Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Babamasszázs - Miért jó a babának? Milyen hatással van a babára? - Szülők Lapja

Babamasszázs - Miért jó a babának? Milyen hatással van a babára?


Babamasszázzsal kapcsolatos új cikksorozatunk első fejezetéből megtudhatjátok, hogy honnan származik a babamasszázs. Hogyan tanulhatják meg a szülők a gyakorlati fogásokat? Mi a célja és miért hasznos a kisbabákon alkalmazott egyszerű masszázs? Végül egy kedves történet segít megérteni a babamasszázs lényegét.

Szerző: Szabó Lajosné Margit
2014-06-26
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A csecsemők masszírozásának több ezer éves hagyománya van. A természet-közeli népeknél az érintés természetes része az életnek, és anyáról gyermekre száll a masszázs tudománya. A nyugati kultúrában a babamasszázs sajnos nem természetes része az életnek, de nagyon könnyen megérthető és elsajátítható.

A babamasszázs ősi indiai gyökerekhez nyúlik vissza
A babamasszázs az érintésművészet egyik alkalmazott formája, mely az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs, a jóga és a reflexológia elemeit ötvözi. Ezt a programot Vimala Schneider McClure állította össze, és alkalmazta elsőször saját gyermekein, majd elkezdte oktatni a szülőknek és szakembereknek. Vimala 1973-ban Észak-Indiában dolgozott egy árvaházban s ott tanulta meg a nagyobb lányoktól, hogyan kell a kicsiket masszírozni, s ezt egészítette ki a többi masszázselemmel.

Ma babamasszázs tanfolyamok készítik fel a szülőket
Vimala módszerét a babamasszázs-oktatók (CIMI-k) közvetítik a szülők felé, azaz tanítják meg a szülőket arra, hogy hogyan masszírozhatják kisbabájukat. A babamasszázs tanfolyamon az oktató egy játékbaba segítségével mutatja be a megfelelő masszázsfogásokat, amit a szülő saját kisbabáján azonnal ki is próbálhat.

Miért jó a babamasszázs?
A babamasszázs hozzájárul ahhoz, hogy gyermekeddel még szorosabb kapcsolatot tudj kialakítani, mialatt masszírozod, erősíted a közöttetek lévő kötődést, formálod személyiségét - ezáltal Te magad is formálódsz. A baba masszírozását szeretettel ajánlom minden gyakorló szülő figyelmébe, és javaslom, hogy illessze be a napi gondozási feladatok közé, ezáltal még több boldog percet fog megélni kisbabájával együtt.
A babamasszást nem csak gyakorló szülők sajátíthatják el, hanem a babamasszást várandósak is megtanulhatják, hogy a baba születését követően tudják majd alkalmazni.

Milyen hatásai vannak a babamasszázsnak?
Tapasztalatom alapján a babamasszázs elmélyíti kettőtök kapcsolatát, pozitívan változtatja meg hozzáállásodat a babához. Magabiztosabbá tesz a baba gondozását és megértését illetően. Emellett úgynevezett „pozitív mellékhatásai” vannak, melyek a pszichikai változásokon túl testileg is kifejtik hatásukat:

•    fokozódik a vér és- nyirokkeringés, ezáltal jobb lesz a sejtek oxigén ellátása, anyagcseréje
•    az egyes fogások az izmokat lazítják, más fogások tónusát fokozzák
•    a has masszázsa segíti az emésztőrendszer működését, ezáltal a baba komfortérzetét pozitívan befolyásolja
•    a mozgáskoordinációs gyakorlatok az ízületek lazítására, a két agyfélteke összehangolt működére vannak jó hatással
•    fejleszti a baba érzékszerveit (látás, hallás, szaglás, bőrérzékelés) az alkalmazott olajok illata, mondókák, szemkontaktus, érintések hatására
•    az érintés hatására csökken a stresszhormonok mennyisége, nő az oxytocin (simaizom összehúzó hatású) termelés, ami megkönnyíti az anyatej kiürülését


Szeretetet és biztonságot nyújtani a babának
Vimala így ír Indiában szerzett élményeiről Babamasszázs Gondos szülők kézikönyve című művében: „Útban a vasútállomásra- miután könnyes szemmel búcsút vettem az árvaháztól - a riksa megállt, hogy elengedjen egy bivalyszekeret. Jobbra az út mentén egy kis kunyhót láttam, amelyben egy család lakott. Mindössze néhány deszkából és vászonból állt az egész.
Egy fiatal anya ült az út menti porban, szeretetteljesen masszírozta ölében fekvő csecsemőjét és énekelt neki. Miközben őt néztem, arra gondoltam: az élet sokkal többről szól, mint puszta anyagi jólét. Alig van valamije, mégis csodálatos ajándékot tudott adni a babájának: szeretetet és biztonságot, amely segít a csöppségből együtt érző emberi lényt faragni.”


Hogy mikor érdemes elkezdeni, és milyen további pozitív hatásai vannak a babamasszázsnak, arról a következő cikkben lesz szó.

Szerző: Szabó Lajosné Margit, babamasszázs oktató
Fotó: FreedigithalPhotos

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: baba, baba-mama, babamasszázs, babagondozás, babaápolás, Vimala Schneider, CIMI, érintés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Babamasszázs videók

Mik a babamasszázs előnyei? Mikor és hogyan masszírozzuk a babát? Segít-e a babamasszázs a hasfájáson? Védőnőnk összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat. Sőt, 2 videót is láthattok a babamasszázsról!

tovább a cikkre
Gyengéd fürdetés - az újszülött fürdetése - VIDEÓVAL

Közel kétmillióan látták már a youtube-on azt a videót, amelyben egy pár hónapos kisbabát fürdetnek a kórházban. A baba nem sír, nem tiltakozik, határozottan élvezi a procedúrát.

tovább a cikkre
Játékos mondókák - tornáztatók, mozgásos játékok

Hüvelykujjam fölébredt,
Nyújtózkodott, jó reggelt.
Négy kis szomszéd ráfelelt:
Jó reggelt, jó reggelt!

tovább a cikkre
Mondókák csikizéshez, simogatáshoz

A babák imádják, ha simogatjuk, csikizzük őket. Ehhez gyűjtöttünk össze kedves mondókákat, amikhez útmutatást is adunk.

tovább a cikkre
A babamasszázs - gyengéd érintés - jótékony hatásai

A masszázs varázslatos hatását, amit őseink ösztönösen éreztek, napjainkban már tudományos tények is alátámasztják. A babák egészséges fejlődéséhez, érzelmi biztonságához nélkülözhetetlen a simogatás, az érintés, és a testközelség.

tovább a cikkre
Az újszülött fürdetése

A család és az újszülött életének fontos része a fürdetés. Ügyeljünk rá, hogy mindig játékos keretek között történjen. A csecsemőt mindig biztos kézzel tartsuk, hogy ne féljen a vízben. A fürdetés több szakaszból áll, nem csak abból, hogy vízbe tesszük és megmossuk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sportszelet süti - sütés nélküli sütemény

Sportszelet süti - sütés nélküli sütemény

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz darálva 20 dkg cukor 25 dkg margarin 4 púpozott kanál kakaópor 2 dl tej rumaroma Csokimázhoz: 1 tábla tortabevonó vagy étcsokoládé 2 ek étolaj vagy vaj

Recept: A kakaóport és a darált kekszet összekeverjük. A margarint felolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és a rumaromát, végül a kakaós kekszet is beledolgozzuk.
A jól összekevert masszát egy folpackkal borított négyszögletes edénybe helyezzü(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mellrák kialakulása: 8-ból 1 magyar nőt érint ez a daganatos betegség! - Videón a helyes otthoni mellvizsgálat menete

vissza vissza