A helyes ülést is meg kell tanítani a gyerekeknek!

Kovács Andrea

Gyerek fejlődése

Kovács Andrea


A helyes testtartást és helyes ülést időben meg kell tanitatni gyermekeinknek. De mikor kezdjük? Miben segít a gyógytorna? Mikor van szükség gyógyeszközökre? Gyógytornász válaszol.

Ha jobban belegondolunk abba, hogy egy átlagos iskolás gyermek naponta körülbelül 7-9 órát ül egy helyben, akkor igencsak meglepődünk. Éppen ezért nem mindegy, hogy megfelelően vagy helytelenül ülünk-e, ülnek-e gyermekeink, mert a helytelen ülés hosszútávon nagyon sokat árt az egészségnek.

Mikor tanítsuk meg a gyerekeknek a helyes ülést?
A helyes ülést célszerű minél hamarabb megtanítatni a gyerekekkel, mert ha a rossz testtartás rögzül, akkor az izmok elkezdenek zsugorodni, megszokják rossz helyüket és funkciójukat, amelyek hosszú távon káros egészségügyi következményekkel járnak.  A helytelen ülésből alakul ki később a derékfájás, a porckorongsérv, a hát-, a nyak- és a vállfájdalmak – csak hogy néhányat említsek. 
A helyes ülés megtanítását a gyerekek 5-6 éves kora körül kezdhetjük el – ez az életkor ugyanis, amikor a gyerekek egyre többet végeznek ülőtevékenységet.

A helyes ülést is meg kell tanítani a gyerekeknek!  A helyes ülést is meg kell tanítani a gyerekeknek!
Helytelen és helyes testtartás ülés közben

Miben segít a gyógytorna? Mire jó az „ékpárna”?
Amikor egészséges ülésről van szó, ne arra gondoljunk, hogy valaki szögegyenes háttal, merev testtartással ül, hanem a normál „fiziológiás gerincgörbületek” megőrzésének megfelelően.
A helyes ülés megéreztetésére gyermekek, de akár még felnőttek esetében is, szükség lehet egy kis testkontrollos, testsémás, izomerősítéses, ízületmobilizálásos gyógytornára.
Egy-két gyógytorna után már jöhet a következő lépés, amikor egy speciális eszköz segítségével korrigáljuk a helytelen ülést. Ilyen eszközökből ma már rengeteg félét lehet kapni - mi ezek közül leginkább az úgynevezett „ékpárnát” javasoljuk.
Az ékpárnával valósul meg a medence előre billentése, ami által a normál fiziológiás gerinc görbületek (ágyéki lordózis, háti kifózis, nyaki lordózis) helyesebben alakulnak ülés közben.


Egészséges aktív ülést - helyes ülőalkalmatosság kiválasztásán és beállításán kívül- további eszközökkel/módszerrel lehet helyettesíteni vagy kiegészíteni:

- nagy labdán való üléssel
- térdelő székkel
- lovaglószékkel
- levegővel teli párnával
- ékalakú szivacspárnával
.

A fent felsorolt eszközök mindegyik másképpen és máshol segít – véleményem szerint ezek közül az ékpárna az egyik legköltséghatékonyabb eszköz, ráadásul nem igazán lehet rosszul használni.
Ideális lenne, ha hosszantartó ülések között egy kicsit átmozgatnánk magunk/gyermekeink gerincét vagy akár egész testét. Ha az iskolában legalább egy rövid 3-5 perces tornát beiktatnának a hosszadalmas és fárasztó üldögélések között, akkor a gyerekek egészen biztosan jobban tudnának figyelni a tanórákon, és koncentrációjuk garantáltan élénkülne.

A helyes ülésnek mindig egyénre szabva kell a kényelmet szolgálnia, mert ami egyikünknek kényelmes, az nem feltétlenül kényelmes a másikunknak. A hosszútávú cél az, hogy az ülés ne csak komfortos, hanem egészséges is legyen.


Szerző: Kovács Andrea, gyógytornász
Fotó: FreeDigitalPhotos


Kovács Andrea

Gyerek fejlődése

Kovács Andrea


2015.01.26