5 hasznos vízi gyakorlat babáknak: Így fejleszd a kisbabád a vízparti nyaralás alatt vagy a kerti medencében

Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


5 hasznos vízi gyakorlat babáknak: Így fejleszd a kisbabád a vízparti nyaralás alatt vagy a kerti medencében Miért rendkívül hasznos a babák vízben történő tornáztatása? Hány hónapos kortól lehet a babákkal vízi gyakorlatokat végezni? Hogyan fejleszti a víz a babákat és a kisgyerekeket? Gyakorlatok, tippek vízpartra, otthonra, strandra vízi tréner szakértőnktől. A forró kánikulai napokon nem csak mi magunk vágyunk arra, hogy mihamarabb hűs vízbe mártózhassunk, hanem a babáknak is jól esik a pancsolás. A kellemes nyári délelőttök vagy délutánok, amikor napközben 30 Celsius fok körüli a hőmérséklet, ideálisak arra, hogy a babákat vízhez szoktassuk.

Vízparton, strandon, de akár még az otthoni kerti medencében (már ha van ilyen) a kicsiket nem csak megmárthatjuk a jóleső pancsivízben, hanem akár meg is tornáztathatjuk őket. Kössük össze a kellemest a hasznossal, és tartsunk nekik egy kis játékos baba vízi aerobikot, garantáltan imádni fogják.



A babapancsolás nem csak élmény, hanem fejlesztési lehetőség is egyben
A babák mozgásfejlesztése szempontjából a szenzoros gyógytorna egy fontos eszköz a szakemberek kezében, és ha mindez vízben történik, az csak fokozza az eredményeket.

Ha otthon vagy nyaralás alkalmával babamedence áll rendelkezésünkre, akkor fürödjön a baba, amennyit csak szeretne.

Ezekre ügyeljünk:
- a pancsolás lehetőleg étkezés után 2 órával történjen,
- mindig csak megfelelő hőmérsékletű vízben fürödjön a baba,
- és főként nagy odafigyelés mellett!

Miért hasznos a baba vízben történő mozgatása?
A víz már önmagában is hat a szervezetre, más mozgásélményt biztosít, mint a szárazföldi mozgás, hisz mások a látási, a hallási információk, más a bőrérzékelés, a felhajtóerő miatt más a mozgásérzet. A vízben való tornával a babák több és más mozgásélménnyel gazdagodnak, ingerlődik az idegrendszerük, javul az egyensúlyérzékük, tehát játék közben fejlődik, okosodik a baba. A fejlődés megnyilvánulhat akár a mennyiségileg vagy minőségileg a nagymozgásokban, a finommotorikában, a gondolkozásban vagy akár a kommunikációjában is.

Hány hónapos kortól lehet a babákkal vizeskedni?
- A vízben való rendszeres foglakozás akár 2-3 hónapos kortól is elkezdhető, de előtte kellő fokozatossággal szoktassuk hozzá a babát a nagyvízhez.
- Figyeljük a víz hőmérsékletét, tisztaságát, és ha a szabadban vagyunk, akkor a babát mindig kenjük be megfelelő naptejjel, legyen a fején sapka/kendő.
- Ne felejtsük, ha strandra megyünk, csak erre a célra kialakított vízi pelenkában lehet a medencékbe bemenni - az otthoni medencében mindez felesleges.

Tipp
A vízben való tartozódást foglakozást nem kell erőltetni, ha nincs kedve a babának, akkor próbálkozzunk később.


Fejlesztő torna babáknak medencében vagy élő vízben
Vízi fejlesztő tornát/játékot alkalmazhatjuk strandon a medencében, fürdésre alkalmas tavakban, vagy akár otthoni medencében. Már egy 2x2 méteres medence is megfelelhet erre a célra. Annyi helyre van szükség, hogy a baba kényelmesen elférjen, és tudjon megfelelően mozogni, mi pedig térdelhetünk vagy guggolhatunk a medence szélén lévő kisebb vízben.
 

5 tuti vízi gyakorlat babával - így csináld!


Legyen a baba szembe velünk, és fogjuk a babát a hóna alatt:

1. Mozgassuk a vízben jobbra-balra fél métert ütemesen 10x
2. Mozgassuk a vízben előre-hátra fél métert ütemesen10x
3. Forogjunk körbe 360 fokot a babával lassan jobbra, majd balra is 2x
4. Emeljük ki a babát a vízből magasra, majd vissza be a vízbe 5x
5. Sétáljunk a babával a vízben gyorsan körbe-körbe!

Egy biztonságos úszógumiban hagyjuk a babát, hogy ismerkedjen a vízzel kedvére, és közben folyamatosan legyünk mellette, figyeljünk oda rá.

A vízben több örömteli mozgásos tapasztalatszerzéssel fejlesztjük gyermekünk motoros és értelmi képességeit egyaránt, ami később meghálálja magát a nagy és finom mozgásfejlődésnél, vagy akár az írás-olvasás területén is.

A gyakorlatokat csak jó hangulatban és nagy örömmel végezzük!

Olvasd el ezt is!
Babaúszás: Hogyan és meddig működik a búvárreflex a babáknál? - Ezt mondja a babaúszás-oktató »


Szerző: Kovács Andrea gyógytornász, Mackorendelo.hu
Fotó: Freepik/zinkevych

Kovács Andrea

Kisgyerek fejlődése

Kovács Andrea


2014.07.30