Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Babaúszás II. – tudnivalók a tanfolyamokról - Szülők Lapja

Babaúszás II. – tudnivalók a tanfolyamokról


A helyszín megválasztásánál nem elég csak a helyszín közelségét figyelembe venni, ennél sokkal fontosabb tényezők is vannak. A víz hőfoka, a csoport létszáma, a helyszín egyéb funkciói mind befolyásolják, hogy gyermekünk szívesen veszi-e majd a foglalkozásokat, vagy idegenkedve fogadja azokat.

Szerző: Szülők lapja
2008-10-28
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az Angolna Víziiskola vezetője, M. Kecskés Edit – 15 év babaúszás oktatói tapasztalatra alapozva - segít bemutatni azokat a szempontokat, amikre érdemes odafigyelni a tanfolyam megválasztásakor.

Hány főből álljon a csoport létszám?
4, 5 fő. A kiscsoportos létszám könnyebben áttekinthető, a személyes kapcsolat kialakítható mind a babával, mind a szülőkkel, ami szorosabb kötelék, mint a nagycsoportos foglalkozásoknál. Jó, ha hasonló korú, és tudásszintű csecsemők vannak egyszerre, egy időben, a csoportban. Nem kedvező, ha a 3 - 4 hónapos babák együtt úsznak a jóval nagyobb kisdedekkel pl. testvérekkel, vagy más gyermekekkel. Ajánlott a foglalkozást egy csoportnak együtt elkezdeni, és egy időben befejezni.

Hány fokos legyen a medence vízhőfoka?
Szerintem a 30 - 31 fok az optimális, ennél hidegebb víz a hőháztartás labilitása miatt nem javasolt. Ennél jóval melegebb vízhőfok szintén nem javasolt, mert a babák szervezetét megterheli. Gyorsabban terjednek még a csírák, és baktériumok, egyéb kórokozók.

Alkalmas-e az uszoda babaúszásra?
Célszerű olyan uszodát keresni, ahol nagycsoportos, egész napos úszásoktatások nincsenek, ajánlott egy nyugodt, csendes, zárt rendszerű uszodában tartani a babaprogramokat! Itt tisztább a víz, higiénikusabb a környezet és kevesebb a zavaró tényező, ami a babát nyugtalanná teszi.

Milyen felszereltsége legyen az uszodának?
Pelenkázó asztalok, zárt öltözők, külön helyiség a baba etetésére, és ételmelegítési lehetőség mindenképpen szükséges. Esetleg egy külön babák részére kialakított helyiség, ahol a szülő a foglalkozás után egyedül maradhat babájával.

Általános tudnivalók
A tanfolyamokra általánosságban az alábbi szabályok vonatkoznak:

Felszerelés a babának
Egyszer vagy többször használható pelenkanadrág szükséges. A többször használható nadrág derékban és combnál jól zárt legyen így megakadályozva az esetleges "balesetet". Vastag anyagú és jóval olcsóbb, mint más termékek.

Víz higiéniája, és azok szabályai
Ezek betartásáról ANTSZ előírása rendelkezik. Megfelelő higiéniás szabályok követése a szülők és az oktatók részéről:
• úszósapka,
• tiszta papucs,
• előtusolás.
Az uszodatérbe babakocsit, babahordozót, babaülést, higiéniai szempontból nem lehet bevinni.
Akadályozhatja a medencébe való bejutást, esetleges sürgősségi beavatkozást.

Kísérők, fotózás, egyéb:
Kísérő szülők-nagyszülők jelenléte, ha szeretnének videózni/fotózni, lehetőség szerint engedélyezett, de minden esetben a vízi iskola vezetőjével szükséges előzetesen ezt megbeszélni. Fotózásra/videózásra, havonta 1X természetesen van lehetőség.
A foglalkozások alatt indokolatlanul nagyobb létszám, nem ajánlott, és nem tartózkodhat az uszodatérben!
Miért?
Fertőzésveszély miatt pl. influenzajárvány esetén stb.
Miért?
Zavarhatja az órát, más szülőket, személyiségjogokat is sérthet, amennyiben több szülő látszódik a képen/videóanyagon!

Etetésre vonatkozó információ!
Az óra megkezdése előtt legalább 1 órával nem ajánlott a babát etetni! A foglalkozás végén szükséges bőven megitatni!

Igazolás!
A beiratkozáskor a tanfolyamon átvehető az orvosi igazolásra vonatkozó formanyomtatvány, amit a baba háziorvosának kell kitölteni. Ezt a dokumentumot az első foglalkozásra a háziorvos által kitöltve, szignózva magukkal kell hozni.M. Kecskés Edit
Babaúszás oktató


 

Címkék: babaúszás, tanfolyam, helyszín, uszoda, vízhőfok, létszám

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Babaúszás III. – hogy a baba valóban szeresse…

Ahhoz, hogy a baba szeresse az úszást, fontos, hogy a körülmények megfelelőek legyenek, de ugyanilyen fontos, hogy ne ijesszük meg. Az első alkalmakkor csak imitált merüléseket végezzünk, nehogy negatív élményben legyen része. Ennek ellenére is előfordulhat, hogy a foglalkozásokon sír, nyűgös, ennek számtalan oka lehet.

tovább a cikkre
Kreatív játékötletek őszi napokra: 15 szuper játék, ami fejleszti a gyerek kreativitását
Kreatív játékötletek őszi napokra: 15 szuper játék, ami fejleszti a gyerek kreativitását

"A fejlesztés első törvénye, hogy nem lehet eléggé korán elkezdeni" - mondja Klein Sándor A kreativitás pszichológiája című írásában. Valóban, minél hamarabb ragadjuk meg a dolgok "végét", annál tudatosabbak vagyunk abban, mi történik bennünk és körülöttünk

tovább a cikkre
Babaúszás I. – A felkészítés már otthon elkezdhető

A babákat 3 hónapos koruktól vihetjük ún. babaúszásra, de már ezt megelőzően otthon elkezdhetjük a felkészülést a későbbi tanfolyamra. Ha a "babaúszást", mint programot jól képzett szakemberek megfelelő gyakorlattal végzik, úgy hasznosnak tekinthető akár prevenciós jelleggel, akár korai fejlesztés céljából.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza