Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Babaúszás III. – hogy a baba valóban szeresse… - Szülők Lapja

Babaúszás III. – hogy a baba valóban szeresse…


Ahhoz, hogy a baba szeresse az úszást, fontos, hogy a körülmények megfelelőek legyenek, de ugyanilyen fontos, hogy ne ijesszük meg. Az első alkalmakkor csak imitált merüléseket végezzünk, nehogy negatív élményben legyen része. Ennek ellenére is előfordulhat, hogy a foglalkozásokon sír, nyűgös, ennek számtalan oka lehet.

Szerző: Szülők lapja
2009-01-20
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

M. Kecskés Edit babaúszás oktató 15 év alatt szerzett tapasztalatait gyűjtötte össze, melyek segíthetnek abban, hogy a babának és mamának valóban örömforrás legyen a közös program.

Merülés – imitált merülés
Nem ajánlott a babát az első pár alkalommal víz alá húzni, mert megijedhet a hirtelen aláhúzástól, és negatív élményben részesül. Esetleg a vizet beszívhatja, ami szövődményekhez is vezethet. A víz beszippantása bekövetkezhet a búvárreflextől függetlenül is.
Ajánlatos kerülni az első időben a víz alá húzást, mint látványos produkciót, ezzel a típusú tevékenységgel nem értek egyet. Ez egy drill módszer, ami nem hatékony!

A valódi merülések helyett a jelszavakkal kísért imitált merüléseket ajánlom, majd későbbiekben a tényleges merülések gyakorlati elsajátítása a cél. Ezzel a módszerrel a babát felkészítjük, és nem éri váratlanul a víz alá merülés! Éppen ezért alkalmazzuk ezt a módszert, mert valóban több babánál nem jelent problémát az első alkalommal a víz alá merítés, de vannak olyan babák, akik megijednek, nem jól tűrik. Ezért ajánlatos, a fokozatosságot betartani, hiszen semmiről nem maradnak le!

Miért sír a baba a foglalkozások elején?
Mint tudjuk minden baba más-más személyiség, ez a születés pillanatában eldől! Vannak hangadó és csendesebb babák. Minden családban, másképpen nevelik csemetéjüket, mások a szokások. A 3 - 5 hónapos babák testhőmérséklete hamarabb lecsökken, mint az idősebb társaiké, hőháztartásuk labilis, idegrendszerük még éretlen.
Az idegen környezetet, az akusztikát, más szülők, oktatók hangját nehezebben tolerálják, mint idősebb társaik.
Kizökkentették az otthoni megszokott környezetéből, pl. sokáig tart a baba öltöztetése, etetése.
Ha pl. a szülő nem sportol - netán fél a víztől -, azt a baba megérzi, így nem érzi magát biztonságban a szülőnél (helytelen fogás következtében is lehetséges)!

Nagyobb babáknál (6 hónapos kortól) a sírás kiváltó okai lehetnek:
• Fogzás,
• Nem pihente ki magát,
• Vegyes táplálás elkezdése,
• Has- vagy fülfájás,
• Túl meleg ruházat,
• Akaratosság, dackorszak!
• És számos egyéb ok!

Minden babához alkalmazkodni időpontilag lehetetlen, van egy általános időpont, az alvások, étkezések között, amikor a baba aktív. Bár egy rövid idő után a szervezetük átáll, és megszokják.
Ezért fontos a rendszeresség, és a fokozatosság felépítése valamint a következetesség. Ezek a babák valóban megszeretik a vizet, és későbbiek folyamán könnyebben megtanulnak úszni, keresik a társaságot és gyorsabban szocializálódnak, tanulási folyamatuk felgyorsul és egészségesebben élnek.

Mikor nem ajánlott a babát a foglalkozásokra hozni?
Ha:
• Lázas,
• Hasmenése van,
• Náthás (orrdugulásnál),
• Olyan bőrkiütésnél, melynél nem megállapított hogy fertőző-e, vagy sem!
• Kötőhártyagyulladás fertőzése esetén,
• Erős fülfájásnál.
• Minden ilyen vagy ehhez hasonló egészségügyi problémával ajánlott a szakorvost felkeresni!
Nem kell megijedni,
• Ha egy picit nyomásra érzékeny a füle, mert víz ment bele,
• Ha néhány pöttyöt találunk a baba testén, vagy,
• Ha nem lázas, csak egy picit náthás ezek általános tünetek pl. orrát nem tudja kifújni, éppen ezért a por és egyéb idegen anyagok tüsszögéssel távoznak.
• Kis piros pöttyök lehetnek túlmelegedéstől, vannak érzékenyebb babák, hamarabb kiszárad a bőrük a víztől, ezeket otthon lehet kezelni.

Érzékeny a füle a babának, hozhatom babaúszásra?
Igen. A külső hallójáratba bejutott vizet, óvatosan kell kitörölni, hogy ne nyomjuk beljebb az esetleges fülzsírt, vagy "váladékot", mert a bejutott pangó víz okozhat szövődményeket. Amennyiben a szülő gondolja, olajos vattát lehet a külső hallójáratba helyezni, vagy lehet vásárolni füldugót, amit méretre készítenek.

M. Kecskés Edit
Babaúszás oktató


 

Címkék: babaúszás, foglalkozás, merülés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Babaúszás II. – tudnivalók a tanfolyamokról

A helyszín megválasztásánál nem elég csak a helyszín közelségét figyelembe venni, ennél sokkal fontosabb tényezők is vannak. A víz hőfoka, a csoport létszáma, a helyszín egyéb funkciói mind befolyásolják, hogy gyermekünk szívesen veszi-e majd a foglalkozásokat, vagy idegenkedve fogadja azokat.

tovább a cikkre
Babaúszás I. – A felkészítés már otthon elkezdhető

A babákat 3 hónapos koruktól vihetjük ún. babaúszásra, de már ezt megelőzően otthon elkezdhetjük a felkészülést a későbbi tanfolyamra. Ha a "babaúszást", mint programot jól képzett szakemberek megfelelő gyakorlattal végzik, úgy hasznosnak tekinthető akár prevenciós jelleggel, akár korai fejlesztés céljából.

tovább a cikkre
Fejlesztő játékok - együtt játszik a család

Összeállításunkban olyan feladatok szerepelnek, melyek bármikor, bárhol játszhatóak és nemcsak élvezetesek csemeténk számára, de sokat tanulhat, sokat fejlődhet általuk. Ezek a játékok arra is jók, hogy elviselhetőbbé tegyük számára a hosszú utazást, vagy a sorban állást, esetleg az étteremben a várakozást.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza