Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > 5 hasznos vízi gyakorlat babáknak - Így fejlesszük a babákat a vízparti nyaralás alatt vagy otthon a kerti meden - Szülők Lapja

5 hasznos vízi gyakorlat babáknak - Így fejlesszük a babákat a vízparti nyaralás alatt vagy otthon a kerti medencében


Miért rendkívül hasznos a babák vízben történő tornáztatása? Hány hónapos kortól lehet a babákkal vízi gyakorlatokat végezni? Hogyan fejleszti a víz a babákat és a kisgyerekeket? Gyakorlatok, tippek vízpartra, otthonra, strandra vízi tréner szakértőnktől.

Szerző: Kovács Andrea
2014-07-30
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Kovács Andrea
Gyermek gyógytornász
kérdezd szakértőnket a témában >>
A forró kánikulai napokon nem csak mi magunk vágyunk arra, hogy mihamarabb hűs vízbe mártózhassunk, hanem a babáknak is jól esik a pancsolás. A kellemes nyári délelőttök vagy délutánok, amikor napközben 30 Celsius fok körüli a hőmérséklet, ideálisak arra, hogy a babákat vízhez szoktassuk. Vízparton, strandon, de akár még az otthoni kerti medencében (már ha van ilyen) a Kicsiket nem csak megmárthatjuk a jóleső pancsivízben, hanem akár meg is tornáztathatjuk őket. Kössük össze a kellemest a hasznossal, és tartsunk nekik egy kis játékos „baba-viziaerobic”–ot, garantáltan imádni fogják.

A babapancsolás nem csak élmény, hanem fejlesztési lehetőség is egyben
A babák mozgásfejlesztése szempontjából a szenzoros gyógytorna egy fontos eszköz a szakemberek kezében, és ha mindez vízben történik, az csak fokozza az eredményeket.
Ha otthon vagy nyaralás alkalmával babamedence áll rendelkezésünkre, akkor fürödjön a baba, amennyit csak szeretne.

Ezekre ügyeljünk:
- a pancsolás lehetőleg étkezés után 2 órával történjen,
- mindig csak megfelelő hőmérsékletű vízben fürödjön a baba,
- és főként nagy odafigyelés mellett!

Miért hasznos a baba vízben történő mozgatása?
A víz már önmagában is hat a szervezetre, más mozgásélményt biztosít, mint a szárazföldi mozgás, hisz mások a látási, a hallási információk, más a bőrérzékelés, a felhajtóerő miatt más a mozgásérzet. A vízben való tornával a babák több és más mozgásélménnyel gazdagodnak, ingerlődik az idegrendszerük, javul az egyensúlyérzékük, tehát játék közben fejlődik, okosodik a baba. A fejlődés megnyilvánulhat akár a mennyiségileg vagy minőségileg a nagymozgásokban, a finom motorikában, a gondolkozásban vagy akár a kommunikációjában is.

Hány hónapos kortól lehet a babákkal „vizeskedni”?
A vízben való rendszeres foglakozás akár 2-3 hónapos kortól is elkezdhető, de előtte kellő fokozatossággal szoktassuk hozzá a babát a nagyvízhez. Figyeljük a víz hőmérsékletét, tisztaságát, és ha a szabadban vagyunk, akkor a babát mindig kenjük be megfelelő naptejjel, és legyen a fején sapka/kendő. Ne felejtsük el, hogy ha strandra megyünk, csak erre a célra kialakított vízi pelenkában lehet a medencékbe bemenni - az otthoni medencében mindez felesleges.

Tipp
A vízben való tartozódást foglakozást nem kell erőltetni, ha nincs kedve  a babának akkor próbálkozzunk később.


Fejlesztő torna babáknak medencében vagy élő vízben
Vizi fejlesztő tornát/játékot alkalmazhatjuk strandon a medencében, fürdésre alkalmas tavakban, vagy akár otthoni medencében. Már egy 2x2 méteres medence is megfelelhet erre a célra. Annyi helyre van szükség, hogy a baba kényelmesen elférjen, és tudjon megfelelően mozogni, mi pedig térdelhetünk vagy gugolhatunk a medence szélén lévő kisebb vízben.

5 tuti vizi gyakorlat babával – így csináld!
Legyen a baba szembe velünk, és fogjuk a babát a hóna alatt:

1.    mozgassuk a vízben jobbra-balra fél métert ütemesen 10x
2.    mozgassuk a vízben előre-hátra fél métert ütemesen10x
3.    forogjunk körbe 360 fokot a babával lassan jobbra, majd balra is 2x
4.    emeljük ki a babát a vízből magasra, majd vissza be a vízbe 5x
5.    „sétáljunk” a babával a vízben gyorsan körbe-körbe!

Egy biztonságos úszógumiban hagyjuk a babát, hogy ismerkedjen a vízzel kedvére, és közben folyamatosan legyünk mellette, és figyeljünk oda rá.

NYEREMÉNYJÁTÉK, NYERD MEG VELÜNK A BABAPANCSI FÜZETET>>>

Segítségként összeállítottam 12 gyakorlatból álló gyakorlatsort, részletes leírással és rajzokkal melyet webáruházunkban megvásárolható Mackógyógytorna fejlesztő BABAPANCSI feladatsor néven.

5 hasznos vízi gyakorlat babáknak - Így fejlesszük  a babákat a vízparti nyaralás alatt vagy otthon a kerti medencében

A vízben több örömteli mozgásos tapasztalatszerzéssel fejlesztjük, gyermekünk motoros és értelmi képességeit egyaránt, ami később meghálálja magát a nagy és finom mozgásfejlődésnél vagy akár az írás olvasás területén is.
A gyakorlatokat csak jó hangulatban és nagy örömmel végezzük!

NYEREMÉNYJÁTÉK, NYERD MEG VELÜNK A BABAPANCSI FÜZETET>>>

Szép nyarat, pihenést és fejlődést kívánunk!

Szerző: Kovács Andrea gyógytornász
Fotó: Freedigitalphotos.net

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: baba, bébiúszás, vízi fejlesztés, vízi torna babáknak, babamedence

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Vigyük-e a csecsemőt babaúszásra?

Szabad babaúszásra vinni a csecsemőt? Ártunk, vagy használunk vele? Gyakrabban lesz beteg? Elkaphat fertőzéseket? Mikortól mehet a csecsemő babaúszásra?

tovább a cikkre
Babaúszás III. – hogy a baba valóban szeresse…

Ahhoz, hogy a baba szeresse az úszást, fontos, hogy a körülmények megfelelőek legyenek, de ugyanilyen fontos, hogy ne ijesszük meg. Az első alkalmakkor csak imitált merüléseket végezzünk, nehogy negatív élményben legyen része. Ennek ellenére is előfordulhat, hogy a foglalkozásokon sír, nyűgös, ennek számtalan oka lehet.

tovább a cikkre
Babaúszás II. – tudnivalók a tanfolyamokról

A helyszín megválasztásánál nem elég csak a helyszín közelségét figyelembe venni, ennél sokkal fontosabb tényezők is vannak. A víz hőfoka, a csoport létszáma, a helyszín egyéb funkciói mind befolyásolják, hogy gyermekünk szívesen veszi-e majd a foglalkozásokat, vagy idegenkedve fogadja azokat.

tovább a cikkre
Babaúszás I. – A felkészítés már otthon elkezdhető

A babákat 3 hónapos koruktól vihetjük ún. babaúszásra, de már ezt megelőzően otthon elkezdhetjük a felkészülést a későbbi tanfolyamra. Ha a "babaúszást", mint programot jól képzett szakemberek megfelelő gyakorlattal végzik, úgy hasznosnak tekinthető akár prevenciós jelleggel, akár korai fejlesztés céljából.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Kovács Andrea - Gyermek gyógytornász

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sportszelet süti - sütés nélküli sütemény

Sportszelet süti - sütés nélküli sütemény

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz darálva 20 dkg cukor 25 dkg margarin 4 púpozott kanál kakaópor 2 dl tej rumaroma Csokimázhoz: 1 tábla tortabevonó vagy étcsokoládé 2 ek étolaj vagy vaj

Recept: A kakaóport és a darált kekszet összekeverjük. A margarint felolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és a rumaromát, végül a kakaós kekszet is beledolgozzuk.
A jól összekevert masszát egy folpackkal borított négyszögletes edénybe helyezzü(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mellrák kialakulása: 8-ból 1 magyar nőt érint ez a daganatos betegség! - Videón a helyes otthoni mellvizsgálat menete

vissza vissza