. Ne csüggedjünk, mert ez csak átmeneti és múló állapot!

Alvási nehézségek – mi a teendő a túl keveset vagy túl sokat alvó babákkal
Ha azt vesszük észre, hogy babánk szívesen átaludná az egész délutánt, túlságosan aluszékony napközben, akkor érdemes őt felkeltenünk, ezért cserébe éjszaka hosszabb alvási periódusokat kapunk.

Számíthatunk rá, hogy babánk hétről-hétre egyre élénkebb lesz, és ugyan kevesebbet fog aludni, de ahogy egyre mozgékonyabbá válik, alvásai is egyre mélyebbek lesznek. 

Nem mindenki mondhatja magát olyan szerencsésnek, hogy kisbabája jó alvó. Sokan panaszkodnak arra, hogy napközben keveset alszik a gyerekek (ezt én magam is megéltem). Sietősen fut végig a fejünkben, hogy ’most van egy fél órácskám, hogy gyorsan valamit elvégezzek, mert mindjárt ébred a baba, és megint a kicsivel kell foglalkoznom’. Ez esetben jó, ha találékonyak vagyunk, például részletekben végezzük el a házimunkát, mert az intenzív foglalkozást igénylő baba mellett amúgy sem tehetünk mást. Ha szerencsénk van, akkor cserébe ők éjjel jó alvók..

Első gyermeknél napközben még nem túl zajos a lakás. A babáknak nem feltétlenül van szükségük nagy csendre, bátran takarítsunk, hallgassunk zenét, semmiképpen nem indokolt lábujjhegyen járkálni. (Második gyermeknél az alapzajt már a nagytestvér biztosítja.)

Az esti fürdetés mindig azonos időben történjen!
Törekedjünk rá, hogy az esti rutin mindig azonos időben történjen. A fürdés közben kifáradt babánk már alig várja, hogy ehessen. Az altatás egyik nap könnyebben megy, másik nap pedig nehezebben. Ha nem akar elaludni a kicsi azonnal, akkor türelmes és többszöri ringatással, mondókázással, esti énekekkel segítsük őket elaludni.

Éjszaka a szobában csak hangulatfényt kapcsoljunk, és hacsak nem feltétlen muszáj, akkor ne zavarjuk a baba éjszakai nyugalmát minden etetéskor újabb pelenkacserével.

Bölcsődés és óvodás korban is kell a napirend
Kisded és ovis korban, amikor a gyerekek már csak egyszer alszanak délután, a délutáni pihenésükhöz -a babákkal ellentétben- már inkább csendet és nyugalmat igényelnek. A napirend állandósága és megtartása bölcsődés és óvodás korban is lényeges, a biztonságérzet mellett hosszú távú haszna is van.

Amikor majd közösségbe kerül gyermekünk, ahol szintén napirendhez kell igazodni, még fontosabbá válik az, hogy gyerek a nyugodt éjszakai alvásokkal bírja a közösséggel járó megterheléseket.

Borulhat a napirend utazáskor és betegségek idején
Ne izgassuk magunkat feleslegesen, ha a betegségek, illetve utazások során borul a napirend.

Utazás alkalmával hiába próbálunk meg az alvásidőhöz ragaszkodni vagy igazodni, nem biztos, hogy menni fog. Mivel a gyermek az utazás miatt kevesebbet mozog, változhat az ébrenléte és az alvási igénye és periódusa is.

Amikor már megérkeztünk akár a rokonokhoz vagy egy szállodába, akkor nyugodtan újra ragaszkodjunk a szokásos napirendhez. 1-2 nap biztosan kell majd az átálláshoz, de aztán a gyermeket megnyugtatja, hogy anya és apa ott van vele, az elvárás vele szemben ugyanaz, mint otthon – és ezzel visszaáll a rend.

Nem csak utazáskor, hanem betegség esetén is borulhat a jól megszokott napirend. A kis betegek leginkább az ágyunkba, vagy szobánkba szoknak, de amint jobban kezdenek lenni, szépen visszaszoktatjuk őket a régi helyükre, és észrevétlenül visszarendezzük őket a jól bevált és megszokott napirendjükbe.

Néha unalmas mókuskeréknek érezzük a folyton ugyanúgy ismétlődő napi időbeosztást, a napi rutint. Azt tanácsolom, hogy ilyenkor vonjunk be egy lelkes nagyszülőt, keresztszülőt, vagy akár fizetett segítséget. Bátran kérjünk segítséget, mert a szülőknek is jár a pihenés és felfrissülés.

Szerző: Csukovitsné Lovász Erzsébet védőnő
Fotó: Freepik

Címkék: napirend, napi rutin, 3 hónapos napirend, 6 hónapos napirend, 3 hónapos baba, 6 hónapos baba, altatás, fürdetés, rossz alvó baba, altatási nehézség

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

4 szuper módszer a kisgyermekek elaltatásához

Bizonyára sok szülő tudna mesélni arról, hogy az esti lefekvés és elalvás nehézségekkel jár. Pedig fontos, hogy a kicsik esti elalvási rutinját már kicsi korban kialakítsuk, ezzel biztosítva a pihentető alvást számukra. Az alábbi cikkben egy játékos, mesés, meditációs módszert mutatunk be.

tovább a cikkre
Altatási szokások kialakítása, altatási problémák kezelése csecsemőknél, kisgyermekeknél - Védőnő tanácsai
Altatási szokások kialakítása, altatási problémák kezelése csecsemőknél, kisgyermekeknél - Védőnő tanácsai

Gyermekünk nyugodt napirendjét, alvását már csecsemőkortól fontos kialakítanunk. Keretet adunk a napnak, ez fontos gyermekünk életében és fontos az édesanyának is: biztonságot, állandóságot nyújt.

tovább a cikkre
Gyengéd fürdetés - az újszülött fürdetése - VIDEÓVAL

Közel kétmillióan látták már a youtube-on azt a videót, amelyben egy pár hónapos kisbabát fürdetnek a kórházban. A baba nem sír, nem tiltakozik, határozottan élvezi a procedúrát.

tovább a cikkre
A baba altatása - mire figyeljünk?

Lehet, hogy a kiságy, amit kiválasztott, tökéletes az Ön számára, de vizsgálja meg a baba szempontjából is.
Biztonság az ágyban! Mire figyeljünk otthon?

tovább a cikkre
Mondókák fürdetéshez, öltöztetéshez

Összegyűjtöttünk egy csokorra való mondókát, verset, hogy élvezetesebbé tegyük az esti mosakodást, fürdést és az öltözködést a kicsik számára.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza