Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Babaúszás - Mikor kezdjük? Otthon hogyan készítsük fel a babákat? - Szülők Lapja

Babaúszás - Mikor kezdjük? Otthon hogyan készítsük fel a babákat?


Mikor kezdjük a babaúszást? Hogyan készülhetünk fel otthon a babaúszásra? Mit vigyünk magunkkal az uszodába? Mi az a búvárreflex? Aranyszabályok, tanácsok és tapasztalatok babaúszás oktató szakértőnktől.

Szerző: Karsay Lilla
2014-09-19
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Karsay Lilla
babaúszás oktató
kérdezd szakértőnket a témában >>

Az első babaúszásóra mindenkit nagy izgalommal tölt el, szülőknek és babáknak egyaránt újdonság lehet még akkor is, ha egy-egy családban már nem az első gyerkőccel jönnek.

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy még mielőtt megkezdik első medencés foglalkozásukat a családok, már jól ismerjék azt, hogy mire kell felkészülniük. Több úszóiskolában lehetősége van a szülőknek felmérni az uszodai terepet, vagy akár végignézni a foglalkozást, ahol megfelelő információhoz juthatnak. Nézzük tehát, hogy mi mindenre kell felkészülnünk.

Mit vigyünk magunkkal a babaúszásra?

Először is vegyük sorra, hogy mit érdemes magunkkal vinni az uszodába.

Babánknak ezeket pakoljuk be:

- törölköző
- speciális szorosan záródó, 3-rétegű úszónadrág, ami „baleset” esetén nem ereszt át semmit vagy úszópelenka
- valamilyen vízi játék, amivel otthon is szeret játszani a baba
- nagyobbaknak papucs
- eldobható pelenka
- szövetpelenka a baba alá a pelenkázóra
- úszás utánra ennivaló (gyümölcs, joghurt, bébiétel, stb.)
- évszaknak megfelelő sapka
- babáknak kialakított fültisztító pálcika
- ezeken kívül bármi, ami javítja a csecsemő komfortérzetét
 

Szülők, kísérők ezeket hozzák magukkal:

- fürdőruha és úszósapka
- törölköző, papucs
- hajszárító
- látogatóknak váltópapucs, amennyiben bemennek a medencetérbe

Ezek a holmik nagyjából minden úszásnál szükségesek, de ettől függetlenül érdemes tájékozódni a kinézett úszóiskolánál is, hogy ott mik a szabályok az előkészületekre vonatkozóan.

Hány hónapos kortól kezdjük a babaúszást?
Első és legfontosabb feltétel a baba életkora, mely iskolánként változhat, de a 3 hónapos kor elérése minimum ajánlott mindenhol. A foglalkozás alapjait figyelembe véve azok a foglalkozások, amelyek a búvárreflexre építenek elsősorban, ott a 3-8 hónapos kor ajánlott, vagyis legkésőbb 8 hónapos korig érdemes elkezdeni az úszást, különben annál problémásabb lehet a folytatás.

Beteg babákat ne vigyünk babaúszásra!
A Bébiúszás-Oktatók Első Országos Egyesületénél fokozottan figyelünk arra, hogy a hozzánk érkező szülők és gyermekek egészségesek legyenek. Éppen ezért már az első óra előtt a gyermek háziorvosának igazolásával kell bizonyítani, hogy a gyermek nem szenved keringési, légzőszervi rendellenességben. A szervi rendellenességek nem zárják ki a részvételt, de a pontos diagnózist a tanfolyam orvosának írásban át kell adni, hiszen ettől függően alakulhat az órán végzett feladatok fajtája is. A szülőkre vonatkozóan attól függetlenül, hogy orvosi igazolást nem kérünk, saját felelősségtudatukra bízva fertőző betegként nem mehetnek a vízbe. Amennyiben az oktató azt észleli, hogy ennek ellenére mégis így jelenik meg valaki, kiküldheti az illetőt a vízből.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

Nagyon fontos, hogy mind az alvás, mind az étkezés össze legyen hangolva az úszás időpontjával. Minél fiatalabb korban érkezik egy baba babaúszásra, annál nehezebb eleinte eltalálni az optimális kezdési időpontot. Ettől függetlenül vannak olyan „aranyszabályok”, amiket mindenképpen érdemes szem előtt tartani - még ha nem is sikerül egyik hétről a másikra ugyanabban az időpontban érkezni.

Aranyszabály  - mire ügyeljünk a babaúszás esetén?

1. Az evés után 1 - 1,5 óra teljen el
2. Ne alvásidőre essen az óra

Gyakran előfordul, hogy az óra előtt még gyorsan megszoptatják az anyukák a babákat, vagy adnak neki néhány falat bébiételt, amit néhány merítés után szegény babák ki is buknak. Ez nem csak a csecsemő komfortérzetén ront, amitől valószínűleg nyűgös is lesz hamar, de a medence vizét is szennyezi, ha nem veszi észre a szülő időben. Ideális, ha az úszás időpontját közvetlenül a felkelés utánra időzítjük, esetleg a két szundi közötti időszakra.

Babaúszás - Mikor kezdjük? Otthon hogyan készítsük fel a babákat?
Alakítsuk úgy, hogy ne pont alvásidőre essen az óra

Otthoni előkészületek - hogyan készítsük a babát a babaúszásra?
Az otthoni előkészületekről is feltétlenül szükséges egyeztetni a látogatni kívánt úszóiskolában, de a megfelelő helyeken erre a két dologra biztosan számítani lehet az előkészületeket illetően:

1. A csecsemő fürdését kezdjük az uszoda vízhőmérsékletéhez hasonló (30-32 °C), tiszta, fürdőszermentes vízben.

2. Ezt követően a vezényszó elhangzása után locsoljuk le a baba arcát bő vízzel (akár egy bögre segítségével) hátulról, a hajas fejbőr irányából. Ennek hatására a gyermek légzése 2-3 másodpercre leáll (vagyis működik a búvárreflex). Előfordulhat, hogy a levegővételt követően a kisbaba sírni kezd. Nyugtassák meg, majd a fürdetést folytassák a szokásos módon, melegvíz hozzáadása után, normál hőmérsékletű vízben!

Búvárreflex és „vezényszó” - hogyan működik? Babaúszás - Mikor kezdjük? Otthon hogyan készítsük fel a babákat?
A második pontban említett vezényszó szerepe nagyon fontos. Ez egy olyan szó, melyet minden egyes merítésnél használ majd a szülő, mely egyfajta „figyelmeztető szó” a babának. Amikor a baba még nem tud tudatosan levegőt venni, a búvárreflex lesz az, ami megvédi, hogy a víz alatt se szívja vagy nyelje be a vizet. Később, amikor még mindig használjuk ezt a szót vagy kifejezést, már tudni fogja, hogy merülés következik, és már tudatosan fogja venni a levegőt hozzá. Ezt a szót érdemes úgy kiválasztani, hogy ne egy hétköznap is gyakran használt kifejezés legyen, pontosan azért, hogy legyen „immunis”, mikor élesben is használjuk. Sokan mondják például, hogy „Jön a víz!” vagy „Merülünk!”, de egy szokatlan szó is teljesen alkalmas erre. 

Otthon érdemes a 3-8 hónapos babáknál fürdetéskor az előkészületeknél leírt arclocsolást gyakorolni akár mindennap, ezzel is elősegítve azt, hogy minél természetesebb legyen a kicsinek, ha víz éri az arcát.

Babaúszás utáni teendők 
Közvetlenül a foglalkozás után a babát érdemes először felöltöztetni legalább annyira, ahogyan az otthoni környezetben is szokott lenni. A füleket alaposan ki kell tisztítani, akár erre a célra kialakított fültisztító pálcával, akár a kisujjunk végére rakott törölközővel. Ezután az öltözőt elhagyva, ha van rá lehetőség, az előtérben adhatunk valamilyen könnyű harapnivalót az elfáradt gyermeknek, illetve szoptatós babáknál az erre kialakított helységben megszoptathatjuk. Indulás előtt a hajszárításról sem szabad megfeledkezni, ha az időjárás is megkívánja, illetve a már korábban is említett évszaknak megfelelő sapkát is célszerű használni, már csak azért is, mert sajnos a hiányzások oka sok esetben a fülgyulladás.

Szerző és fotók: Karsay Lilla
Kezdőfotó: Pixabay

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR »

Címkék: baba, bébi, babaúszás, búvárreflex, uszoda, babafejlesztés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Vigyük-e a csecsemőt babaúszásra?

Szabad babaúszásra vinni a csecsemőt? Ártunk, vagy használunk vele? Gyakrabban lesz beteg? Elkaphat fertőzéseket? Mikortól mehet a csecsemő babaúszásra?

tovább a cikkre
Babaúszás III. – hogy a baba valóban szeresse…

Ahhoz, hogy a baba szeresse az úszást, fontos, hogy a körülmények megfelelőek legyenek, de ugyanilyen fontos, hogy ne ijesszük meg. Az első alkalmakkor csak imitált merüléseket végezzünk, nehogy negatív élményben legyen része. Ennek ellenére is előfordulhat, hogy a foglalkozásokon sír, nyűgös, ennek számtalan oka lehet.

tovább a cikkre
Babaúszás II. – tudnivalók a tanfolyamokról

A helyszín megválasztásánál nem elég csak a helyszín közelségét figyelembe venni, ennél sokkal fontosabb tényezők is vannak. A víz hőfoka, a csoport létszáma, a helyszín egyéb funkciói mind befolyásolják, hogy gyermekünk szívesen veszi-e majd a foglalkozásokat, vagy idegenkedve fogadja azokat.

tovább a cikkre
Babaúszás I. – A felkészítés már otthon elkezdhető

A babákat 3 hónapos koruktól vihetjük ún. babaúszásra, de már ezt megelőzően otthon elkezdhetjük a felkészülést a későbbi tanfolyamra. Ha a "babaúszást", mint programot jól képzett szakemberek megfelelő gyakorlattal végzik, úgy hasznosnak tekinthető akár prevenciós jelleggel, akár korai fejlesztés céljából.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Karsay Lilla - babaúszás oktató

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Sárgarépás burgonyapüré-leves

Levesek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g burgonya 30 g sárgarépa só

Recept:

A burgonyát és a sárgarépát alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és feltesszük kb. 200-300 ml vízben főzni. Enyhén sózhatjuk. Mikor puhára főtt, átturmixoljuk, hogy ne maradjanak benne zöldségdarabok. Még egyszer átforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

Így segítheted a gyerek beszédfejlődését: 7 szuper játék a hangképzés, szókincs, memória fejlesztésére

vissza vissza