Mikor válik el, hogy jobb- vagy balkezes a gyermekünk? Hogyan derül ki? Szabad-e átszoktatni?

Dr. Szente-Tarján Vera

Gyerek fejlődése

Dr. Szente-Tarján Vera


Mikor válik el, hogy jobb- vagy balkezes a gyermekünk? Hogyan derül ki? Szabad-e átszoktatni? Hogyan állapíthatod meg pofonegyszerűen, hogy a gyermeked jobbkezes-e vagy balkezes? Milyen károkat okozhatsz azzal, ha átszoktatod őt a bal kéz használatáról a jobbkezesre? Mit tehetsz akkor, ha gyermeked inkább a bal kezével ír és rajzol? Szakértőnk válaszol. "A szép kezeddel írj!" - szóltak rá még nem is olyan régen a balkezes gyerekekre. Szegény tanítók nem is sejtették, hogy ezzel mekkora kárt okoznak, hiszen a "kezesség" nem döntés kérdése.

Mikor dől el, hogy a gyerek jobbkezes vagy balkezes lesz-e?
A legtöbb gyerek két-hároméves korában kezdi el inkább használni egyik vagy másik kezét, de gyakran még az iskolába kerülve sem dől el tisztán, hogy csemeténk jobb vagy balkezes lesz-e. Legkésőbb 7 éves korra kell, hogy kialakuljon a laterális dominancia, azaz az egyik agyfélteke irányító szerepe nagyjából ekkorra képes megszilárdulni.


 
A kézdominancia és az agy kapcsolata
Az emberi fajnál a funkcionális specializációt leginkább a nyelvi-és beszédkészségben érhetjük tetten. Az 1800-as években Paul Broca (francia idegsebész) azonosította  a bal agyféltekében azt a területet, amely elsődleges szerepet tölt be a beszédképzésben, majd Carl Wernicke (német neurológus) a nyelvmegértés területét fedezte fel, szintén az agy bal féltekéjében.
 
Mikor válik el, hogy jobb-, vagy balkezes a gyermekünk? Hogyan derül ki? Szabad-e átszoktatni?
 
Ez a területi meghatározottság jellemző az emberiség 70-95%-ára, míg a fennmaradó 5-30% nyelvképzése az agy egyéb részében található.

Broca feltevése az volt, hogy a "kereszthuzalozásnak köszönhetően" a jobbkezesek dominánsabb agyféltekéje a bal, mivel a beszédközpont a bal oldalon található, valamint praxisa tapasztalatai során ez tűnt a legvalószínűbbnek. DE ez nem tükör korreláció, ugyanis sok balkezesnek IS a bal agyféltekében találhatók a nyelvspecifikus területei. Tehát 100%-os, mindent eldöntő és elsöprő doktrína jelenleg még nincs, bár az agyfélteke-kezesség összefüggését már kb. 150 éve vizsgálják.

Honnan tudhatom, hogy gyermekem jobbkezes-e vagy balkezes?
Felnőtteknél a kezességet egy skála mentén képzelhetjük el, egyik végén vannak az erős jobbkezesek, másikon az erős balkezesek. A két végpont között számtalan ponton helyezhetők el az emberek a kézdominancia erőssége szerint (és igen, vannak jó néhányan "kétkezesek", akik bizonyos dolgokra a bal-, más dolgokra pedig a jobb kezüket használják).

Gyermekeknél a kérdés kiderítéséhez javaslok egy-két igen egyszerű megfigyelnivalót:

• Dobjunk egy labdát a gyerek felé - melyik kezével kapja el?
• Melyik kezével rajzol?
• Melyik kezével emeli fel a poharát?
• Melyik kezével eszik?

Nyilván a számára automatikusan adódó egyszerűbb megoldást fogja választani, így tisztán kialakult dominancia esetén máris láthatjuk, hogy gyermekünk melyik keze az "ügyesebb", azaz jobbkezes vagy balkezes lesz-e.



Amennyiben felváltva hajtaná végre a cselekményeket, várjunk egy fél évet-évet, és ismételjük meg, de semmiképpen ne siettessük, ne akarjuk idő előtt, még kiforratlanul kideríteni a kezességét.
 
Mi történik, ha átszoktatjuk a balkezeseket a jobbkezességre?
Ne tegyük! Az átszoktatás - mint minden, a természet rendes menetébe történő beavatkozás - súlyos következményekkel jár/járhat. Átszoktatott balkezes volt VI. György is, nála dadogást okozott az erőltetett jobbkezesség (Lásd: A király beszéde c. film), de az átszoktatást egy életen át tartó egyéb mellékhatások is kísérhetik, például: 

• Csúnya kézírás
• Ágybavizelés
• Körömrágás
• Szégyenlősség
• Rossz koncentrációs készség
• Rossz emlékezőképesség
• Olvasási nehézség
• Betűzési nehézség
• Neurotikus személyiség
 
 Néhány dolog, amit szülőként mégis megtehetünk, ha gyermekünk láthatóan inkább a bal kezét használja:
 
• vegyünk neki balkezes ollót
• az osztályteremben olyan helyre üljön, ahol nem ütközik össze írás közben a könyöke a szomszédjáéval
• lehetőleg jobbról kapjon fényt a tanuláshoz/olvasáshoz
• ünnepeljünk vele augusztus 13-án, a balkezesek világnapján!

Balkezes hírességek (válogatás): Bach, Beethoven, Goethe, Leonardo da Vinci, Petófi Sándor, Mark Twain, Bill Clinton, Barack Obama, Puskás Ferenc, Tom Cruise, Bruce Willis, Demi Moore, Robert Redford, Julia Roberts, Robert de Niro, Eminem, Bob Dylan, Lady Gaga
 
Szerző: Tarján Vera gyógypedagógus
Fotók: Pexels

Dr. Szente-Tarján Vera

Gyerek fejlődése

Dr. Szente-Tarján Vera


2014.11.11